poniedziałek, 15 lipca 2024

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku


Fasolka szparagowa po bretońsku

 
     Co jakiś czas Agnieszka mnie zadziwi i z tradycyjnej polskiej potrawy robi potrawę bardziej fit. Co ciekawe, często taka metamorfoza wychodzi na plus...
 

     👉Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku❓


     Taka potrawa zrobiona na FIT nie tylko jest zdrowsza, a często bywa nawet smaczniejsza.
 
     Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową po bretońsku z kiełbasą i boczkiem.
 

 


Składniki:

  • 750g fasolki szparagowej
  • 250g wędzonego boczku 
  • 300g kiełbasy 
  • 2 szt. cebuli
  • 700g passaty pomidorowej 
  • natka pietruszki do posypania do ozdoby

Przyprawy:

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej po bretońsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie fasolki [00:49]: Fasolkę szparagową należy pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować przez 5 minut od zagotowania, tak aby była al dente. Następnie fasolkę należy odcedzić [03:35].

  • Smażenie mięsa [01:51]: Pokrojony wędzony boczek należy podsmażyć. Gdy boczek się podsmaży, dodać pokrojoną w półplasterki kiełbaskę i również ją podsmażyć [03:14].

  • Dodanie cebuli i czosnku [03:40]: Do podsmażonego boczku i kiełbaski dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmażać. Następnie dodać pokrojony w plasterki lub kosteczkę czosnek i podsmażać przez dwie minuty [04:43].

  • Łączenie składników i doprawianie [05:07]: Do podsmażonych składników dodać fasolkę szparagową. Następnie dodać przyprawy: ziele angielskie [05:22], liść laurowy [05:22], majeranek [05:22], paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) [05:33] oraz passatę pomidorową [05:41]. Całość doprawić pieprzem [05:48] i dokładnie wymieszać [05:58].

  • Gotowanie [05:58]: Do całości dodać bulion lub wodę i gotować.

  • Serwowanie [06:08]: Gdy fasolka jest gotowa, wyłączyć ogień i posypać posiekaną pietruszką [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz