czwartek, 2 listopada 2023

Przepis na kotlety z kurczaka pod pieczarkową pierzynką


Kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem

 
Kiedy zacząłem chodzić na siłownię, zorientowałem się, że kurczak jest bardzo doceniany przez kulturystów. Sam regularnie piekłem ćwiartki kurczaka w kombiwarze. Nigdy mi się kurczak nie znudził. Jeśli jednak obawiacie się, że może się przejeść, to Agnieszka ma dla Was rozwiązanie, czyli kolejny przepis na kurczaka z piekarnika. 👉Jak zrobić kotlety z piersi kurczaka z pieczarkami❓ Aby zrobić takie kotlety z kurczaka z piekarnika z pieczarkami i serem wystarczy odrobina chęci i zacięcia do eksperymentowania z nowymi smakami i potrawami. Zrobienie takich kotletów z pieczarkami w piekarniku, to dodatkowa zaleta, bo kotlety nie będą smażone, tylko pieczone, czyli zdrowsze. Zapraszamy na przepis na kotleciki z kurczaka Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • ok. 300g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200g sera żółtego 
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany 
  • czubata łyżka majonezu 
  • 4 łyżki oleju lub oliwy 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniałe kotlety z kurczaka z pieczarkami i serem PIECZONE w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania aromatycznych kotletów z kurczaka pod pieczarkowo-serową pierzynką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa:

    • Filety z kurczaka umyj, osusz i przetnij wzdłuż [01:15, 01:37], uzyskując po dwie połówki z każdego fileta.

    • Każdy filet polej odrobiną oliwy z obu stron [01:41].

    • Posyp solą, papryką i czosnkiem granulowanym z każdej strony [01:46, 01:58].

    • Tak przyprawione filety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do zamarynowania [02:09].

  2. Przygotowanie pieczarkowej pierzynki:

    • Pokrój cebulę i czosnek w drobną kosteczkę [02:19, 02:32].

    • Na patelni z tłuszczem podsmaż cebulę [02:28].

    • Do podsmażonej cebulki dodaj czosnek i smaż przez minutkę [02:50].

    • Dorzuć starte lub pokrojone pieczarki i smaż do momentu, aż wyparuje nadmiar wody [02:59, 03:10].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj majonez [03:31, 03:39]. Wymieszaj masę [03:45].

  3. Zapiekane w piekarniku:

    • Przygotowaną masę pieczarkową wyłóż na filety z kurczaka [03:56].

    • Żółty ser podziel na dwie porcje. Pierwszą porcję ułóż na wierzch pieczarek [03:59].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) [04:15].

    • Piecz 20 do 25 minut, pamiętając, że po 15 minutach pieczenia należy dołożyć resztę startego sera [04:27].

Po upieczeniu kotlety są gotowe do podania [04:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 31 października 2023

Przepis na zupę krem z marchewki

Zupa marchewkowa

   Nareszcie Agnieszka wykombinowała kolejną zupę krem z marchewki, czy jak kto woli krem z marchwi. 

👉Jak zrobić zupę krem z marchewki🥕❓ 

  Prosta i łatwa w zrobieniu, a na dodatek pyszna... Zresztą sami się przekonacie jak zrobicie zgodnie z przepisem Agnieszki. 
 
Zapraszamy na przepis na zupę krem z marchewki🥕. 
 
Mariusz i Agnieszka 
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 500g marchewki (już obranej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • kawałek imbiru (1cm)
  • 1l bulionu warzywnego
  • sok z cytryny (ilość według własnych preferencji)
  • 40g masła
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną zupę krem z marchewki - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej i rozgrzewającej zupy krem marchewkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie warzyw:

    • Do garnka wrzuć masło (lub inny tłuszcz) i roztop [01:13].

    • W tym czasie pokrój cebulę [01:21] i wrzuć ją do garnka, podsmażając do momentu zeszklenia [01:30].

    • Czosnek i imbir pokrój w cienkie, drobne plasterki [01:43, 01:49].

    • Do cebuli dorzuć czosnek i imbir i podsmaż chwilę [01:58].

    • Marchewkę i ziemniaki pokrój w większą kostkę i dorzuć do garnka [02:00, 02:11].

    • Całość podsmażaj przez około 10 minut [02:22].

  2. Gotowanie:

    • Warzywa zalej bulionem warzywnym tak, aby były przykryte [02:32].

    • Przykryj i gotuj do miękkości warzyw [02:37].

    • Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem [02:51, 02:56]. Gotuj przez chwilę i wyłącz [03:09].

  3. Miksowanie i doprawianie:

    • Zupę zmiksuj na gładki krem [03:09, 03:15].

    • Jeśli wolisz bardziej intensywny kolor, możesz dodać odrobinę kurkumy [03:15].

    • Wyciśnij sok z cytryny [03:24, 03:31] i dodaj do zupy (tyle, ile uważasz) [03:37].

    • Całość wymieszaj [03:40].

    • Wskazówka: Gęstość zupy możesz dopasować do swoich preferencji, dodając więcej bulionu, jeśli wolisz rzadszą [03:46, 03:51].

Zupka jest gotowa do jedzenia [03:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na szakszukę

Szakszuka ze świeżych pomidorów

   Szakszuka, to dla mnie zasadniczo jajka sadzone. Tylko, że zrobione w obłędny sposób, to znaczy smakują obłędnie... Nasuwa się wtedy myśl: "Dobre! Tylko dla czego tak mało?" 

👉Jak zrobić szakszukę z pomidorami❓ 

   Od dziś możecie wprowadzić do swojego menu śniadaniowego nową pozycję. Jak już zrobicie szakszukę z Agnieszki przepisu, to się zakochacie, oczywiście w nowym śniadaniu... 

👉Jak sparzyć pomidory❓

    Przy okazji dowiecie się jak w genialny sposób sparzyć pomidory i obrać ze skórki. 
 
   Zapraszamy na przepis na szakszukę z pomidorami. 
 
Mariusz i Agnieszka 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk małych pomidorów lub 4 duże
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną szakszukę ze świeżych pomidorów - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podstawowej wersji szakszuki, czyli śniadania z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów:

    • Natnij skórkę pomidorów (zrób mały krzyżyk) [01:16, 01:29].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę [01:52]. Skórka powinna łatwo schodzić dzięki nacięciu [02:08, 02:21].

    • Pokrój pomidory w kosteczkę, usuwając twarde środki [02:37, 02:48].

  2. Podsmażanie i gotowanie bazy:

    • Na patelnię wlej tłuszcz i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę [01:36, 01:44]. Podsmażaj [01:44].

    • Pokrój czosnek w drobną kostkę [02:21, 02:28].

    • Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek [02:50, 02:58].

    • Dodaj pokrojone pomidory i smaż do momentu, aż lekko się rozpadną i całość się zagęści [03:12, 03:18].

    • Dorzuć przyprawy (bazylię, paprykę wędzoną, kumin, paprykę ostrą) [03:22].

    • Dodaj sól i pieprz i wymieszaj [03:29, 03:37].

  3. Dodawanie jajek i zapiekanie:

    • Zrób dziurki w pomidorowej bazie [03:40].

    • W każdą dziurkę wbij jajko (najlepiej robić jedną dziurkę, wbijać jajko, a potem następne) [03:46, 03:58].

    • Każdą porcję jajka delikatnie posól i popieprz [04:18, 04:23].

    • Przykryj patelnię i zmniejsz ogień [04:28, 04:29]. Czekaj, aż jajka się zetną [04:31, 04:44].

  4. Podanie: Gotową szakszukę wyłącz [04:44] i posyp natką pietruszki [04:48]. Podawaj najlepiej na patelni, gdy jest jeszcze ciepła [04:51, 04:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na domowe tortille

Placki na tortille

   Jak znudzi się pita, można sięgnąć po przepis na tortillę. Tak dokładniej to przepis na placki na tortillę.

 👉Jak zrobić placki na tortille ❓ 

    Zrobienie placków jest proste, jednak wymaga znajomości kilku sekretów. Jak Agnieszka robiła placki na tortille, to mnie zaskoczyły 2 rzeczy.
     Dlatego warto obejrzeć uważnie przepis, bo mogą nie wyjść tak jak byśmy chcieli... 
   Zapraszamy na przepis na ciasto na tortillę.
 
Mariusz i Agnieszka 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 350g mąki
  • 190ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na domowe placki na tortillę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych placków na tortillę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta: Zaczynamy od połączenia mąki z solą, a następnie stopniowo dodajemy olej i gorącą wodę, mieszając łyżką, aby uniknąć poparzenia dłoni [01:46]. Gdy ciasto nieco ostygnie, ugniatamy je ręcznie przez około 5 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ważne, aby nie podsypywać ciasta mąką podczas wyrabiania [02:09].

  2. Odpoczynek ciasta: Po wyrobieniu ciasta formujemy z niego kulę, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło [02:45].

  3. Formowanie placków: Po upływie 15 minut, ciasto dzielimy na 10 równych części (ilość może się różnić w zależności od rozmiaru patelni) [03:16]. Z każdej części formujemy małą kulkę, a następnie wałkujemy ją na cienki placek o średnicy zbliżonej do rozmiaru patelni [04:08]. Jeśli ciasto zacznie przywierać, można je delikatnie podsypać mąką [04:13].

  4. Smażenie: Rozgrzewamy patelnię na kuchence [04:22]. Placki smażymy z każdej strony przez około 20 sekund, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki powietrza [04:47].

  5. Przechowywanie: Gotowe placki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym lnianą ściereczką. Następnie przykrywamy je ściereczką i wkładamy do folii, aby nie wysychały [05:05].

  6. Studzenie: Po upieczeniu wszystkich placków, zostawiamy je na pół godziny, aby ostygły [05:36]. Po wystygnięciu, placki są miękkie i elastyczne, co ułatwia ich zwijanie i nadziewanie [05:59].

  7. Przechowywanie na dłużej: Jeśli placki mają być przechowywane przez dłuższy czas, należy je szczelnie owinąć w folię spożywczą i trzymać w lodówce [06:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na domowe nachosy

Nachosy z placków z tortilli 

   Różne przekąski są fajne. Często nawet popadamy w manie ich jedzenia. Warto przy tym by były zdrowe, czyli najlepiej takie zrobione w domowych warunkach. 

👉Jak zrobić nachosy domowe❓ 

   Jak placki z tortilli podeschną i nie chcą się już zwijać, to nie koniec ich żywota. Można zmienić ich destynacje i zrobić nachosy. Placki z tortilli przeistoczą się w nachosy niczym gąsienica w motyla, tylko zamiast kokonu, przyda się piekarnik. 
 
Zapraszamy na przepis na nachosy z tortilli pieczone w piekarniku.
 
 Mariusz i Agnieszka 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • placki tortilli (użyłam własnych domowych)
  • papryka słodka lub ostra
  • czosnek granulowany
  • olej lub oliwa
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na domowe nachosy z tortilli - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chrupiącej i pysznej meksykańskiej przekąski z domowej tortilli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie przyprawionej oliwy (lub oleju):

    • Do oliwy lub oleju dodaj sól, czosnek granulowany i paprykę (ostrą, jeśli wolisz pikantne nachosy, lub słodką dla łagodnego smaku).

    • Całość wymieszaj.

  2. Smarowanie tortilli:

    • Posmaruj placki tortilli (najlepiej domowej roboty) przygotowanym olejem z przyprawami z każdej strony.

    • Odwróć placek na drugą stronę i również posmaruj.

  3. Krojenie i układanie:

    • Posmarowane placki pokrój na trójkąty.

    • Ułóż trójkąty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Pieczenie:

    • Włóż nachosy do nagrzanego piekarnika (200°C).

    • Piecz 5 do maksymalnie 7 minut. Musisz je obserwować, ponieważ mają być chrupkie i nie mogą się spalić.

Domowe nachosy są gotowe i najlepiej smakują z sosem, np. domową salsą.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 21 października 2023

Przepis na napój winogronowy z miętą na zimę


Kompot z winogron


    Popijam herbatkę z sokiem, który Agnieszka przygotowała i nagraliśmy przepis... Popijam i zastanawiam się co wam napisać? 

👉Jak zrobić sok z winogron🍇❓ 

    Myślę, że dobrą opcją będzie zrobienie tego napoju i sprawdzenia samemu, jak będzie smakowała taka herbatka, i czy umili długi, jesienny lub zimowy wieczór. 
 
Zapraszamy na przepis na NAPÓJ z winogron🍇 i mięty. 
 
Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2kg winogron (już obranych z kiści)
  • pęczek mięty (40-50g)
  • 200g cukru (jeśli winogrona mało słodkie, to można dodać więcej)
  • 2l wody
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały napój z winogron i mięty do słoików na zimę - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego napoju z winogron i mięty, idealnego do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Wyparz słoiki i wieczka [01:08].

    • Oderwij winogrona z kiści i porządnie umyj [01:15, 01:19].

    • Umyj miętę [01:21].

  2. Gotowanie napoju (część 1):

  3. Gotowanie napoju (część 2):

    • Odcedź napój, aby pozbyć się winogron i mięty [02:08, 02:24].

    • Do przecedzonego napoju dodaj cukier [02:29].

    • Ponownie doprowadź do zagotowania [02:37, 02:43].

  4. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Gorący napój rozlewaj do słoików [02:43, 02:53]. Należy wlewać tyle, aby zostało wolne miejsce od góry (pół do 2 cm) [03:00, 03:09].

    • Słoiczki odwróć do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [03:36, 03:40].

    • Po wystudzeniu wynieś słoiki do chłodnego miejsca [03:40].

Napój można pić z kostkami lodu lub dodawać do herbatki [03:51, 03:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 19 października 2023

Przepis na precle

Domowe Precle

     Jedyne precle, które mi do tej pory zasmakowały. Jak Agnieszka powiedziała, że nagrywamy precle to podszedłem bez entuzjazmu... 
👉Jak zrobić precle❓ 
    Jak już zrobiła i spróbowałem, to okazały się rewelacją! Strzałem w dziesiątkę! lub po prostu HITem.
    Zapraszamy na przepis na precle. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 370g mąki (u mnie orkiszowa)
  • 180ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 20g drożdży
  • 50g masła 
  • sól (na czubek łyżeczki)
  • dowolne ziarna do posypania (u mnie sezam)
Przygotowanie:
 

Przepis na wyśmienite i aromatyczne precle - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznych, chrupiących domowych precli, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników płynnych i rozczynu:

    • Roztop masło [01:14, 01:22].

    • Do roztopionego masła wlej mleko roślinne (ryżowe) [01:25, 01:30]. Płyny muszą być letnie [01:33, 01:40].

    • Letnią mieszankę wlej do drożdży i cukru [02:08, 02:13] i mieszaj, aby drożdże się rozpuściły [02:13].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Mąkę (orkiszową) wsyp na dwie tury – najpierw połowę [02:22].

    • Dodaj sól (dosłownie na czubek łyżeczki) [02:35, 02:43].

    • Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie [02:43, 02:50].

  3. Formowanie precli:

    • Z ciasta zrób wałeczek i podziel na równe kawałki [02:50, 02:58].

    • Z każdego kawałka uformuj kulkę, a następnie rozwałkuj na wałeczek [03:01, 03:12].

    • Wałeczek zwijaj, tworząc precelka [03:17, 03:20].

    • Zlepieniem do dołu ułóż precla na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [03:25, 03:28].

    • Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia [03:30].

  4. Pieczenie:

    • Wyrośnięte precle posmaruj po wierzchu wodą [03:40, 03:42].

    • Posyp dowolnymi ziarnami (w tym przypadku sezamem) [03:45, 03:54].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (220°C) [03:56].

    • Piecz 12 minut, aż będą rumiane [04:06, 04:08].

Precle są gotowe i można je jeść jako drugie śniadanie [04:18, 04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 18 października 2023

Pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych

Hummus inaczej... 


    Znudziły się Wam dotychczasowe pasty do kanapek🥪❓ 
    Można zrobić oryginalną pastę, oryginalny hummus do posmarowania chleba🍞, do zrobienia kanapek🥪. 

👉Jak zrobić hummus z ogórkiem🥒 kiszonym do kanapek🥪❓ 

     Można robić to samo w kółko⭕. Jednak przychodzi czas na nowości! Jeśli nie macie pomysłu na smarowidło, to Aga ma dla Was propozycje... 
 
    Zapraszamy na przepis na pastę z ciecierzycy i ogórków🥒 kiszonych. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • pół cebuli
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 1 łyżka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wyjątkowy hummus – pasta z ciecierzycy i ogórków kiszonych - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania oryginalnego hummusu, czyli pasty do kanapek z ciecierzycy i ogórków kiszonych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciecierzycy:

    • Przepłucz ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą [01:10, 01:14] i zostaw, aby ociekła z nadmiaru wody [01:15].

    • Przełóż ciecierzycę do miski. Możesz ją rozgnieść widelcem (jeśli wolisz mniej gładką pastę) lub zmiksować w blenderze (jeśli chcesz uzyskać bardzo gładki krem) [01:17, 01:30].

  2. Krojenie i mieszanie:

    • Pokrój ogórki kiszone i cebulę w drobną kosteczkę [01:50, 01:58].

    • Pokrojone ogórki i cebulę dodaj do rozgniecionej ciecierzycy [02:16, 02:25].

    • Dodaj oliwę z oliwek [02:25, 02:34], musztardę [02:34], szczypiorek (dosyć sporo) [02:37] i dopraw pieprzem [02:44].

  3. Doprawianie i przechowywanie:

    • Całość wymieszaj [02:51, 02:58].

    • Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą [03:03, 03:16].

    • Gotową pastę przełóż do słoiczka lub pudełeczka, aby nie wysychała [03:16, 03:28]. Nadmiar trzymaj w lodówce [03:28].

Pasta jest idealna do kanapek [03:16].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 16 października 2023

Przepis na karmelizowane śliwki

Zdrowy deser


   Często, jak obserwuje Agnieszkę, to jestem zaskoczony jak łatwo można coś zrobić. 

👉Jak zrobić śliwki karmelizowane w miodzie🍯❓

 
   Taki deser, to na prawdę mistrzostwo w prostocie przygotowania. 3 składniki i kilka gratów i gotowe... 
 
   Zapraszamy na przepis na śliwki karmelizowane w miodzie🍯. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 2 porządne garście śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu (jak śliwki mało słodkie można dodać więcej)
  • cynamon 
Przygotowanie:

Przepis na śliwki karmelizowane w miodzie - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego deseru owocowego, czyli karmelizowanych śliwek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śliwek: Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki [01:10]. Jeśli śliwki są bardzo duże, możesz je pokroić na mniejsze kawałki. Małe śliwki wystarczy przekroić na pół [01:14, 01:22].

  2. Karmelizowanie:

    • Wrzuć masło na patelnię i rozpuść [01:41].

    • Gdy masło się rozpuści, wrzuć śliwki [01:54, 01:56].

    • Trzymaj śliwki na patelni, aż zmiękną, i od czasu do czasu mieszaj [02:00, 02:06].

  3. Dodawanie miodu i cynamonu:

    • Gdy śliwki zmiękną, dodaj miód (jeśli śliwki są kwaśne, dodaj więcej miodu, jeśli słodkie, wystarczy łyżka) [02:08, 02:18].

    • Porządnie wymieszaj, aby każda śliwka była oblepiona miodem [02:22].

    • Smaż jeszcze przez dwie minutki [02:26].

    • Na sam koniec posyp cynamonem [02:29].

  4. Wykończenie: Po wymieszaniu wyłącz kuchenkę [02:35, 02:36].

Karmelizowane śliwki są gotowe i można je jeść jako deser lub wykorzystać do owsianki, naleśników czy innych słodkich potraw [02:44, 02:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na domowy kebab

Domowy kebab

     Przygotowanie kebaba w domu różni się trochę od przygotowania w kebabiarni. 
   Przede wszystkim nie mamy takiego sprzętu. To jednak nie problem, bo można zrobić kebab domowy na patyku.

     👉Jak zrobić domowy kebab w piekarniku❓

     Dodatkowo stosując dietę rozdzielną, dietę keto lub też nisko-węglowodanową zrobimy kebab domowy na talerzu. Zamiast w picie, bułce to na talerzu z ogromną ilością warzyw.

     👉Jak zrobić domowy kebab na patykach❓

     Zapraszamy na przepis na domowy kebab z piekarnika.
 
     Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg mięsa z udźca indyka
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cebula
  • 2 duże surowe ziemniaki
  • patyczki do szaszłyków 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY domowy KEBAB drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego kebaba z indyka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie marynaty i mięsa (dzień wcześniej lub min. 1 godzina):

    • Wymieszaj wszystkie sypkie przyprawy (sól, papryka słodka, czosnek granulowany, kumin, kolendra, pieprz czarny) [01:34, 01:47].

    • Mięso z uda indyka umyj, osusz i pokrój na cienkie kawałki [01:54, 01:58].

    • Wlej olej bądź oliwę [02:00] i porządnie wymieszaj mięso, aby pokryło się tłuszczem [02:07].

    • Wsyp przyprawy i porządnie wymieszaj [02:16].

    • Przykryj i wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc, minimalnie na godzinę) [02:31, 02:41].

    • Na pół godziny przed pieczeniem wyjmij mięso, aby się ociepliło [03:03].

  2. Nadanie kształtu kebaba:

    • Odetnij końcówkę surowego ziemniaka, aby płasko leżał na brytfance [03:22, 03:27].

    • Wbij patyczki do szaszłyków w ziemniaka, tak aby przeszły na drugą stronę [03:38].

    • Nabij zamarynowane mięso na dwa patyczki, dbając o to, by kawałki zachodziły na siebie [03:53, 04:08].

    • Nabijaj bardzo ściśliwie, mocno dopychając mięso [04:21, 04:35].

    • Surową cebulę przekrój na pół [04:41, 04:46] i nabij na patyczki od góry, aby spiąć całość [04:54].

  3. Pieczenie:

    • Postaw kebaba na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) [05:23, 05:30]. Upewnij się, że cebulka jest mocno dociśnięta, aby wszystko było ściśnięte [05:30, 05:36].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [05:41].

    • Piecz około 80-90 minut (im grubszy kebab, tym dłużej) [05:46, 05:52].

Domowy kebab jest gotowy [05:59]. Można go kroić na talerze i podawać np. z surówką [06:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗