poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Ciasteczka ryżowe

Dokładnie  zgodne z dietą rozdzielną; nie zawierają jajek ani mleka😋. Dodatkowo zrobione z mąki ryżowej, czyli bezglutenowe😄. Co najważniejsze są bez cukru👍, dzięki czemu nie szkodzą dzieciom. Nie musimy już martwić się o stany zapalne w obszarach mózgu naszych dzieci, odpowiadające za rozwój i zapamiętywanie... 😃 Oczywiście jest to istotne dla tych, którzy mają na uwadze 🤔 zdrowie i rozwój dzieci😇

Składniki:
  • 2 szkl. mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • pół kostki masła
  • 1-2 łyżki śmietany
  • opcjonalnie szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy wałek o średnicy 3-4cm i ostrym nożem tniemy wałek na talarki o grubości ok. 1cm. Brytfankę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ukadamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i po nagrzaniu wkładamy brytfankę, pieczemy  ok. 20 minut  (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Niby nie zawierają mleka a w składzie śmietana ��. Może lepiej zamienić na kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana to nie mleko i nie jest tak jak mleko zaliczane do białek. Śmietana to tłuszcz i jest zaliczana do produktów neutralnych. Nie dotyczy to śmietan, które są wyprodukowane z maślanki lub z mleka w proszku.

      Usuń