wtorek, 30 lipca 2024

Przepis na żeberka duszone w piwie

Żeberka duszone w piwie


     Żeberka z grilla były zawsze moją ulubioną potrawą, potem doszły żeberka pieczone. 

👉Jak zrobić żeberka duszone❓ 

     Teraz Agnieszka robi dużo rożnych ciekawych wersji, tak jak ta z żeberkami duszonymi w piwie. Pomyślałem, że chciałbym żeberka w piwie... i powiedziałem...
 
     Myśl, Mowa i Mam - Zasada 3xM. 
     A Wy też macie przepis i możecie uszczęśliwić siebie i domowników pysznymi żeberkami duszonymi w piwie😀. 
 
     Zapraszamy na przepis na żeberka duszone. 
 
Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 1kg żeberek
  • ok. 0,5l piwa
  • 2 duże cebule 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na duszone żeberka w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonych żeberek w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie żeberek [01:06]: Żeberka należy pokroić, tak aby każde miało jedną kość. Następnie każde żeberko przyprawia się pieprzem i solą z każdej strony.

  • Obsmażanie żeberek [01:42]: Na patelni rozgrzewa się kilka łyżek dowolnego tłuszczu i obsmaża żeberka z każdej strony.

  • Podsmażanie cebuli [03:38]: Na tłuszczu pozostałym po obsmażaniu żeberek podsmaża się cebulę, tak aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała.

  • Układanie żeberek [04:09]: Na podsmażoną cebulę układa się obsmażone żeberka.

  • Dodawanie przypraw [04:40]: Do żeberek dodaje się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, ostrą paprykę, słodką paprykę i granulowany czosnek.

  • Duszenie w piwie [05:04]: Powoli wlewa się piwo (pół litra) i przykrywa naczynie. Żeberka dusimy, co jakiś czas obracając je z jednej strony na drugą.

  • Zagęszczanie sosu [05:45]: Na około pół godziny przed końcem duszenia zdejmuje się pokrywkę i dusi bez niej, aby nadmiar płynów odparował i sos się zagęścił.

  • Doprawianie [05:56]: Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe żeberka duszone w piwie można podawać z ulubioną surówką [06:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz