poniedziałek, 16 października 2023

Przepis na domowy kebab

Domowy kebab

     Przygotowanie kebaba w domu różni się trochę od przygotowania w kebabiarni. 
   Przede wszystkim nie mamy takiego sprzętu. To jednak nie problem, bo można zrobić kebab domowy na patyku.

     👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓

     Dodatkowo stosując dietę rozdzielną, dietę keto lub też nisko-węglowodanową zrobimy kebab domowy na talerzu. Zamiast w picie, bułce to na talerzu z ogromną ilością warzyw.

     👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓

     Zapraszamy na przepis na domowy kebab z piekarnika.
 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • patyczki do szaszłyków 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):

    • Wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin, kolendra, pieprz czarny) [01:34, 01:47].

    • Mięso z uda indyka umyj, osusz i pokrój na cienkie kawałki [01:54, 01:58].

    • Wlej olej bądź oliwę [02:00] i porządnie wymieszaj mięso, aby pokryło się tłuszczem [02:07].

    • Wsyp przyprawy i porządnie wymieszaj [02:16].

    • Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].

    • Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].

  2. Nadanie kształtu kebaba:

    • Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].

    • Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].

    • Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].

    • Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].

    • Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].

  3. Pieczenie:

    • Postaw kebaba na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) [05:23, 05:30]. Upewnij się, że cebulka jest mocno dociśnięta, aby wszystko było ściśnięte [05:30, 05:36].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [05:41].

    • Piecz około 80-90 minut (im grubszy kebab, tym dłużej) [05:46, 05:52].

Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz