czwartek, 19 października 2023

Przepis na precle

Domowe Precle

     Jedyne precle, które mi do tej pory zasmakowały. Jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy precle to podszedłem bez entuzjazmu... 
👉Jak zrobić precle❓ 
    Jak już zrobiła i spróbowałem, to okazały się rewelacją! Strzałem w dziesiątkę! lub po prostu HITem.
    Zapraszamy na przepis na precle. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 370g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 180ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 20g drożdży
  • 50g masła 
  • sól (na czubek łyżeczki)
  • dowolne ziarna do posypania (u mnie sezam)
Przygotowanie:
 

Przepis na wyśmienite i aromatyczne precle - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznych, chrupiących domowych precli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników płynnych i rozczynu:

    • Roztop masło [01:14, 01:22].

    • Do roztopionego masła wlej mleko roślinne (ryżowe) [01:25, 01:30]. Płyny muszą być letnie [01:33, 01:40].

    • Letnią mieszankę wlej do drożdży i cukru [02:08, 02:13] i mieszaj, aby drożdże się rozpuściły [02:13].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Mąkę (orkiszową) wsyp na dwie tury – najpierw połowę [02:22].

    • Dodaj sól (dosłownie na czubek łyżeczki) [02:35, 02:43].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie [02:43, 02:50].

  3. Formowanie precli:

    • Z ciasta zrób wałeczek i podziel na równe kawałki [02:50, 02:58].

    • Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na wałeczek [03:01, 03:12].

    • Wałeczek zwijaj, tworząc precelka [03:17, 03:20].

    • Zlepieniem do dołu ułóż precla na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [03:25, 03:28].

    • Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia [03:30].

  4. Pieczenie:

    • Wyrośnięte precle posmaruj po wierzchu wodą [03:40, 03:42].

    • Posyp dowolnymi ziarnami (w tym przypadku sezamem) [03:45, 03:54].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (220°C) [03:56].

    • Piecz 12 minut, aż będą rumiane [04:06, 04:08].

Precle są gotowe i można je jeść jako drugie śniadanie [04:18, 04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz