piątek, 12 kwietnia 2024

Przepis na warzywną pastę z papryki i cukini


Pasta z papryki i cukinii

    Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło. Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.

    👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓

    Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
    Zapraszamy na przepis na PASTĘ DO kanapek.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].

    • Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].

    • Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].

  3. Miksowanie:

    • Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].

    • Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].

  4. Duszenie:

    • Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].

    • Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].

    • Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].

    • Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].

  5. Przechowywanie:

    • Gotową pastę odstawia się do ostudzenia [05:46].

    • Następnie przekłada się ją do słoika i wkłada do lodówki [06:21], [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz