Jako mały bąbel nie lubiłem chrzanu. Dlaczego? Bo był zbyt ostry. Babcia robiła na święta ćwikłę, czyli buraczki z chrzanem z ogródka.
👉Jak zrobić ćwikłę❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- ok. 500g buraków
- 2 czubate łyżki chrzanu świeżego lub ze słoiczka (o zawartości minimum 60% chrzanu)
- sól
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
Przepis na delikatną ćwikłę (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowej ćwikły, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie buraków: Buraki (upieczone lub ugotowane) zetrzyj na tarce na drobnych oczkach [01:00, 01:32].
Mieszanie składników: Do startych buraczków dodaj chrzan (pamiętaj, aby wybrać taki z dużą zawartością chrzanu) – w filmie dodano dwie łyżki na pokazaną ilość buraków [01:49, 02:13].
Doprawianie: Posól ćwikłę [02:13]. Wyciśnij sok z cytryny (lub użyj octu jabłkowego) i dodaj go najpierw trochę, a następnie, po spróbowaniu, ewentualnie dodaj więcej [02:18, 02:28].
Ćwikła jest gotowa [02:44]. Aby nie zwietrzała, najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiczku [02:54].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz