wtorek, 23 maja 2023

Przepis na roladę marchewkową

Rolada marchewkowa

     Jakiś czas temu Agnieszka wprowadziła rolady i roladki. Mówiąc krótko uwielbiam taką wersję kolacji. Jak tylko Agnieszka zapowie roladę to od razu robię się łatwy i mówię TAK! Nie mogę się oprzeć pokusie na Agnieszkowe roladki...

    👉Jak zrobić roladę marchewkową❓

    Najpierw trzeba zrobić ciasto, później upiec, a potem to już z górki...
    Zapraszamy na przepis na roladę marchewkową.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem



Składniki:
  • 500g marchewki
  • 5 jajek wielkość M
  • 1 ząbek czosnku
  • 50g masła
  • papryka mielona słodka 
  • sól
  • pieprz 
  • 250g serka śmietankowego (typu almette)
  • szczypiorek
  • kilka rzodkiewek
  • ewentualnie kilka plastrów szynki
Przygotowanie:

Przepis na roladę marchewkową z szynką i dla wegetarian (2 w 1) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania rolady marchewkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy marchewkowej:

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach [01:11, 01:33].

    • Roztop masło i podsmaż na nim marchewkę [01:33, 01:55].

    • Delikatnie posól marchewkę [01:55, 02:01].

    • Smaż/duś, aż wyparuje cała woda, a marchewka zrobi się lekko miękka [02:01, 02:11].

    • Drobno pokrój czosnek w kosteczkę [02:26, 02:38].

    • Gdy woda odparuje, dorzuć czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę [02:38, 02:51].

    • Wyłącz ogień i dopraw papryką i pieprzem [02:58, 03:10].

    • W razie potrzeby, dosyp jeszcze soli [03:10, 03:17].

    • Wymieszaną marchewkę zostaw do wystudzenia [03:17, 03:38].

  2. Pieczenie ciasta na roladę:

    • Do wystudzonej marchewki dodaj żółtka (białka oddziel do osobnego naczynia) [03:43, 03:55].

    • Wymieszaj marchewkę z żółtkami [04:11, 04:21].

    • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę [04:21, 04:31].

    • Ubitą pianę dodawaj porcjami do marchewki i delikatnie mieszaj [04:31, 04:47].

    • Przełóż masę na blaszkę (z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną olejem) [04:47, 05:02].

    • Rozprowadź masę po całej blaszce [05:02, 05:09].

    • Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz około 20 minut [05:09, 05:20].

  3. Formowanie i faszerowanie:

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw roladę na 5 minut [05:25, 05:36].

    • Wyjmij roladę i zwiń ją w rulon razem z papierem do pieczenia (dość ściśle, aby nadać kształt) [05:36, 05:47].

    • Zostaw roladę do całkowitego wystudzenia [05:47, 05:58].

  4. Przygotowanie i nakładanie farszu (nadzienia):

    • Zetrzyj rzodkiewki na tarce o grubych oczkach [06:18, 06:29].

    • Odciskaj rzodkiewki z nadmiaru wody i przełóż do miseczki [06:29, 06:36].

    • Dodaj serek śmietankowy i posiekany szczypiorek [06:36, 06:50].

    • Dokładnie wymieszaj całość [07:03, 07:11].

    • Rozwiń wystudzoną roladę i delikatnie odklej od papieru [07:11, 07:31].

    • Smaruj roladę gotowym serkiem [07:31].

    • Jeśli robisz roladę 2 w 1, na części dla wegetarian (bez wędliny) nałóż grubszą warstwę sera [07:31, 07:50].

    • Na drugiej części ułóż szynkę (lub inną wędlinę) [08:14, 08:17].

  5. Finalizacja i chłodzenie:

    • Zwiń roladę dość ściśle, pomagając sobie papierem, i dociskaj, by nie było wolnych przestrzeni [08:17, 08:51].

    • Owiń roladę dodatkowo papierem i włóż do lodówki do porządnego schłodzenia (wtedy będzie się lepiej kroiła) [08:51, 09:14].

    • Po schłodzeniu kroisz roladę na plastry (ok. 1,5 cm) [09:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz