niedziela, 14 maja 2023

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą pieczone w piekarniku

Kotlety mielone

    Jestem fanem kotletów de volaille. Pewnie prędzej bym się nauczył jak robić kotlet de volaille niż zwykłego, klasycznego, tradycyjnego schabowego. Którego i tak nigdy nie zrobiłem. 
   Dlaczego? Bo popularny! Zawsze lubiłem eksperymenty i nowości na talerzu. 

👉Jak zrobić kotlety mielone z mozzarellą❓ 

   Taką nowość zrobiła Agnieszka, a jak zrobić, to już wszytko jest w filmie.... 
   Zapraszamy na przepis na kotlety mielone z mozzarellą.
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 jajka M
  • opakowanie sera mozzarella w kulkach
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
  • 100ml wody lub bulionu mięsnego/warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny 
Przygotowanie:

Przepis na kotlety mielone z mozzarellą (pieczone w piekarniku) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów mielonych z mozzarellą, pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy mięsnej:

    • Mięso mielone przełóż do miski [01:22, 01:29].

    • Dodaj jajka [01:29].

    • Pokrój cebulę w drobną kosteczkę [01:31, 01:54].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki (jedną porządną łyżkę) [01:54].

    • Dodaj pieprz ziołowy [02:05].

    • Dopraw solą i czarnym pieprzem (każdy doprawia według własnego uznania) [02:09, 02:26].

    • W trakcie mieszania masy dodawaj po troszku wody (można ją zastąpić bulionem mięsnym lub warzywnym) [02:46, 02:53].

    • Mieszaj, aż masa będzie jednolita [02:53].

  2. Formowanie kotletów:

    • Przygotuj miseczkę z wodą, do której będziesz zanurzać dłonie, aby mięso się do nich nie kleiło [03:00, 03:04].

    • Nabierz porcję mięsa (wielkość kotleta jest dowolna) [03:04, 03:15].

    • W środek każdego kotleta włóż 2 lub 3 kulki mozzarelli (one zmniejszą się podczas pieczenia) [03:15, 03:25].

    • Uformuj kotleta, delikatnie go spłaszcz [03:30, 03:52].

    • Układaj kotlety na foremce wyłożonej papierem do pieczenia [03:30, 03:52].

  3. Pieczenie:

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (200°C) [03:52, 04:03].

    • Piecz około 35 minut (jeśli zrobisz mniejsze kotlety, skróć czas pieczenia do około 20 minut) [04:03, 04:14].

    • W okolicach 20. minuty obróć kotlety na drugą stronę i dopiekaj, aby były rumiane [04:14, 04:19].

  4. Podanie:

    • Gotowe kotlety podawaj z surówką [04:30].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz