poniedziałek, 8 lipca 2024

Przepis na sos koperkowy na zimno



Sos koperkowy

Do tej pory nie było wiele sosów na naszym kanale, jednak jakiś czas temu zacząłem Agnieszce wiercić dziurę w brzuchu o nowe sosy do kanapek, mięs czy nawet warzyw. 

👉Jak zrobić sos koperkowy na zimno❓ 

 
 
   Powstał kolejny sos i może nawet nie długo powstanie PlayLista z sosami i będzie więcej, bo ja kocham sosy... Wszystkie sosy począwszy od zwykłego majonezu po bardziej wyszukane. 
 
   Zapraszamy na przepis na sos koperkowy na jogurcie. 
 
 
   Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 400g jogurtu typu greckiego 
  • pęczek koperku 
  • sok z cytryny do smaku 
  • starta skórka z 1/3 cytryny 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sos koperkowy na zimno (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu koperkowego na zimno, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cytryny Cytrynę należy dokładnie wyparzyć [01:18]. Następnie należy wycisnąć z niej sok [01:56].

  • Przygotowanie koperku Koperek należy drobno posiekać. Wcześniej trzeba go umyć i osuszyć [02:08].

  • Doprawianie Do sosu dodaje się pieprz [02:58] i sól [03:04].

  • Mieszanie Całość należy dokładnie wymieszać [03:09].

  • Korekta smaku Po spróbowaniu można dodać więcej soku z cytryny, aby dopasować smak do własnych preferencji [03:22].

  • Chłodzenie Gotowy sos należy przełożyć do słoika [03:58] i schłodzić, aby smaki się przegryzły [04:31].

Sos koperkowy pasuje do mięs, ryb, jajek, a także do potraw z grilla [04:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz