👉Jak zrobić placki warzywne❓
Jak znudziły się Wam już placki ziemniaczane, lub ich odmiana bardziej FIT czyli placki z cukinii, to zawsze możecie zrobić placki warzywne.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1 średnia cukinią
- 1 marchewka
- 4 średnie ziemniaki
- 1/2 cebuli
- bazylia
- oregano
- 2 czubate łyżki mąki
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przepis na placki warzywne (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania placków warzywnych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [01:01:00]: Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i wymieszaj, a potem odstaw, aby puściła sok. Po tym czasie delikatnie odciśnij nadmiar soku z cukinii i dodaj ją do pozostałych startych warzyw.
Przygotowanie pozostałych warzyw [01:58:00]: Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach. Cebulę możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
Mieszanie ciasta [03:17:00]: Do startych warzyw (marchewki, cebuli i ziemniaków) dodaj zioła, takie jak bazylia i oregano. Następnie dodaj mąkę, dopraw pieprzem i solą. Całość dokładnie wymieszaj [04:15:00].
Smażenie placków [04:33:00]: Rozgrzej patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, kładź łyżką porcje ciasta, spłaszczaj je i smaż z dwóch stron na rumiany kolor.
Odsączanie tłuszczu [04:48:00]: Usmażone placki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podanie [06:46:00]: Placki warzywne można podać z domowym sosem koperkowym lub innym ulubionym sosem.
Ważna uwaga: Ilość mąki może się różnić w zależności od wodnistości warzyw. Jeśli nie odciśniesz cukinii, będziesz musiał dodać znacznie więcej mąki, co może zmienić konsystencję placków na bardziej mączne [06:57:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz