środa, 3 stycznia 2024

Przepis na paszteciki z ciasta francuskiego


Paszteciki z ciasta francuskiego
 
 


Link do filmu z przepisem



Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 400-500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • sól
  • pieprz 
  • sezam lub inne ziarenka do posypania 
Przygotowanie:
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, to przed gotowaniem należy wypłukać w zimnej wodzie. Po ugotowaniu kapustę odcedzamy na durszlaku, a następnie odciskamy z nadmiaru wody.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju na patelni. Gdy cebula jest gotowa dodajemy pieczarki stare na tarce na grubych oczkach. Całość podsmażamy aż wyparuje nadmiar wody.
Do podsmażonych pieczarek dodajemy kapustę (należy ją wcześniej drobno pokroić), doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aby całość przeszła smakami. Wyłączamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół wzdłuż dłuższego boku. Na każdy pasek, na środek kładziemy farsz i zlepiamy, a następnie tniemy na kawałki takie 5-6 centymetrowe. Paszteciki układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (można wykorzystać papier z ciasta francuskiego), smarujemy wodą i posypujemy sezamem.
Paszteciki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i pieczemy ok. 15-25 minut, mają być złociste.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz