Fasolka szparagowa po bretońsku
👉Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku❓
Taka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza.
Link do filmu z przepisem
Przepis na FASOLKĘ SZPARAGOWĄ po bretońsku z kiełbasą i boczkiem🥓 - FIT obiad💚
Składniki:
- 750g fasolki szparagowej
- 250g wędzonego boczku
- 300g kiełbasy
- 2 szt. cebuli
- 700g passaty pomidorowej
- natka pietruszki do posypania do ozdoby
Przyprawy:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej po bretońsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie fasolki [00:49]: Fasolkę szparagową należy pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez 5 minut od zagotowania, tak aby była al dente. Następnie fasolkę należy odcedzić [03:35].
Smażenie mięsa [01:51]: Pokrojony wędzony boczek należy podsmażyć. Gdy boczek się podsmaży, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i również ją podsmażyć [03:14].
Dodanie cebuli i czosnku [03:40]: Do podsmażonego boczku i kiełbaski dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać. Następnie dodać pokrojony w plasterki lub kosteczkę czosnek i podsmażać przez dwie minuty [04:43].
Łączenie składników i doprawianie [05:07]: Do podsmażonych składników dodać fasolkę szparagową. Następnie dodać przyprawy: ziele angielskie [05:22], liść laurowy [05:22], majeranek [05:22], paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) [05:33] oraz passatę pomidorową [05:41]. Całość doprawić pieprzem [05:48] i dokładnie wymieszać [05:58].
Gotowanie [05:58]: Do całości dodać bulion lub wodę i gotować.
Serwowanie [06:08]: Gdy fasolka jest gotowa, wyłączyć ogień i posypać posiekaną pietruszką [06:28].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz