środa, 19 kwietnia 2017

Zupa krem z pora

Szok! Szok w trampkach! Nigdy się tego nie spodziewałem 🤓Świat wywrócił się do góry nogami 🙃. Od wieków nr 1, na piedestale najlepszej zupy świata stała ogórkowa. To było do dnia, w którym na stole wylądowała zupa z pora! W ten dzień ogarnęły mnie wątpliwości🤔. Jeszcze raz jak Agnieszka zrobi tą zupę będę musiał podjąć ostateczną decyzję - zupa ogórkówa, czy zupa z pora... ? 😄

Składniki:
  • 3 pory (tylko biała część)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-1,5 litra wody
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Pory kroimy w plasterki, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Do rondla przekładamy pokrojonego pora, przeciśnięty czosnek i na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy do momentu aż nam lekko zmięknie (uważając aby się nie przyrumienił). Następnie dokładamy ziemniaki i pietruszkę, zalewamy wodą (tyle aby wszystko było dokładnie przykryte) i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już ugotowane doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Zestawiamy garnek z kuchni i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Taka zupa krem wyśmienicie smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ja dodaję jeszcze dla urozmaicenia lubczyk i natkę pietruszki polecam dodać jest jeszcze lepsza !

    OdpowiedzUsuń