Żeberka z grilla były zawsze moją ulubioną potrawą, potem doszły żeberka pieczone.
👉Jak zrobić żeberka duszone❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg żeberek
- ok. 0,5l piwa
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- tłuszcz do smażenia
Przepis na duszone żeberka w piwie (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonych żeberek w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie żeberek [01:06]: Żeberka należy pokroić, tak aby każde miało jedną kość. Następnie każde żeberko przyprawia się pieprzem i solą z każdej strony.
Obsmażanie żeberek [01:42]: Na patelni rozgrzewa się kilka łyżek dowolnego tłuszczu i obsmaża żeberka z każdej strony.
Podsmażanie cebuli [03:38]: Na tłuszczu pozostałym po obsmażaniu żeberek podsmaża się cebulę, tak aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała.
Układanie żeberek [04:09]: Na podsmażoną cebulę układa się obsmażone żeberka.
Dodawanie przypraw [04:40]: Do żeberek dodaje się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, ostrą paprykę, słodką paprykę i granulowany czosnek.
Duszenie w piwie [05:04]: Powoli wlewa się piwo (pół litra) i przykrywa naczynie. Żeberka dusimy, co jakiś czas obracając je z jednej strony na drugą.
Zagęszczanie sosu [05:45]: Na około pół godziny przed końcem duszenia zdejmuje się pokrywkę i dusi bez niej, aby nadmiar płynów odparował i sos się zagęścił.
Doprawianie [05:56]: Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe żeberka duszone w piwie można podawać z ulubioną surówką [06:33].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz