Deser to posiłek, który najwięcej frajdy sprawia dzieciom, szczególnie
wtedy gdy jest słodki.
Jednak nie trzeba przesadzać z cukrem i można
pominąć ten element, tak jak zrobiła to Agnieszka.
👉Jak zrobić tartę rustykalną z rabarbarem❓
👉Jak zrobić ciasto bez cukru❓
To proste można cukier zastąpić! I wszystko jest w filmie.
Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną z rabarbarem.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 150g masła
- 280g mąki (u mnie orkiszowa)
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5-6 łodyg rabarbaru (wszystko zależy od długości i grubości)
- 2 czubate łyżki kaszy manny
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki erytrytolu
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Rabarbar obieramy, kroimy na takie 1-1,5cm kawałki. Tak przygotowany rabarbar układamy na cieście i sypiemy erytrytolem (jedną czubatą łyżeczkę erytrytolu zostawiamy). Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy po rabarbarze.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni (góra-dół). Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz