sobota, 16 marca 2024

Przepis na scarpaccię, czyli pieczony placek z cukinii

Scarpaccia włoska


    Kuchnia włoska jest modna od lat. Często wracając z wakacji we Włoszech mamy ochotę w domu nadal delektować się włoskimi smakami. 

👉Jak zrobić włoską tartę❓

   Jedną z takich opcji jest zrobienie włoskiej scarpaccii z Toskanii. 
 
   Zapraszamy na przepis na scarpaccię. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • 1 cebula 
  • 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml)
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Scarpaccię z Viareggio (toskański placek z cukinii) (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania Scarpaccii z Viareggio, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię bardzo cieniutko pokrój nożem lub za pomocą mandoliny [01:17].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w cienkie półplasterki [01:54].

  3. Mieszanie i odstawienie: Cebulę dorzuć do cukinii i posyp solą [02:06, 02:16]. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby puściła wodę [02:25].

  4. Odcedzanie cukinii: Cukinię przełóż na durszlak, aby odciekła z niej woda. Możesz również docisnąć ją dłońmi, żeby wyciekło jak najwięcej wody [02:59].

  5. Przygotowanie ciasta: Do wody z cukinii dodaj mąkę, kaszę mannę i przyprawy (pozostaw jedną łyżkę kaszy manny do posypania wierzchu) [03:31, 03:58]. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto [03:59].

  6. Łączenie ciasta z cukinią: Do ciasta dodaj odcedzoną cukinię i wymieszaj [04:06, 04:24].

  7. Przygotowanie blaszki: Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą, a następnie rozsmaruj po całej powierzchni [04:29].

  8. Wykładanie ciasta: Wyłóż ciasto z cukinią na blaszkę i rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając [04:40].

  9. Wykończenie przed pieczeniem: Wierzch delikatnie skrop oliwą i posyp odłożoną kaszą manną [05:14].

  10. Pieczenie: Włóż placek cukiniowy do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany [05:32].

  11. Studzenie i serwowanie: Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do całkowitego wystudzenia, wtedy łatwo się kroi [05:57]. Gotowe placuszki można jeść z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [06:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 13 marca 2024

Przepis na keto bułki do burgerów

KETO BUŁKI do BURGERÓW


    Lata temu nie było takich fit rarytasów jak chleb keto, czyli chleb niskowęglowodanowy. Ponieważ nadaje się do diety keto, to także stosując DIETĘ ROZDZIELNĄ możemy zastosować takie bułki... 

👉Jak zrobić KETO bułki do burgerów❓

  Jak się zabrać za robotę i z sukcesem upiec KETO bułki wszystko zobaczycie w filmie. 
 
  Zapraszamy na przepis na keto bułki do burgerów i wędlin.
 
  Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 45g łuski babki jajowatej
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 160g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
Przygotowanie:

Przepis na keto bułki do burgerów i kanapek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto bułek do burgerów i kanapek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie suchych składników: Łuskę babki jajowatej wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą [01:09].

  2. Dodawanie mokrych składników i mieszanie: Do suchych składników dodaj śmietanę, smalec (miękki, w temperaturze pokojowej) i jajka, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj [01:30].

  3. Odpoczynek ciasta: Ciasto odstaw na 10 minut, aby napęczniało [02:07].

  4. Formowanie bułeczek: Po 10 minutach zwilż dłonie odrobiną wody i podziel ciasto na cztery równe części, a następnie uformuj bułeczki, robiąc je bardziej płaskie [02:30].

  5. Posypywanie sezamem: Uformowane bułeczki posyp po wierzchu sezamem [03:58].

  6. Pieczenie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz bułeczki przez około 35 do 40 minut [04:00].

  7. Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw bułeczki do całkowitego wystygnięcia [04:12].

  8. Krojenie i podawanie: Dopiero po całkowitym wystudzeniu można je rozkroić. Bułeczki nadają się do burgerów, ale także do zwykłych kanapek z wędliną [04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 marca 2024

Przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej


Pieczona biała kiełbasa

    Zbliżają się święta i mamy w tym filmie propozycje zarówno na śniadanie, na obiad lub na święta. Gdzie też można podać na zimno jako wędlinę na śniadanie, lub na ciepło, czyli na świąteczny obiad.

    👉Jak zrobić pieczoną kiełbasę na kiszonej kapuście❓

    ZROBIĆ CZY NIE ZROBIĆ, OTO JEST PYTANIE? Jeśli tylko macie kapustę kiszoną to koniecznie warto spróbować taką kiełbasę i na ciepło i na zimno, a potem podjąć decyzje, która pasuje lepiej.
    Zapraszamy na przepis na kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • 600g kiełbasy białej parzonej 
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w kiszonej kapuście (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu zeszklenia [01:29, 01:58].

  2. Nacinanie kiełbasy: Białą kiełbasę nacinamy z ukosa [02:02].

  3. Gotowanie kapusty: Kiszona kapustę gotujemy przez pół godziny z zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie [02:13, 02:28].

  4. Odcedzanie kapusty: Po ugotowaniu kapustę należy odcedzić na sitku, aby obciekł nadmiar wody, ale nie odciskać jej, ma być wilgotna [02:44].

  5. Mieszanie kapusty: Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, pieprz i odrobinę soli (ponieważ kapusta jest już słona) [02:54, 03:10]. Całość dokładnie mieszamy [03:21].

  6. Przygotowanie naczynia: Wymieszaną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego [03:28].

  7. Układanie i smarowanie: Kapustę lekko dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. W osobnej miseczce mieszamy musztardę i śmietanę, a następnie smarujemy nią kapustę [03:39, 03:58].

  8. Dodawanie kiełbasy: Białą kiełbaskę rozkładamy na kapuście i lekko ją wciskamy [04:09].

  9. Pieczenie: Wkładamy kiełbaskę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 40-45 minut [04:44].

  10. Podawanie: Gotową kiełbaskę można nakładać i jeść. Idealnie pasuje do niej dobry sos, np. ćwikła [05:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 9 marca 2024

Przepis na burgery z kalafiora

Burgery wegetariańskie

 Burgery są modne. Do skrzynek coś, ktoś, co chwilę wkłada, możemy przeczytać ofertę i zamówić, albo drugi wariant pomyśleć o wersji domowej.

 👉Jak zrobić burgery w domu❓ 

Oczywiście by zrobić domowe burgery, to nie jest takie trudne. Wystarczy przygotować kilka składników, zmielić, zetrzeć, doprawić wymieszać i upiec. Cały proces prezentuje Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na domowe FIT burgery wegetariańskie. 
 
 Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 kalafior (ok. 600g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka L
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • sól
  • pieprz
  • płaska łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju
Przygotowanie:

Przepis na fit burgery z kalafiora (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit burgerów z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie kalafiora: Kalafior gotujemy w wodzie lub na parze, aż będzie al dente [01:15].

  2. Podsmażanie cebuli i czosnku: Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze dwie minutki [01:33, 02:50].

  3. Starcie kalafiora: Ugotowany kalafior zostawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie ścieramy go na tarce na grubych oczkach [02:50].

  4. Mieszanie składników: Do startego kalafiora dodajemy podsmażoną cebulkę i czosnek [03:23]. Następnie dodajemy jajka, mąkę kokosową, pieprz, sól i paprykę (słodką lub ostrą) [03:35]. Całość dokładnie mieszamy [03:58].

  5. Korekta konsystencji: Gdyby po wymieszaniu masa okazała się za rzadka, można dodać jeszcze troszkę mąki [04:09].

  6. Formowanie burgerów: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą [04:30]. Nabieramy porcję masy kalafiorowej i lepimy burgery – można to robić ręcznie lub wspomóc się foremką w kształcie kółka [04:43, 04:58]. Delikatnie przyklepujemy [05:10].

  7. Pieczenie: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy burgery przez około 20-25 minut, aż uzyskają złoty kolor [05:28].

Burgery z kalafiora są gotowe [05:44]. Możemy je potraktować jako dodatek do drugiego dania lub jako wkładkę do bułki, tworząc pełnowartościowego burgera [05:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 3 marca 2024

Przepis na żeberka duszone w sosie własnym


Żeberka duszone w sosie własnym

    Jestem fanem nowości, jednak lubię też zjeść coś tradycyjnego, a nawet próbować to co zrobią inni, bo może przypadnie do gustu...

    👉Jak zrobić żeberka duszone z cebulą w sosie własnym❓

    Do zrobienia takich żeberek w sosie własnym potrzeba tylko 3 składniki; żeberka, cebula i przyprawy... Jakie przyprawy i ile to już zobaczycie w filmie.
    Zapraszamy na przepis na żeberka w sosie własnym.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 
 

 

Składniki:
  • żeberka (miałam ok. 1,4kg)
  • 3 duże cebule
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać słodką)
  • 1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na żeberka duszone z cebulą w sosie własnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania żeberek duszonych z cebulą w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie żeberek: Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jednym żeberkiem [01:13].

  2. Przyprawianie: Mięso przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką (ostrą lub słodką) i czosnkiem (czosnek i paprykę można wcześniej wymieszać) [01:59, 02:28]. Przyprawić z obu stron [02:41].

  3. Obsmażanie: Rozgrzać patelnię z tłuszczem. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć żeberka i obsmażyć mięso z każdej strony [03:01].

  4. Duszenie: Obsmażone żeberka zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości [03:35]. Dodać liść laurowy i ziele angielskie [03:47]. Przykryć.

  5. Dodanie cebuli: Pokroić cebulę [04:05], a następnie dorzucić ją do żeberek [04:28, 04:32].

  6. Dalsze duszenie: Ponownie przykryć i dusić do miękkości mięsa, co trwa około półtorej do dwóch godzin. Mięso ma lekko odchodzić od kości [04:32, 04:43]. Co jakiś czas obracać mięsko [04:43, 05:00].

  7. Doprawienie i redukcja sosu: Pod koniec duszenia sprawdzić, czy żeberka są odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawić [05:29]. Jeśli sos ma być gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę i sos się zredukuje [05:51]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].

Gotowe żeberka są gotowe do podania [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 2 marca 2024

Przepis na tajską zupę z boczniakami

 

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym i boczniakami


    Nie jestem fanem zup, więc aby jakaś zupa mi się spodobała to trzeba niezłe salto zrobić. Takie salto zrobiła Agnieszka i zaserwowała mi zupę tajską z bocznikami, ale to nie istotne, z mleczkiem kokosowym i ten składnik też nie jest istotny, makaron ryżowy też nie był szałem, chociaż całość dała świetny efekt... 

👉Jak zrobić zupę tajską z boczniakami❓ 

   To co zrobiła Agnieszka było strzałem w 10! Zaserwowała mi tą zupę z pałeczkami, pewnie widelcem też bym dał rade zjeść, jednak pałeczki miały swój azjatycki urok... 
 
Zapraszamy na przepis na zupę tajską z mlekiem kokosowym. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 200g boczniaków 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 2cm kawałek imbiru (jak gruby to mniej)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 200ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • sok z limonki (ilość według gustu)
  • do przybrania kolendra lub natka pietruszki 
  • makaron ryżowy lub ryż
Przygotowanie:

Przepis na zupę tajską z boczniakami i mleczkiem kokosowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy tajskiej z boczniakami i mleczkiem kokosowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw: Cebulę, imbir i czosnek drobniutko pokrój [01:17].

  2. Podsmażanie warzyw: W rondelku rozgrzej tłuszcz i wrzuć pokrojone warzywa. Wsyp cukier trzcinowy i podsmażaj przez około 4 minuty na wolnym ogniu, często mieszając [02:32, 02:49].

  3. Przygotowanie boczniaków: Boczniaki przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Usuń twardą końcówkę, a resztę pokrój w paseczki [03:01, 03:28].

  4. Smażenie z boczniakami: Dorzuć czerwoną pastę curry i pokrojone boczniaki, a następnie smaż przez kolejne 3 minuty [03:49, 04:03].

  5. Gotowanie zupy: Do garnka wlej bulion, mleczko kokosowe (przed użyciem porządnie wymieszaj) i sos sojowy. Całość gotuj przez 10 minut [04:13, 04:30].

  6. Gotowanie makaronu: W międzyczasie zagotuj wodę i ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu [04:35].

  7. Doprawienie: Dla podkręcenia smaku tajskiej zupy dodaj trochę soku z limonki [04:51]. Pod koniec gotowania sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona, i w razie potrzeby dodaj odrobinę soli. Jeśli lubisz mocno ostry smak, możesz dodać więcej pasty curry [05:04, 05:30].

  8. Serwowanie: Zupka jest gotowa. Udekoruj ją plastrem limonki i posyp kolendrą lub natką pietruszki [05:58]. Możesz podać z makaronem ryżowym lub ryżem [06:21].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 29 lutego 2024

Przepis na jajka zapiekane w boczku w kokilkach


Jajko w kokilkach.

    Jajko sadzone wygląda ładniej niż jajecznica. Jednak jako, że smażone to jak mówią nie do końca zdrowe. Zamiast tego można zrobić jajka zapiekane w piekarniku.
    👉Jak zrobić jajko sadzone w kokilkach z boczkiem❓
    Można zrobić jeszcze inaczej jajko sadzone. Wygląda jak sadzone, jednak wpakowane do piekarnika, to jest to jajko zapiekane.
    Zapraszamy na przepis na jajka zapiekane w kokilkach z boczkiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 2 jajka
  • 4 plastry boczku lub więcej jeśli plastry są wąskie
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek papryki
  • sól
  • pieprz
  • masło do posmarowania kokilek
Przygotowanie:

Przepis na jajka zapiekane z boczkiem w kokilkach (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek zapiekanych z boczkiem w kokilkach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw: Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a większe pomidory w większą kostkę. Paprykę pokrój w kostkę [01:30].

  2. Przygotowanie kokilek: Kokilki, w których będziesz zapiekać jajka, posmaruj masłem [02:03].

  3. Układanie boczku: Dno kokilek wyłóż plastrami boczku, tak aby całe dno było zakryte [02:25].

  4. Dodawanie warzyw: Na dno kokilek wrzuć pokrojone pomidorki i paprykę [02:52].

  5. Dodawanie jajek: Do każdej kokilki wbij po jednym jajku [03:23].

  6. Doprawianie: Na koniec posól i popieprz jajka [03:41].

  7. Pieczenie: Włóż kokilki do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj przez około 10 minut. Czas pieczenia zależy od preferowanego stopnia ścięcia jajka – jeśli lubisz bardziej ścięte, trzymaj dłużej [03:52].

Jajka zapiekane z boczkiem są gotowe. Warzywa nie są już potrzebne, ponieważ są już w środku [04:30].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym


Bitki ze schabu w sosie własnym, czyli alternatywa dla tych, którzy uciekają przed kotletami schabowymi, które mało że mają tonę panierki, to jeszcze beczkę tłuszczu ze smażenia. Taka potrawa bardziej FIT od kotletów schabowych. 
👉Jak zrobić bitki wieprzowe w sosie własnym❓ 
Jak zrobić taki fajny główny element obiadu to wszytko wytłumaczy Agnieszka. Ze swojej strony dodam, że były na obiad i to nie jeden raz i były pyszne. Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • ok. 1kg schabu
  • 2 duże cebule
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na bitki ze schabu w sosie własnym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bitek ze schabu w sosie własnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie schabu: Schab kroimy na plastry, a następnie rozbijamy je tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe, mają być trochę grubsze i nieprześwitujące. Rozbijanie ma na celu szybsze uduszenie mięsa [01:13, 01:28].

  2. Obsmażanie: Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem. Każdy plaster schabu posypujemy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z dwóch stron [02:03, 02:10].

  3. Dodawanie cebuli i wody: Jedną cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię [03:32, 03:58]. Na cebuli układamy podsmażone plastry schabu, a także wlewamy sos, który pozostał na talerzu [04:03, 04:23]. Dolewamy ciepłej wody tak, aby przynajmniej 3/4 mięsa było pokryte [04:30].

  4. Dodanie drugiej cebuli i czosnku: Kroimy drugą cebulę i czosnek, a następnie wrzucamy je na wierzch plastrów schabu [04:39].

  5. Duszenie: Włączamy kuchnię. Mięso powinno dusić się od półtorej do dwóch godzin, aż będzie miękkie. W trakcie duszenia należy co jakiś czas obracać kotlety, przekładając te z dołu na górę i odwrotnie [05:21, 05:51]. Sprawdzamy, czy nie trzeba dolać odrobiny wody [05:39].

  6. Wykończenie sosu: Jeśli chcemy uzyskać sos gładki i jednorodny, wyjmujemy bitki na talerz, a sos miksujemy. Jeśli nam nie przeszkadzają drobinki cebuli, nie musimy miksować [06:48]. Pod koniec duszenia sprawdzamy, czy danie jest odpowiednio słone i pieprzne, i w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, wystarczy wcześniej odkryć pokrywkę, a sos się zredukuje [06:48]. Im bardziej podpieczemy mięso, tym sos będzie ciemniejszy [05:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 18 lutego 2024

Przepis na zapiekankę warzywną z serkiem wiejskim


Zapiekanka z serkiem wiejskim

   Nie ma to jak zapiekanka FIT. Mało że bez węglowodanów, to z dużą ilością białka, dzięki serkowi wiejskiemu, jajkom i żółtemu serowi.

    👉Jak zrobić zapiekankę z serkiem wiejskim❓

    Przygotowanie bananie proste. Jak obejrzycie co robi Agnieszka, to sami zrobicie z "zamkniętymi oczami".
    Zapraszamy na przepis na zapiekankę białkową.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 

 


Składniki:
  • 2 serki wiejskie (400g)
  • 6 szt jajek
  • 1 mała cukinia
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • ok. 150g sera żółtego (może być mozzarella)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na wspaniałą zapiekankę białkową z warzywami i serkiem wiejskim (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki warzywnej z serkiem wiejskim, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw: Cukinię i paprykę kroimy w kostkę [01:27].

  2. Solowanie cukinii: Cukinię solimy, aby puściła sok, który później odlewamy i odciskamy [02:09, 02:28].

  3. Mieszanie składników mokrych: Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, i roztrzepujemy [02:34, 02:49].

  4. Łączenie składników: Do miski przeciskamy czosnek [02:54]. Dodajemy serek wiejski [03:02], oliwę [03:10] oraz paprykę i odciśniętą z nadmiaru soku cukinię [03:21, 03:29]. Całość mieszamy [03:36].

  5. Przygotowanie naczynia i przekładanie: Naczynie, w którym będziemy piec zapiekankę, natłuszczamy. Mieszankę przelewamy do naczynia [03:45, 03:59].

  6. Posypywanie serem: Na wierzchu sypiemy starty żółty ser (lub mozzarellę) [04:10, 04:15].

  7. Pieczenie: Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, termoobieg) i pieczemy przez około 40 do 45 minut, aż całość się zetnie, a wierzch zrobi się rumiany [04:50, 05:00].

  8. Studzenie: Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy zapiekankę na 5 do 10 minut, aby lekko odpoczęła, co ułatwi krojenie [05:12, 05:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na zupę krem z białych warzyw

 

Zupa z białych warzyw

    Dziś mieliśmy zupę krem z białuch warzyw, a do niej chipsy z boczku, a dokładniej to każdy po jednym chipsie.

    👉Jak zrobić zupę krem z białych warzyw❓

    Jak zrobić zupę krem i chipsy z boczku zobaczycie jak obejrzycie film. Agnieszka wprowadzi Was krok po kroku w tajniki zrobienia pysznej zupy krem.
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z białych warzyw.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
PYSZNA zupa KREM z białych WARZYW z chipsami z boczku
 
 

Składniki:
  • 350g kalafiora
  • 2 duże pietruszki
  • 1 kalarepa
  • 1 duża cebula
  • 1/3 lub 1/4 selera
  • kawałek białej części pora z 15cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, oliwa, masło)
  • 100ml słodkiej śmietanki 30%
  • ok. 1 litr bulionu (warzywny lub mięsny)
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z białych warzyw z chipsami z boczku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z białych warzyw, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie bazy: Cebulę i pora pokrój i podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu, aż do zeszklenia [01:32, 02:15].

  2. Dodanie czosnku i warzyw: Czosnek pokrój w plasterki [02:28]. Dodaj czosnek i smaż przez minutę, a następnie dorzuć pozostałe, drobniej pokrojone warzywa (seler, pietruszkę, kalarepę) [02:30, 02:58].

  3. Gotowanie: Wlej bulion (warzywny, mięsny lub rosół) tak, aby przykrył warzywa [03:00]. Przykryj i gotuj do miękkości warzyw [03:04].

  4. Dodanie kalafiora: Na 10 minut przed końcem gotowania dorzuć kalafior [03:12, 03:35].

  5. Wstępne doprawienie: Wsyp gałkę muszkatołową, dodaj sól i pieprz [03:40, 03:48]. Gotuj do miękkości warzyw [03:51].

  6. Blendowanie: Ugotowaną zupę odstaw do lekkiego przestygnięcia, a następnie ją zmiksuj [03:55, 04:00].

  7. Przygotowanie boczku (opcjonalne): W międzyczasie podsmaż boczek, aby przygotować chrupiące chipsy do podania zupy [04:00].

  8. Doprawienie końcowe i regulacja gęstości: Zmiksuj zupę, a jeśli zajdzie taka potrzeba, dopraw ją jeszcze solą i pieprzem. Aby podkreślić smak, dodaj sok z cytryny [04:41, 04:58]. Jeśli chcesz, aby zupa była rzadsza, dolej więcej bulionu [05:22, 05:29].

Zupę krem możesz podać z chipsem z boczku lub z grzankami/groszkiem ptysiowym [04:00, 05:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 lutego 2024

Przepis na kotlety siekane z kurczaka


Kotlety siekane

    📌Znudziły się stare wersje kotletów? Jak tak, to są nowe kotlety siekane z piersią kurczaka i żółtym serem. 

    👉Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka z warzywami❓

    Możecie oczywiście zrobić według przepisu Agnieszki będą takie fantastyczne. 
    Zapraszamy na przepis na kotlety siekane z kurczaka z majonezem.
 
 

 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka (waga 600g)
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 120g sera żółtego (może być mozzarella)
  • 2 jajka wielkość L
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • pieprz
  • sól
  • tłuszcz do smażenia kotletów 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne kotlety siekane z piersi kurczaka (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów siekanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa: Pierś z kurczaka drobniutko kroimy [01:26].

  2. Krojenie warzyw: Paprykę, czosnek i cebulę kroimy w drobną kosteczkę [02:20, 02:28].

  3. Starcie sera: Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach [03:33].

  4. Łączenie składników: Do miski z pokrojonym kurczakiem i warzywami dodajemy natkę pietruszki i mąkę [04:00]. Następnie wbijamy jajka [04:13], dodajemy majonez [04:18], oraz doprawiamy solą i pieprzem [04:28].

  5. Mieszanie i odstawienie: Całość dokładnie mieszamy [04:34, 04:43]. Wymieszaną masę odstawiamy na około 10 minut, aby wszystko ładnie się związało i przeszło smakami [04:43, 04:53].

  6. Smażenie: Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu [05:00, 05:13]. Łyżką nakładamy porcje masy na patelnię i spłaszczamy, formując kotleciki kładzione. Wielkość jest dowolna [05:13, 05:29].

  7. Osączanie: Usmażone kotleciki zdejmujemy i osączamy na ręczniku papierowym [06:38, 06:50].

Gotowe kotleciki siekane można podawać z ulubioną surówką [06:50, 06:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 8 lutego 2024

Przepis na tatar ze śledzia

 Tatar ze śledzi i jajek

     Tatar z mięsa wołowego, to moja ulubiona przystawka od dziecka. Potem przyszła choroba szalonych krów i tatar znikł na jakiś czas. Teraz widzę, że tatr wołowy znów wraca do łask... 

👉Jak zrobić domowy tatar ze śledzia❓ 

    Jednak, jeśli ktoś nadal ma obawy, to może zrobić tatar z łososia, który oczywiście jest na naszym kanale: Przepis na TATAR z łososia wędzonego i awokado -Tatar z ryby -Tatar z łososia na kolację lub wypróbować nowy przepis na tatar ze śledzia, a raczej tatar ze śledzi bo jeden śledź to będzie za mało, jeśli ma być to przystawka dla większej ilości osób niż jedna... 
 
   Zapraszamy na przepis na tatar ze śledzia. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 300g płatów śledziowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 150g ogórków kiszonych
  • 160g marynowanych grzybków (można zamienić na marynowane pieczarki)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • czubata łyżka szczypiorku
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na domowy tatar ze śledzia (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tatara ze śledzia, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śledzi: Jeśli płaty śledziowe są bardzo słone, należy je wymoczyć w wodzie, aż stracą słoność. Po wymoczeniu osuszamy je ręcznikiem papierowym [01:16, 01:31]. Następnie kroimy śledzie w większą kostkę [01:26].

  2. Mieszanie śledzi: Do pokrojonych śledzi dodajemy pokrojony szczypiorek, łyżeczkę musztardy francuskiej i pieprz (najlepiej świeżo zmielony) [02:04, 02:20]. Całość dokładnie mieszamy [02:28].

  3. Krojenie pozostałych składników: Kroimy cebulę w kosteczkę [02:29]. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę [02:50, 02:58], a następnie odciskamy z nadmiaru soku [03:16, 03:27]. Grzybki marynowane (np. podgrzybki) kroimy w kostkę [03:29]. Na koniec jajka kroimy w kosteczkę [04:02].

  4. Składanie tatara (za pomocą foremek/naczyń): Przygotowujemy naczynia (miseczki lub filiżanki) lub obręcz do formowania. Dno naczynek wykładamy folią spożywczą [04:43, 05:00].

  5. Układanie warstw w naczyniu (od dołu):

    • Jajka: wkładamy na dno naczynek i dzielimy w miarę równo [05:10].

    • Grzybki: tworzą kolejną warstwę [05:42].

    • Ogórek kiszony: kolejna warstwa [06:13, 06:28].

    • Śledzik (z cebulą): ostatnia warstwa, na samej górze [06:30, 06:51].

  6. Schładzanie i wyjmowanie: Tatar należy schłodzić w lodówce [07:10]. Po schłodzeniu wyjmujemy go na talerze i delikatnie ściągamy folię [07:33, 07:48].

Uwaga do formowania w obręczy: Jeśli używana jest obręcz, kolejność warstw powinna być odwrotna (najpierw śledzik, ogórek, cebulka, grzybki, a na wierzchu jajko) [06:59].

Tatar podajemy od razu po wyjęciu z lodówki [08:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na ekspresowe pączki

Szybkie mini pączki bez drożdży


   Zapomnieliście, że dziś Tłusty Czwartek? Nie ma problemu! 4 składniki + 15 - 20 minut i można celebrować Tłusty Czwartek... 

👉Jak zrobić szybkie pączki na tłusty czwartek❓ 

    Przepis prosty i łatwy w zrobieniu, gdyby nie fakt, że Aga okupuje kuchnię, to pewnie mógłbym wpaść i zrobić sam takie pączki z tego przepisu. 
 
   Zapraszamy na 

przepis na mini pączki na śmietanie bez drożdży... 

 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g erytrytolu lub innego słodzidła
  • 260g gęstej śmietany (użyłam 12%)
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na ekspresowe mini pączki (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ekspresowych pączków, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie składników suchych: Do mąki (w filmie użyto orkiszowej) wsyp proszek do pieczenia i erytrytol (lub cukier/inny słodzik). Mieszaj [01:30, 01:43].

  2. Przygotowanie ciasta: Po wymieszaniu składników suchych dodaj gęstą śmietanę. Całość dokładnie mieszaj [01:57]. Ciasto powinno być dosyć gęste, do nabierania łyżką [02:09].

  3. Smażenie: Rozgrzej olej – wlej go tyle, żeby pączki mogły swobodnie pływać [02:20, 03:54].

  4. Formowanie i smażenie pączków: Nabierz porcję ciasta łyżką. Drugą łyżkę maczaj w tłuszczu i spychaj ciasto do gorącego oleju [02:46, 02:58]. Kiedy pączki zarumienią się z jednej strony, obracaj je na drugą [03:12, 03:25]. Optymalna temperatura smażenia to 170°C [03:42].

  5. Osączanie: Usmażone pączki wyjmuj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu [03:46].

  6. Serwowanie: Pączki można jeść od razu lub posypać cukrem pudrem (zwykłym lub z ksylitolu/erytrytolu) [04:22, 04:29].

Zrobienie ekspresowych pączków zajmuje łącznie 15-20 minut [05:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗