wtorek, 31 października 2023

Przepis na domowe tortille

Placki na tortille

   Jak znudzi się pita, można sięgnąć po przepis na tortillę. Tak dokładniej to przepis na placki na tortillę.

 👉Jak zrobić placki na tortille ❓ 

    Zrobienie placków jest proste, jednak wymaga znajomości kilku sekretów. Jak Agnieszka robiła placki na tortille, to mnie zaskoczyły 2 rzeczy.
     Dlatego warto obejrzeć uważnie przepis, bo mogą nie wyjść tak jak byśmy chcieli... 
   Zapraszamy na przepis na ciasto na tortillę.
 
Mariusz i Agnieszka 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 350g mąki
  • 190ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na domowe placki na tortillę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych placków na tortillę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta: Zaczynamy od połączenia mąki z solą, a następnie stopniowo dodajemy olej i gorącą wodę, mieszając łyżką, aby uniknąć poparzenia dłoni [01:46]. Gdy ciasto nieco ostygnie, ugniatamy je ręcznie przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ważne, aby nie podsypywać ciasta mąką podczas wyrabiania [02:09].

  2. Odpoczynek ciasta: Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulę, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło [02:45].

  3. Formowanie placków: Po upływie 15 minut, ciasto dzielimy na 10 równych części (ilość może się różnić w zależności od rozmiaru patelni) [03:16]. Z każdej części formujemy małą kulkę, a następnie wałkujemy ją na cienki placek o średnicy zbliżonej do rozmiaru patelni [04:08]. Jeśli ciasto zacznie przywierać, można je delikatnie podsypać mąką [04:13].

  4. Smażenie: Rozgrzewamy patelnię na kuchence [04:22]. Placki smażymy z każdej strony przez około 20 sekund, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki powietrza [04:47].

  5. Przechowywanie: Gotowe placki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym lnianą ściereczką. Następnie przykrywamy je ściereczką i wkładamy do folii, aby nie wysychały [05:05].

  6. Studzenie: Po upieczeniu wszystkich placków, zostawiamy je na pół godziny, aby ostygły [05:36]. Po wystygnięciu, placki są miękkie i elastyczne, co ułatwia ich zwijanie i nadziewanie [05:59].

  7. Przechowywanie na dłużej: Jeśli placki mają być przechowywane przez dłuższy czas, należy je szczelnie owinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce [06:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz