Przepis na pieczone pomidory z burratą (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z burratą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pomidorów:
Przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego [01:02].
Dobrych śledzi nigdy nie za wiele i oczywiście ja nie lubię ostrych
śledzi, czyli takich w occie. Tak mi pozostało z dzieciństwa i jeśli
macie tak samo to dobrze trafiliście.
👉Jak zrobić śledzie z grzybami❓
Jak Agnieszka robiła te śledzie to myślałem ze będą ostrzejsze, ale jak
spróbowałem, to było to miłym zaskoczeniem i słoik znikną w mgnieniu
oka.
Zapraszamy na przepis na śledzie z grzybami suszonymi.
Przepis na śledzie gajowego (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.
Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.
Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.
Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].
Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.
Jeśli chodzi o kapustę kiszoną, to może być wersja minimalistyczna,
wersja standardowa i to jest kwestia dyskusyjna, co to znaczy
standard...
👉Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach❓
A można też zrobić taką wersję ful wypas. Taką kapustę kiszoną, która
będzie gotowa do jedzenia, do obiadu bez dodatkowych ceregieli. Czyli
wystarczy dolać oliwę, a nawet nie i gotowa surówka ląduje na talerzu.
Zapraszamy na przepis na kiszoną kapustę w słoikach.
Przepis na kiszoną kapustę z dodatkami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kiszonej kapusty z dodatkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie warzyw
Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:05:50].
Poszatkuj drobno kapustę, wcześniej wykrawając twardy głąb [01:46:00].
Posyp poszatkowaną kapustę solą kamienną niejodowaną, około 20 g na kilogram kapusty, a następnie wymieszaj [02:42:00].
Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w drobne paseczki, dodaj do kapusty i wymieszaj [03:29:00].
Pozostaw wszystko na około godzinę, aby kapusta puściła sok [03:44:00].
Przygotowanie słoików i przypraw
Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz wieczka [04:35:00].
Do każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym [04:44:00], trzy kulki ziela angielskiego [04:52:00] i kilka kuleczek czarnego pieprzu [05:04:00].
Pakowanie i zalewanie
Napakuj kapustę do słoików, ubijając ją podczas pakowania, aby nie była napuszona [05:53:00].
Dolej do słoików sok, który pozostał z kapusty [06:02:00].
Wytrzyj brzegi słoików i zakręć wieczka, zostawiając około 2 cm przestrzeni od góry [06:32:00].
Ukiszanie
Przenieś przygotowane słoiki w ciemne i chłodne miejsce [07:22:00].
Podstaw pod słoiki karton lub miskę, ponieważ podczas fermentacji sok będzie wypływał [07:40:00].
Jeśli zauważysz, że kapusta nie jest przykryta sokiem, możesz odkręcić wieczko i dolać przegotowanej, zimnej wody [08:04:00].
Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia – wystarczy dodać oliwę lub olej i wymieszać [08:31:00].
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki czerwonej (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.
Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.
Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.
Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.
Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.
Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.
Nieraz jak wchodzi się na jakąś dietę, jak dieta rozdzielna lub KETO, to
zaczyna brakować... Zaraz zaraz! nic nie zaczyna brakować bo wszytko
można zrobić w wersji FIT.
👉Jak zrobić pizzerinki z cukinii❓
Ostatnio Agnieszka zrobiła kolejne pizzerinki, ale tym razem z cukinii.
Tak, tak kolejne bo jedne już były z całych plasterków cukinii:
pizzerinki z cukinii tylko nazwała je mini zapiekanki.
Przepis na fit pizzerinki z cukinii (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit pizzerinek z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii [00:45]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Następnie posól startą cukinię [01:26], wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściła sok [01:33]. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody [02:55].
Przygotowanie sera [01:52]: Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Mieszanie składników [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj starty ser, granulowany czosnek, bazylię, pieprz i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto bez mąki [03:35].
Formowanie i pieczenie placków [04:09]: Z przygotowanej masy formuj placki o dowolnej wielkości i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż placki do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj do uzyskania złocistego koloru, co zajmuje około 15 minut [04:20].
Dodawanie ulubionych składników [04:34]: Na podpieczone pizzerinki z cukinii nałóż ulubione dodatki. Zacznij od posmarowania ich sosem pomidorowym lub keczupem [04:44]. Następnie posyp mozzarellą [05:28], dodaj chorizo [05:58] i na koniec ułóż oliwki [06:24].
Końcowe zapiekanie [06:58]: Przygotowane pizzerinki włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni [07:05].
Podanie [07:11]: Pizzerinki są gotowe do podania. Najlepiej smakują ciepłe.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Można zrobić zapiekankę
FIT z mięsem mielonym i aby to osiągnąć zamiast ziemniaków lub makaronu
można dodać brokuły.
👉Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i brokułami❓
Oczywiście jak obejrzycie film z przepisem Agnieszki to zobaczycie jakie
to proste i łatwe, bo nie taki diabeł straszny jak go malują.
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i brokułami (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i brokułami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brokuła [01:01:01]: Podziel brokuła na różyczki, umyj, a następnie ugotuj al dente na parze lub w wodzie.
Przygotowanie cebuli [01:17:28]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i podsmaż tylko do zeszklenia.
Doprawianie mięsa mielonego [02:04:04]: Do mięsa mielonego dodaj pieprz, słodką paprykę (około łyżeczki), sól, zioła prowansalskie i granulowany czosnek. Wbij jajko. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Układanie warstw w naczyniu żaroodpornym [03:14:00]: Przełóż mięso mielone do naczynia żaroodpornego wysmarowanego dowolnym tłuszczem. Na mięsie ułóż ugotowanego brokuła.
Przygotowanie sosu jajecznego [04:18:00]: Roztrzep jajka. Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, a następnie wymieszaj. Wlej słodką śmietankę 30% i dodaj 2/3 sera, a resztę (1/3) zostaw na później. Całość dokładnie wymieszaj.
Pieczenie zapiekanki [06:13:00]: Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piecz pod przykryciem, a następnie odkryj, posyp pozostałą częścią sera i dopiecz.
Serwowanie [06:40:00]: Gotową zapiekankę posyp odrobiną zieleniny i podawaj na ciepło.
Jajka w nowej odsłonie.Tak na prawdę i precyzyjniej mówiąc, to szakszuka
w nowej odsłonie, czyli szakszuka ze szpinakiem, bo kto powiedział, że
musi być tylko szakszuka z pomidorami.
👉Jak zrobić szakszukę❓
Agnieszka zrobiła szakszukę ze szpinakiem, bardzo mi zasmakowała.
Ciekawy jestem jaką inną wersję jeszcze wymyśli.
Przepis na szakszukę ze szpinakiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki ze szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania brukselki z masłem orzechowym po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brukselki [01:14]: Należy ją dokładnie umyć, usunąć zwiędłe listki i odciąć ciemne końcówki. Jeśli brukselka jest duża, można ją pokroić na ćwiartki [01:29].
Smażenie czosnku i imbiru [02:26]: Na patelni roztopić masło, a następnie dodać posiekany lub starty czosnek i imbir. Smażyć krótko, tylko do momentu wydobycia aromatu [03:04].
Duszenie brukselki [03:19]: Dodać pokrojoną brukselkę na patelnię z czosnkiem i imbirem, wlać około dwie łyżki wody, wymieszać i przykryć. Dusić przez około 10 minut, jeśli preferuje się brukselkę al dente, lub dłużej dla bardziej miękkiej konsystencji [03:32]. Co jakiś czas należy zamieszać [03:43].
Prażenie sezamu [03:50]: Na suchej patelni uprażyć sezam, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypalił [03:58].
Przygotowanie sosu orzechowego [04:42]: W misce połączyć masło orzechowe (100% orzechów) z sosem sojowym, octem ryżowym (można zastąpić sokiem z cytryny) oraz syropem z agawy lub daktyli. Całość dokładnie wymieszać [04:58].
Połączenie sosu z brukselką [05:48]: Gdy brukselka jest już gotowa, wlać do niej przygotowany sos orzechowy [05:55]. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aby smaki się połączyły [06:07].
Serwowanie [06:21]: Wyłączyć ogień i nałożyć brukselkę na talerze. Po wyłożeniu posypać uprażonym sezamem [06:29]. Na koniec można sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba [06:35].
Uwielbiam chleb z masłem, szczególnie gdy jest świeżo upieczony.
Oczywiście gdy trochę przestygnie tak by masło nie popłynęło. A
najlepsza jest przylepka. Od dzieciństwa lubiłem urwać lub ukroić
przylepkę nawet gdy chleb był jeszcze ciepły.
👉Jak zrobić pastę z grillowanego bakłażana❓
Zamiast masła, tak dla odmiany, można zrobić jakieś pyszne smarowidło.
Tym razem Agnieszka przygotowała pastę z bakłażana.
Zapraszamy na przepis na pastę z bakłażana i suszonych pomidorów.
3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można więcej)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na pesto z grillowanego bakłażana (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z grillowanego bakłażana, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie bakłażana [01:02:50]: Umyj bakłażana i pokrój go w cienkie plasterki.
Grillowanie bakłażana [01:17:00]: Rozgrzej grilla i grilluj pokrojone plasterki bakłażana. Jeśli nie masz grilla, możesz użyć suchej patelni lub patelni grillowej [02:21:00].
Miksowanie składników [01:40:00]: Zgrillowane plasterki bakłażana wrzuć do pojemnika, w którym będziesz miksować pesto. Dodaj czosnek, suszone pomidory oraz kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów [02:37:00]. Dopraw pieprzem [03:05:00] i solą [03:28:00].
Dopasowanie konsystencji [03:32:00]: Gęstość pesto możesz dopasować, dodając więcej oleju z suszonych pomidorów. Jeśli nie masz tego oleju, możesz użyć zwykłej oliwy lub innego oleju [03:42:00].
Gotowe pesto idealnie nadaje się do chleba lub bułek [03:48:00], a także do naleśników [04:45:00].
Przepis na kotlety brokułowo-jaglanych (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów brokułowo-jaglanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Gotuj kaszę w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, lekko soląc wodę.
Wsyp przepłukaną kaszę na gotującą się wodę, przykryj i gotuj według przepisu na opakowaniu, ewentualnie chwilę dłużej, aby kasza była bardziej miękka. Mieszaj od czasu do czasu na wolnym ogniu.
Z przygotowanej masy formuj kotleciki dowolnej wielkości i kształtu (okrągłe lub podłużne).
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskaj lub posmaruj kotleciki oliwą.
Włóż kotleciki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kotletów – grubsze piecz dłużej, cieńsze krócej.
Jeśli chodzi o obiad, to jedna z najbardziej popularnych zapiekanek to
zapiekanka ziemniaczana. Tylko pytanie: Kiedy się znudzi zapiekanka z
ziemniakami? Albo: Po co wpychać tyle ziemniaków?
👉Jak zrobić kalafior w piekarniku❓
Zamiast ziemniaków można użyć wielu warzyw i zrobić np. zapiekankę z
kalafiora, który ma o wiele mniej kcal i prawie w ogóle węglowodanów. A
jak zrobić z sosem serowym i jeszcze posypać żółtym serem, to każdy fan
diety keto będzie mega zadowolony.
Zapraszamy na przepis na kalafior zapiekany z serem.
Przepis na zapiekany kalafior w sosie serowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego kalafiora w sosie serowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kalafiora [01:00:03]: Kalafior należy umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ważne jest, aby kalafior był ugotowany al dente.
Krojenie boczku [01:21:00]: Boczek kroi się w kostkę lub paseczki.
Podsmażanie boczku [01:43:00]: Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony boczek, podsmażając go, aż zrobi się lekko brązowy.
Krojenie czosnku [01:56:00]: Czosnek kroi się w kosteczkę.
Dodawanie czosnku i śmietanki [02:09:00]: Do podsmażonego boczku dorzucić pokrojony czosnek, chwilę wymieszać, a następnie wlać słodką śmietankę 30%. Całość gotować na wolnym ogniu.
Tarcie sera [02:21:00]: W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach.
Dodawanie sera do sosu [02:46:00]: Dwie trzecie startego sera wrzucić na patelnię do sosu, a jedną trzecią zostawić na później.
Doprawianie sosu [02:57:00]: Sos doprawić solą (niewiele, ponieważ ser jest słony) i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, można dodać płatki chili. Mieszać, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowy sos wyłączyć.
Łączenie kalafiora z sosem [03:39:00]: Ugotowany kalafior wrzucić do naczynia z sosem. Jeśli różyczki kalafiora są duże, można je przekroić na mniejsze.
Zapiekanie [04:17:00]: Tak przygotowanego kalafiora włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapiekać przez 15 minut.
Dodawanie pozostałego sera [04:30:00]: Po 15 minutach posypać kalafior resztą sera, który został wcześniej odłożony.
Ponowne zapiekanie [05:14:00]: Włożyć z powrotem do piekarnika na czas potrzebny do rozpuszczenia i delikatnego zarumienienia się sera.
Serwowanie [05:28:00]: Gotowy kalafior zapiekany w sosie serowym posypać zieleniną, np. szczypiorkiem.
Sałatka z buraka i jajka, prosta smaczna i nie tucząca, czyli FIT.
👉Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych i jajek❓
Kiedyś zapadło mi do głowy, że buraki są odkwaszające, odkwaszają
organizm, a dokładniej krew. Jednak już wcześniej były na szczycie
mojego menu jako buraczki na ciepło do
obiadu:https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
Zapraszam na przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek w wykonaniu
Agnieszki.
Przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z buraków czerwonych i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Ogórki konserwowe również kroi się w kosteczkę [02:08].
Jajka gotuje się na twardo, studzi, obiera i kroi w kostkę [02:50].
Buraki, które wcześniej zostały upieczone (co jest preferowaną metodą, ponieważ są smaczniejsze i zdrowsze niż gotowane) [01:10], kroi się w kostkę [03:26].
Doprawianie buraków:
Pokrojone buraczki doprawia się pieprzem i solą [04:31].
Następnie dodaje się porządną łyżkę majonezu [04:38].