poniedziałek, 8 lipca 2024

Przepis na strogonowa

Strogonow

     Nieraz warto spróbować coś z kuchni z innego kraju. Co ciekawe strogonow podawany jest na weselach, wiec chyba każdy już spróbował.

     👉Jak zrobić strogonowa❓

     Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić strogonowa w domu i nie czekać od wesela do wesela...
     Zapraszamy na przepis na strogonowa domowego.
     Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
STROGONOW z szynki wieprzowej - Przepis na strogonowa
 
 

 


Składniki:
  1. 1kg szynki wieprzowej 
  2. 1 duża cebula 
  3. 2 średnie papryki czerwone
  4. 250g pieczarek 
  5. 4 ogórki kiszone 
  6. 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  7. olej do podsmażania 
  8. 1 szkl. wody (niepełna)
  9. 2 łyżki mąki łubinowej 

Przyprawy

  1. 2 łyżki oleju
  2. 4 kulki ziela angielskiego 
  3. 2 liście laurowe 
  4. łyżeczka soli 
  5. czubata łyżeczka papryki wędzonej ostrej
  6. czubata łyżeczka czosnku granulowanego 
  7. łyżeczka majeranku 
  8. czubata łyżka musztardy 
  9. pieprz
Przygotowanie:

Przepis na strogonow z szynki wieprzowej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania strogonowa z szynki wieprzowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:09]:

    • Umyj i osusz szynkę wieprzową, a następnie pokrój ją na kawałki "na jeden kęs".

    • Przypraw mięso, dodając olej lub oliwę, musztardę (najlepiej ostrą, np. sarepską), ostrą wędzoną paprykę (lub słodką, jeśli wolisz łagodniejszy smak), sól, czosnek granulowany i majeranek.

    • Dokładnie wymieszaj całość i odstaw mięso do zamarynowania na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

    • Po zamarynowaniu posyp mięso mąką, robiąc to na dwa etapy – najpierw połowę, wymieszaj, a następnie drugą połowę.

  • Obsmażanie i duszenie [04:14]:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i wrzuć mięso, dokładnie je obsmażając.

    • W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę [04:26].

    • Dodaj cebulę do mięsa i dalej podsmażaj.

    • Pokrój pieczarki w grubsze plastry lub większe kawałki [05:05].

    • Dodaj pieczarki do mięsa z cebulą i podsmażaj przez jakiś czas [05:26].

    • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, a następnie wlej niepełną szklankę wody [05:40].

    • Wymieszaj, przykryj i zacznij dusić.

  • Dodawanie warzyw i wykończenie [05:58]:

    • W czasie duszenia mięsa pokrój ogórki kiszone i paprykę.

    • Gdy mięso jest na wpół miękkie (u mnie trwało to około 40 minut), dodaj ogórki i paprykę [06:35].

    • Dodaj przecier pomidorowy i dopraw pieprzem [06:43].

    • Wymieszaj i duś do całkowitej miękkości mięsa.

    • Pod koniec możesz sprawdzić smak i ewentualnie doprawić solą i pieprzem [07:09].

Strogonow jest gotowy do podania [07:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz