wtorek, 25 kwietnia 2017

Naleśniki à la tortilla

Nie ma doskonałych i idealnych potraw, w których będą tylko białka lub tylko węglowodany. Podział na produkty wynika z dominacji. Nawet ryż zawiera zarówno węglowodany (ok. 73g/100g) jak i białka (ok. 7,2g), czyli 10 razy mniej, dlatego jest klasyfikowany jako węglowodan. W przypadku dodawania do naleśników mleka (nawet krowiego ok. 3% białka) ilość białka w końcowym produkcie takiego ciasta będzie wynosiła mniej niż 1%. Czyli śladowe ilości. Inaczej to wygląda w przypadku obiadu: ryż 300g + kurczak 200g gdzie znajdziemy 220 g węglowodanów i min 90g do 120g białka, czyli 18-24% białka. Wtedy zaczynają się problemy w procesie trawienia, a następnie utrata zdrowia...

Składniki na naleśniki:
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Składniki na farsz:
  • 1/4 lub pól kapusty pekińskiej (w zależności od wielkości główki)
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • majonez 
  • pieprz 
  • sól
  • ketchup
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa przełożyć do miski, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, i dokładnie wszystko wymieszać.  Na usmażone naleśniki nakładać przygotowany farsz warzywny, zawijać jak tortillę, a po wierzchu polać ketchupem lub innym sosem według własnego upodobania.

Smacznego :)

P.S. Świetnie tutaj się komponuje domowy ketchup z dyni. Przepis znajdziesz na blogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz