niedziela, 7 maja 2023

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą


Ryba zapiekana w piekarniku

  W życiu usmażyłem jedną rybkę, potem zdarzało mi się upiec. Wiadomo smażone nie zdrowe, a pieczone zdrowe. Tak mi w głowie zakodowano, więc do smażenia nie garnąłem się. Co najwyżej usmażyłem jajecznicę lub naleśniki.... 

👉Jak zrobić obiad zgodny z dietą rozdzielną❓ 

   Robiłem różne potrawy pieczone zanim Agnieszka się wprowadziła, a dzisiaj to Agnieszka włada w kuchni i ma dla Was nowy przepis na pieczoną rybę. Zapraszamy na przepis na rybę zapiekaną w szpinaku i mozzarelli.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 450g filetów bez skóry (u mnie miruna)
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ok. 250g mozzarelli (twardej)
  • 50ml śmietanki 30%
  • pieprz cytrynowy 
  • sól
  • pieprz czarny
Przygotowanie:

Przepis na rybę zapiekaną ze szpinakiem i mozzarellą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ryby zapiekanej ze szpinakiem (miruna), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie szpinaku:

    • Wlej oliwę na patelnię i podgrzej [01:22, 01:27].

    • Pokrój cebulę w drobną kostkę [01:27, 01:42].

    • Wrzuć cebulkę na rozgrzaną oliwę i podsmażaj do zeszklenia [01:42, 01:57].

    • Do zeszklonej cebuli przeciśnij czosnek [02:08].

    • Podsmażaj przez chwilę (około minuty) i wrzuć umyty szpinak [02:18, 02:27].

    • Podsmażaj szpinak, aż całkowicie zwiędnie (można lekko posolić, by przyspieszyć proces) [02:27, 02:45].

    • Gdy szpinak zwiędnie i nadmiar wody wyparuje, dopraw odrobiną soli i czarnego pieprzu [02:45, 02:57].

    • Wlej słodką śmietankę 30% [02:57, 03:02].

    • Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty [03:02].

    • Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem [03:07, 03:14].

    • Szpinak jest gotowy – wyłącz [03:34].

  2. Przygotowanie ryby:

    • Umyj filety z ryby (miruna) pod bieżącą wodą i osusz [03:44, 03:47].

    • Przypraw filety solą i pieprzem cytrynowym (opcjonalnie odrobiną pieprzu czarnego) z obu stron [03:47, 03:58].

  3. Zapikanie:

    • Naczynie żaroodporne posmaruj masłem [04:36, 04:40].

    • Ułóż filety z ryby na dnie naczynia [04:40, 04:48].

    • Na filety wyłóż przygotowany szpinak [05:07, 05:20].

    • Pokrój mozzarellę i ułóż plastry na szpinaku (jeden obok drugiego) [05:20, 05:50].

    • Włóż rybę do nagrzanego piekarnika (180°C z termoobiegiem) [05:50, 05:57].

    • Zapiekaj około 20-25 minut (jeśli filety są grubsze, piecz parę minut dłużej) [05:57, 06:00].

  4. Podanie:

    • Upieczoną rybę podawaj np. z surówką z kiszonej kapusty [06:11, 06:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz