Dokładnie zgodne z dietą rozdzielną; nie zawierają jajek ani mleka😋. Dodatkowo zrobione z mąki ryżowej, czyli bezglutenowe😄. Co najważniejsze są bez cukru👍, dzięki czemu nie szkodzą dzieciom. Nie musimy już martwić się o stany zapalne w obszarach mózgu naszych dzieci, odpowiadające za rozwój i zapamiętywanie... 😃 Oczywiście jest to istotne dla tych, którzy mają na uwadze 🤔 zdrowie i rozwój dzieci😇
Składniki:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy wałek o średnicy 3-4cm i ostrym nożem tniemy wałek na talarki o grubości ok. 1cm. Brytfankę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ukadamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i po nagrzaniu wkładamy brytfankę, pieczemy ok. 20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).
Składniki:
- 2 szkl. mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
- pół kostki masła
- 1-2 łyżki śmietany
- opcjonalnie szczypta kurkumy
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, z każdej robimy wałek o średnicy 3-4cm i ostrym nożem tniemy wałek na talarki o grubości ok. 1cm. Brytfankę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia i w niewielkich odstępach ukadamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i po nagrzaniu wkładamy brytfankę, pieczemy ok. 20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).
Smacznego :)
Niby nie zawierają mleka a w składzie śmietana ��. Może lepiej zamienić na kokosowa?
OdpowiedzUsuńŚmietana to nie mleko i nie jest tak jak mleko zaliczane do białek. Śmietana to tłuszcz i jest zaliczana do produktów neutralnych. Nie dotyczy to śmietan, które są wyprodukowane z maślanki lub z mleka w proszku.
Usuń