Ciasteczka budyniowe
👉Jak zrobić ciasteczka budyniowe❓
Te ciasteczka mają podwójne zastosowanie, można zjeść same lub z dżemem, czy też powidłami, a co ciekawe to można skleić 2 razem.
Link do filmu z przepisem
Ciasteczka budyniowe - pachnące ciasteczka z budyniem na święta, na urodziny, na imprezę...
Składniki:
- 250g mąki (użyłam orkiszowej)
- 250g masła
- 3 budynie bez cukru śmietankowe lub waniliowe (budyń po 40g opakowanie)
- 80-100g pudru z erytrytolu, ksylitolu lub zwykłego cukru pudru
Przepis na ciasteczka budyniowe (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasteczek budyniowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta [01:57]: Połącz ze sobą suche składniki, a następnie dodaj masło w temperaturze pokojowej. Całość zagnieć, aż powstanie jednolite ciasto.
Chłodzenie ciasta [02:51]: Gotowe ciasto włóż do lodówki na co najmniej godzinę, aby się schłodziło.
Formowanie ciasteczek [03:11]: Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formuj z nich kuleczki, układaj na blaszce, a następnie spłaszczaj widelcem.
Pieczenie [05:03]: Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół) przez 10 do 15 minut, aż będą rumiane.
Podawanie [05:22]: Upieczone ciasteczka można od razu zdejmować na talerz i podawać.
Dodatkowo, autorka wspomina, że ciasteczka można połączyć domowymi powidłami, tworząc podwójne ciastka [06:19].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗