wtorek, 7 maja 2024

Przepis na chili con carne

Obiad z mielonej wołowiny

 
    Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa. 

👉Jak zrobić Chili Con Carne❓ 

    Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę... Od dziś to może się zmienić i mamy nadzieję, że Agnieszka natchnie Was i zrobicie Chili con carne, które jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie steka wołowego i na pewno wymaga mniej wprawy.
 
     Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 800g mielonej wołowiny 
  • puszka krojonych pomidorów - 400g
  • puszka fasoli czerwonej 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka chili lub kawałek świeżej papryczki chili 
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chili con carne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chili con carne, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę [00:58].

    • Dodaj pokrojony w kostkę czosnek [01:28], papryczkę chili i kmin rzymski, a następnie wszystko razem podsmaż [02:21].

  • Dodanie wołowiny i pomidorów

    • Dodaj mieloną wołowinę i mieszaj ją, aby nie powstały grudki, smażąc aż mięso straci swój kolor [02:34].

    • Następnie dodaj krojone pomidory z puszki [02:50].

    • Dopraw solą [03:09] i pieprzem [03:18]. Zamiast suszonego chili można użyć świeżej papryczki chili [03:28].

  • Duszenie z papryką i fasolą

    • Pokrój paprykę w kostkę [03:58] i dodaj ją do potrawy, a następnie duś przez 10 minut [04:05].

    • Dodaj czerwoną fasolę, przepłukaną na sicie [04:09].

    • Wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty [04:16].

    • Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem [04:27].

  • Serwowanie

    • Gotowe chili con carne posyp obficie kolendrą lub natką pietruszki [04:37].

    • Danie można podawać z ryżem, chipsami tortilla, plackami tortilla [05:04], lub dla osób na diecie rozdzielnej/niskowęglowodanowej, bez dodatków, np. z kwaśną śmietaną [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Zapiekanka brokułowa z pieczarkami


    Tym razem kolejna FIT zapiekanka, która u nas w domu pojawia się dość często z różnymi wariacjami, opcjami... Zależy jaką Agnieszka ma akurat wenę i co przyniesie finezja. 

👉Jak zrobić zapiekankę brokułowo-pieczarkową❓

     Prosta robota i czas zapiekania krótszy niż jak się napakuje do środka coś mięsnego... Zapiekanka jest oczywiście białkowa, jest fit i nie tylko zgodna z dietą rozdzielną, a także z KETO i Low Carb. 
    Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 40g masła
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka 
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany 
  • ok. 150g sera żółtego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa do posmarowania naczynia 
  • dowolna zielenina do posypania zapiekanki 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki brokułowo-pieczarkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie brokuła [00:55]: Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie.

  • Smażenie pieczarek [01:09:00]: Na maśle podsmażamy całe kapelusze pieczarek.

  • Dodawanie cebuli [02:20:00]: Cebulę pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do pieczarek i podsmażamy.

  • Dodawanie czosnku i przypraw [02:44:00]: Czosnek pokrojony w kosteczkę lub plasterki dorzucamy do pieczarek. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, podsmażając przez minutę lub dwie.

  • Przygotowanie naczynia żaroodpornego [03:31:00]: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

  • Układanie warstw [03:43:00]: Na dno naczynia wykładamy ugotowany brokuł, a na niego podsmażone pieczarki.

  • Przygotowanie masy jajecznej [04:31:00]: Gęstą śmietanę, jajka, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz dokładnie mieszamy.

  • Zalewanie zapiekanki [05:16:00]: Masę jajeczną wylewamy na brokuły i pieczarki.

  • Dodawanie sera [05:36:00]: Ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch zapiekanki.

  • Pieczenie [06:04:00]: Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg). Przez pierwsze 20 minut pieczemy z przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aby wierzch się zarumienił.

  • Dekoracja [06:34:00]: Gotową zapiekankę można posypać dowolną zieleniną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 1 maja 2024

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 
    Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były suche. 
    Inaczej sprawa wyglądała z pulpetami. Były małe, mokre bo pływały w sosie. Oczywiście najczęściej były pulpety w sosie pomidorowym, ale ile można jeść pulpety w sosie pomidorowym? 

👉Jak zrobić pulpety❓ 

     Jak już się Wam znudzą pulpety w sosie pomidorowym, a może już się Wam znudziły, to Agnieszka ma dla Was fantastyczną propozycje, zróbcie pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym.
    Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
  • 1 jajko
  • 1,5 cebuli lub 1 duża i jedna mała
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki łubinowej lub sojowej, kokosowej 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania pulpetów 
Przygotowanie:

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo-pieczarkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:08]: Należy zagnieść mięso z dodatkami, takimi jak jajko, pieprz, sól, majeranek, mąka łubinowa, sojowa lub kokosowa, a także posiekana w kostkę cebulka [02:08].

  • Formowanie pulpetów [02:43]: Po dokładnym wymieszaniu mięsa, formuje się z niego pulpety o dowolnej wielkości.

  • Obsmażanie pulpetów [02:54]: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaża się pulpety z każdej strony partiami, aż będą złociste.

  • Smażenie pieczarek [05:23]: Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się pulpety, należy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie je soląc.

  • Dodanie czosnku [05:47]: Gdy pieczarki zmiękną, dodaje się do nich czosnek.

  • Duszenie z pulpetami [05:53]: Do pieczarek i czosnku na patelni wkłada się podpieczone pulpety i wlewa słodką śmietankę 30%. Całość należy przykryć i dusić, co jakiś czas obracając pulpety [06:10].

  • Zagęszczanie sosu [06:36]: Pod koniec duszenia, by sos się zagęścił, można zdjąć pokrywkę i dusić pulpety dalej bez przykrycia.

  • Doprawienie [06:28]: Pod koniec gotowania pulpety doprawia się solą i pieprzem.

  • Podanie [07:04]: Gotowe danie posypuje się obficie natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków


Sałatka z pieczonych buraków

 
    Lekka i smaczna FIT sałatka, na każdą chwilę gdy chcemy coś zjeść i nie czuć się objedzeni, przeciążeni i zmęczeni. Na dodatek zdrowa i pożywna, nie wspominając już o odkwaszeniu organizmu dzięki buraczkom... 

👉Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków❓ 

   Łatwa i szybka w zrobieniu. Warto tylko pamiętać, że najlepiej smakuje jak jest schłodzona, więc warto przygotować wcześniej😁 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę z pieczonych buraków. 

   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g pieczonych czerwonych buraków 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 łyżeczka czarnuszki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z pieczonych buraków (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z pieczonych buraków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie sosu [01:03]:

  1. Przeciskamy czosnek przez praskę.

  2. Dodajemy łyżkę miodu, octu balsamicznego i oliwy z oliwek.

  3. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

  4. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowanie sałatki [02:01]:

  1. Upieczone buraki kroimy w większą kostkę [02:28].

  2. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki [02:49].

  3. Dodajemy pokrojone jabłko [03:22].

  4. Wszystko posypujemy czarnuszką, którą można pominąć, jeśli jej nie lubimy [03:56].

  5. Całość dokładnie mieszamy [04:21].

  6. Sałatkę należy porządnie schłodzić przed podaniem [04:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na chleb niskowęglowodanowy


Chleb Low Carb

 
     Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na wygodnym fotelu w koparce... 

👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓

     Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba niskowęglowodanowego. A jak zrobić chleb niskowęglowodanowy? To dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie. 
     Zapraszamy na przepis na keto chleb na jogurcie.
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego 
  • 4 jajka (L)
  • 25g oliwy lub roztopionego masła
  • 30g łuski babki jajowatej 
  • 45g mąki łubinowej 
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta

  1. Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].

  2. Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].

  3. Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].

  4. Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].

  5. Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].

Pieczenie i studzenie

  1. Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].

  2. Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].

  3. Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].

  4. Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].

  5. Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 23 kwietnia 2024

Przepis na pizzerinki z serka wiejskiego

Pizzerinki keto

 



Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 200g serka wiejskiego 
  • 50g mąki łubinowej (jeśli serek ma dużo śmietanki, to trzeba dać ciut więcej)
  • 1 duże jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka oliwy/oleju 
  • sól
  • gęsta passata pomidorowa lub przecier pomidorowy 
  • ser żółty 
  • ewentualnie jakieś dodatki (ja dodałam salami)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Przepis na pałki z kurczaka duszone z pieczarkami


Pałki z kurczka

    Kolejny białkowy obiad, który zawitał na naszym stole. Dzięki temu mamy dla Was przepis na kolejny pyszny domowy obiad.

    👉Jak zrobić pałki kurczaka z pieczarkami❓

    Teraz czas na Was! Obejrzyjcie, zróbcie i napiszcie jak smakowało...
 
    Zapraszamy na przepis na kurczaka z pieczarkami.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300g pieczarek 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na duszonego kurczaka z pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonego kurczaka z pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Smażenie pałek z kurczaka: Pałki kurczaka należy posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu [01:52].

  2. Przygotowanie cebuli, pieczarek i czosnku: W międzyczasie, gdy smaży się kurczak, należy pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki i czosnek w plasterki [03:16].

  3. Podsmażenie warzyw: Po usmażeniu kurczaka, na tym samym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli [03:16]. Następnie dodaj pieczarki, delikatnie je posól i smaż, aż puszczą wodę [04:44]. Na koniec dodaj czosnek [05:24].

  4. Duszenie dania: Do podsmażonych warzyw wlej słodką śmietankę 30% [05:33]. Dodaj paprykę (ostrą lub słodką) oraz majeranek, a następnie wszystko wymieszaj [05:33]. Włóż wcześniej obsmażone pałki kurczaka do sosu [05:53]. Przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż mięso będzie miękkie [06:18]. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia [06:18]. Odkryj pokrywkę na 10 minut przed końcem duszenia, aby nadmiar płynu odparował, a sos lekko zgęstniał [06:35].

Po upływie czasu danie jest gotowe [06:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 kwietnia 2024

Przepis na placki z soczewicy


Placki z soczewicy

    Tym razem przepis na bardzo ciekawe placki. Dlaczego? Bo jest to przepis na placki bezglutenowe.

    👉Jak zrobić placki bezglutenowe❓

    Aby zrobić placki bezglutenowe wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Jak obejrzycie ten film to zaraz będziecie wiedzieć 2 rzeczy. - po 1. - Jak zrobić placki z soczewicy? i - po 2. - Jak zrobić placki bezglutenowe.
    Zapraszamy na przepis na PLACKI Z SOCZEWICY czerwonej, oraz informacje kiedy i jak przygotować soczewice do placków.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 1 szkl. wody (250ml)
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • papryka słodka 
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:

Przepis na bezglutenowe placki z soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych placków z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie soczewicy

    • Czerwoną soczewicę należy zalać wodą na noc [01:08].

    • Następnego dnia rano odcedzić ją z wody [01:14].

  • Przygotowanie ciasta

    • Do namoczonej i odcedzonej soczewicy należy dodać wodę, zioła, paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz oliwę [01:39].

    • Całość zmiksować na gładką masę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na tradycyjne naleśniki, ale rzadsza niż na placki ziemniaczane [02:04, 02:41].

    • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody [02:49].

    • Aby uzyskać wersję na słodko, należy pominąć sól i przyprawy [02:56].

  • Smażenie placków

    • Lekko natłuścić patelnię przed usmażeniem pierwszego placka [03:11].

    • Rozgrzać patelnię, a następnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej powierzchni [03:40, 03:48].

    • Po upieczeniu, placek należy obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia [03:58, 04:22].

  • Gotowe danie

    • Takie placki można podawać z pastą warzywną lub innym ulubionym sosem [05:18].

    • Mogą być również podawane na słodko z dżemem lub miodem [03:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 16 kwietnia 2024

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Pierś z kurczaka w sosie orzechowym

 Agnieszka zrealizowała dziś przepis mocno białkowy. Nawet jeden z dodatków sosu zawiera aż 27,5g/100g białka. Dzięki temu mamy w naszym obiedzie nie tylko białko z kurczaka, ale również i inne źródło białka i większa porcja białka...

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓

    Teraz kolej na Was! Zróbcie pierś z kurczaka w sosie orzechowym, czyli obiad extra białkowy.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie orzechowym.
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • ok. 700g piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 200g masła orzechowego 
  • 110g suszonych pomidorów (pokroić w paseczki)
  • niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól 
  • pieprz 
  • kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie kurczaka

  • Umyj i osusz pierś z kurczaka [01:00].

  • Pokrój pierś na mniejsze kawałki [01:28].

  • Dopraw solą i pieprzem z każdej strony [01:58].

Smażenie kurczaka i warzyw

  • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:33].

  • Obsmaż kurczaka z każdej strony do momentu, aż mięso się zetnie [02:16].

  • Zdejmij kurczaka z patelni i dolej trochę tłuszczu [02:52].

  • Zeszklij pokrojoną cebulę [03:01].

  • W międzyczasie pokrój czosnek w kostkę [03:23].

  • Dodaj czosnek do zeszklonej cebuli i smaż przez minutę [03:38].

  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę [03:44].

Przygotowanie sosu i duszenie dania

  • Wymieszaj słodką śmietankę ze 100% masłem orzechowym, które powinno być w temperaturze pokojowej [04:30].

  • Dodaj mieszankę do składników na patelni i wymieszaj [05:06].

  • Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski oraz zioła prowansalskie [05:21].

  • Wymieszaj i dodaj z powrotem na patelnię obsmażonego kurczaka [05:38].

  • Zmniejsz moc palnika, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie [06:02].

  • Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody [06:22].

  • Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku [06:30].

  • Kurczak jest gotowy do podania z ulubioną surówką [06:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 kwietnia 2024

Przepis na warzywną pastę z papryki i cukini


Pasta z papryki i cukinii

    Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło. Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.

    👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓

    Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
    Zapraszamy na przepis na PASTĘ DO kanapek.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].

    • Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].

    • Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].

  3. Miksowanie:

    • Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].

    • Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].

  4. Duszenie:

    • Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].

    • Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].

    • Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].

    • Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].

  5. Przechowywanie:

    • Gotową pastę odstawia się do ostudzenia [05:46].

    • Następnie przekłada się ją do słoika i wkłada do lodówki [06:21], [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 kwietnia 2024

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

FIT sałatka z tuńczykiem

    Nie ma jak sałatka, która jest fit. Czyli sałatka z tuńczykiem, czyli czymś białkowym i rożnymi warzywami. Oczywiście najlepiej jak w takiej sałatce nie ma składników wysoko-węglowodanowych jak ryż, makaron lub ziemniaki...
    👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
    W tym przepisie kolejna propozycja przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 150g tuńczyka w sosie własnym po odsączeniu (może być też w oleju)
  • 1/2 lub 1/3 kapusty pekińskiej 
  • puszka groszku konserwowego 
  • 1 cebula 
  • 130g papryki konserwowej
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 czubata łyżka koperku 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 10 kwietnia 2024

Przepis na szakszukę z cukinią i papryką

Szakszuka

    Podstawowa szakszuka już była zrobiona na śniadania wiele razy, więc Agnieszka postanowiła urozmaicić przepis i tym razem jest szakszuka z cukinią i papryką.

    👉Jak zrobić szakszukę❓

    Agnieszka zrobiła pyszną szakszukę na śniadanie, więc ja mam śniadanie, a dla Was jest nowy przepis. Jeśli znudziły się Wam tak ja mnie jajka sadzona, to szakszuka, to fantastyczna alternatywa.
    Zapraszamy na przepis na szakszukę z passatą i papryką.
    Mariusz i Agnieszka 
 

 
 Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  •  5 jajek
  •  mała cukinia
  •  pół dużej czerwonej papryki
  •  cebula
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy/oleju
  •  280g passaty pomidorowej (w lecie możemy zastąpić świeżymi pomidorami)
  •  pół łyżeczki kuminu
  •  sól
  •  pieprz
  •  ewentualnie kawałeczek papryczki chili

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na jajka w sosie majonezowo musztardowym

Jajka w sosie

   Urozmaicenie to podstawa. Były już jajka w majonezie, jajka w sosie tatarskim a dzisiaj jajka w sosie majonezowo-musztardowym.

    👉Jak zrobić jajka w sosie majonezowo-musztardowym❓

    Można zrobić jajka na wiele sposobów dzięki temu jajka nigdy się nie znudzą. Jeśli chcecie wypróbować nowy smak, to Agnieszka spieszy Wam z pomocą...
    Zapraszamy na przepis na jajka w sosie majonezowo-musztardowym.
 
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 8 jajek
  • 100g majonezu
  • 50g musztardy francuskiej
  • porządna garść dowolnej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • kiełki, szczypiorek lub inna zielenina do posypania 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 22 marca 2024

Przepis na pieczone brokuły z mozzarellą

Brokuły zapiekane z serem


    Ten przepis to zarówno przekąska, kolacja, jak również dodatek do obiadu. 

👉Jak zrobić brokuły do obiadu z piekarnika❓ 

   Warto zrobić szybko, prosto i łatwo, bo po co komplikować prosty przepis... 
   Zapraszamy na przepis na brokuły z piekarnika.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella w kulkach (ok. 1,5 kulki) można zamienić na mozzarellę twardą 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 21 marca 2024

Ćwikła czyli buraczki z chrzanem według babcinego przepisu

Ćwikła z chrzanem

   Najbardziej cenne są potrawy, które pamięta się z dzieciństwa, przywołują różne zakotwiczone w umyśle, w podświadomości stany emocjonalne. Przede wszystkim radość, szczęście, spokój, beztroskie zabawy i usposobienie, wspomnienia fajnych chwil z rodziną. 
    Daje nam, to moment wytchnienia od trosk dorosłego życia. 

👉Jak zrobić ćwikłę z chrzanem❓ 

    Dla mnie między innymi taką potrawą, a raczej dodatkiem do potraw jest ćwikła, czyli czerwone buraki z chrzanem. 
   Zapraszamy na przepis na ćwikłę z buraków. 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 200g czerwonych buraków
  • 70-80 g chrzanu o zawartości 50% (40% wagi buraków po starciu)
  • 20 ml soku z cytryny
  • szczypta soli


Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 marca 2024

Przepis na mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny

 
   Święta to zawsze okazja do siedzenia w kuchni i zrobienia różnych wypieków. Oczywiście nie zapominajcie o białym boczku, bo bez boczku nie ma świąt. 

👉Jak zrobić mazurek na Wielkanoc❓ 

   Jest Mazurek Dąbrowskiego, jest Mazurek Stanowskiego (Przynajmniej w wyszukiwarce), a my robimy mazurek na święta wielkanocne... 
 
   Zapraszamy na przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 


Składniki na krem:
  • 200ml śmietanki 36% lub 30%
  • 50g cukru
  • 1 duża cytryna (o wadze ok. 200g)
  • 100g białej czekolady 

 Składniki na ciasto:

  • 180g mąki
  • 110g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 40g pudru (u mnie z erytrytolu)

Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 16 marca 2024

Przepis na scarpaccię, czyli pieczony placek z cukinii

Scarpaccia włoska


    Kuchnia włoska jest modna od lat. Często wracając z wakacji we Włoszech mamy ochotę w domu nadal delektować się włoskimi smakami. 

👉Jak zrobić włoską tartę❓

   Jedną z takich opcji jest zrobienie włoskiej scarpaccii z Toskanii. 
 
   Zapraszamy na przepis na scarpaccię. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
Scarpaccia z Viareggio - Jak zrobić włoską wypiek z Toskanii? - Placek z cukinii
 




Składniki:
  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • 1 cebula 
  • 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml)
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 13 marca 2024

Przepis na keto bułki do burgerów

KETO BUŁKI do BURGERÓW


    Lata temu nie było takich fit rarytasów jak chleb keto, czyli chleb niskowęglowodanowy. Ponieważ nadaje się do diety keto, to także stosując DIETĘ ROZDZIELNĄ możemy zastosować takie bułki... 

👉Jak zrobić KETO bułki do burgerów❓

  Jak się zabrać za robotę i z sukcesem upiec KETO bułki wszystko zobaczycie w filmie. 
 
  Zapraszamy na przepis na keto bułki do burgerów i wędlin.
 
  Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 45g łuski babki jajowatej
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 160g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 marca 2024

Przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej


Pieczona biała kiełbasa

    Zbliżają się święta i mamy w tym filmie propozycje zarówno na śniadanie, na obiad lub na święta. Gdzie też można podać na zimno jako wędlinę na śniadanie, lub na ciepło, czyli na świąteczny obiad.

    👉Jak zrobić pieczoną kiełbasę na kiszonej kapuście❓

    ZROBIĆ CZY NIE ZROBIĆ, OTO JEST PYTANIE? Jeśli tylko macie kapustę kiszoną to koniecznie warto spróbować taką kiełbasę i na ciepło i na zimno, a potem podjąć decyzje, która pasuje lepiej.
    Zapraszamy na przepis na kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • 600g kiełbasy białej parzonej 
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 9 marca 2024

Przepis na burgery z kalafiora

Burgery wegetariańskie

 Burgery są modne. Do skrzynek coś, ktoś, co chwilę wkłada, możemy przeczytać ofertę i zamówić, albo drugi wariant pomyśleć o wersji domowej.

 👉Jak zrobić burgery w domu❓ 

Oczywiście by zrobić domowe burgery, to nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować kilka składników, zmielić, zetrzeć, doprawić wymieszać i upiec. Cały proces prezentuje Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na domowe FIT burgery wegetariańskie. 
 
 Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 kalafior (ok. 600g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka L
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗