👉Jak zrobić roladę marchewkową❓
Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki...Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g marchewki
- 5 jajek wielkość M
- 1 ząbek czosnku
- 50g masła
- papryka mielona słodka
- sól
- pieprz
- 250g serka śmietankowego (typu almette)
- szczypiorek
- kilka rzodkiewek
- ewentualnie kilka plastrów szynki
Przepis na roladę marchewkową z szynką i dla wegetarian (2 w 1) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady marchewkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie masy marchewkowej:
Pieczenie ciasta na roladę:
Do wystudzonej marchewki dodaj żółtka (białka oddziel do osobnego naczynia) [03:43, 03:55].
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę [04:21, 04:31].
Ubitą pianę dodawaj porcjami do marchewki i delikatnie mieszaj [04:31, 04:47].
Przełóż masę na blaszkę (z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem) [04:47, 05:02].
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 20 minut [05:09, 05:20].
Formowanie i faszerowanie:
Przygotowanie i nakładanie farszu (nadzienia):
Zetrzyj rzodkiewki na tarce o grubych oczkach [06:18, 06:29].
Odciskaj rzodkiewki z nadmiaru wody i przełóż do miseczki [06:29, 06:36].
Dodaj serek śmietankowy i posiekany szczypiorek [06:36, 06:50].
Rozwiń wystudzoną roladę i delikatnie odklej od papieru [07:11, 07:31].
Smaruj roladę gotowym serkiem [07:31].
Jeśli robisz roladę 2 w 1, na części dla wegetarian (bez wędliny) nałóż grubszą warstwę sera [07:31, 07:50].
Na drugiej części ułóż szynkę (lub inną wędlinę) [08:14, 08:17].
Finalizacja i chłodzenie:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz