czwartek, 18 maja 2023

Przepis na pieczoną karkówkę na kiszonej kapuście

Karkówka w kiszonej kapuście

    Pamiętam czasy gdy wchodziły do sklepów zestawy przypraw do mięsa. Potem robiło się marynaty... Teraz Aga robi podwójną opcję przyprawy. Po pierwsze jest to marynata i dodatkowo karkówka przechodzi smakiem kiszonej kapusty i nie tylko. 

👉Jak zrobić karkówkę na kiszonej kapuście❓ 

   Same przyrządzenie nie jest trudne. Mając taki film spokojnie zrobił bym taka karkówkę z piekarnika. Kilka, może kilkanaście minut i potem pieczenie, a piecze się samo. 
   Tak na prawdę mamy 2 przepisy! 
  1. Przepis na karkówkę 
  2. i drugi ukryty na marynatę do karkówki. 
   Taką marynatę można wykorzystać do innych dań mięsnych pieczonych i grillowanych.
    Zapraszamy na przepis na karkówkę w kiszonej kapuście z piekarnika. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg karkówki
  • ok. 600g kiszonej kapusty
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ok. 100ml wody
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
Przygotowanie:

Przepis na pyszną karkówkę na kiszonej kapuście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonej karkówki na kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty:

    • Odciskaj kiszoną kapustę z nadmiaru soku [01:21].

    • Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozłóż po całym dnie [01:25, 01:40].

    • Na kapustę wrzuć kilka kulek ziela angielskiego [01:40, 01:49].

    • Dodaj parę liści laurowych [01:49, 01:54].

  2. Przygotowanie marynaty:

    • Do musztardy i przecieru pomidorowego dodaj łyżeczkę soli i świeżo mielony pieprz [01:54, 02:09].

    • Dodaj przyprawy (paprykę wędzoną słodką, kolendrę i czosnek granulowany) [02:09].

    • Dokładnie wymieszaj całość [02:09, 02:24].

  3. Krojenie i marynowanie karkówki:

    • Karkówkę pokrój na plastry o grubości około 1 do 1,5 cm [02:24].

    • Smaruj plastry przygotowaną marynatą z obu stron [02:35, 02:48].

    • Układaj karkówkę na kapuście kiszonej, tak aby kapusta była całkowicie przykryta [02:48, 03:35].

  4. Pieczenie:

    • Wlej wodę do naczynia [03:35, 03:42].

    • Przykryj [03:42].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz pod przykryciem przez dwie godziny [03:42, 03:53].

  5. Podanie:

    • Gotową karkówkę na kapuście nakładaj i podawaj [03:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz