czwartek, 24 sierpnia 2023

Przepis na roladki z ogórka z łososiem wędzonym

Roladki z ogórka z łososiem wędzonym

 
    Roladki to jedna z najciekawszych potraw. Fantastycznie wyglądają na stole, rewelacyjnie smakują i szybko znikają z półmiska lub talerza.

    👉Jak zrobić roladki z ogórkiem🥒 i łososiem❓

    Można je zrobić na rożne sposoby, jednak dla mnie najlepsze są takie z jakimś serkiem. To serek nadaje im lub podkreśla smak innych składników.
    Zapraszamy na przepis na roladki z ogórkiem🥒 i łososiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 2 długie ogórki
  • 150g łososia wędzonego
  • 150g serka typu almette lub twarożek
  • ewentualnie pieprz do posypania roladek 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne roladki z ogórkiem i łososiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wyśmienitych roladek z łososia i ogórka, idealnych jako przekąska na imprezę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórka:

    • Umyj ogórek i nie obieraj [01:17].

    • Odetnij tylko końce [01:21].

    • Użyj obieraczki lub mandoliny, aby pokroić ogórek w długie, cienkie plastry [01:22, 01:27].

    • Osusz plastry ogórka ręcznikiem papierowym (można to robić na bieżąco), aby nie ociekały wodą [01:44, 01:54].

  2. Składanie roladek:

    • Na jednym końcu plastra ogórka (na około jednej trzeciej jego długości) nałóż serek kremowy (np. typu Almette lub twarożek) [02:02].

    • Na serek nałóż kawałek wędzonego łososia [02:08].

    • Zwiń ciasno w roladkę [02:09].

    • Układaj gotowe roladki łączeniem do dołu [02:26].

  3. Finalizacja:

    • Roladki możesz delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem [02:39, 03:00]. (W filmie użyto serka z dodatkiem koperku, który świetnie komponuje się z łososiem [03:00, 03:09]).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 sierpnia 2023

Przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii


   Pasztet zawsze kojarzył mi się z mięsem. Jednak Agnieszka zaproponowała alternatywę, czyli pasztet wegetariański. 

👉Jak zrobić pasztet z cukinii❓ 

   Muszę przyznać, że wykonanie pasztetu z cukinii jest proste.
   Jeśli miałbym wybrać pomiędzy przygotowaniem tradycyjnego pasztetu, a tym pasztetem z cukinii, to wybrał bym nauczenie się i zrobienie pasztetu z cukinii. Może dlatego, że bardziej mi smakuje ten wegetariański, domowy pasztet, niż pasztet tradycyjny. 
 
   Zapraszamy na przepis na pasztet z cukinii 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 5 jajek
  • 55g mąki kokosowej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koperku
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały i soczysty pasztet z cukinii (w wersji keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii i warzyw:

    • Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach, nie obierając ze skórki [01:18, 01:22].

    • Posól startą cukinię i wymieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny, aby puściła sok [01:50, 02:00].

    • W międzyczasie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach [02:09].

    • Pokrój cebulę i czosnek w kosteczkę [02:16, 02:23].

  2. Mieszanie masy na pasztet:

    • Do startych i pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, czosnek) dodaj koperek, paprykę, oregano i jajka [02:41, 02:57].

    • Odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do reszty składników [02:57].

    • Wsyp mąkę kokosową [03:02].

    • Dopraw solą (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) i pieprzem [03:07].

    • Wyrób masę rękami, aż wszystkie składniki się połączą [03:12, 03:22].

    • Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki kokosowej [03:26, 03:31].

    • Na koniec wlej oliwę (lub olej) i dokładnie wymieszaj [03:35].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Przygotuj blaszkę: dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem [03:40, 03:59].

    • Przełóż masę do blaszki [03:59].

    • Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) [03:59, 04:10].

    • Piecz przez 70 minut [04:10].

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw pasztet w środku na 15 minut [04:20, 04:36].

    • Wyjmij z foremki [04:36, 04:48].

    • Pasztet pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy można go kroić [04:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 20 sierpnia 2023

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika


Soczysty kurczak z piekarnika

    Kurczak pieczony, to moje ulubione danie. Najpierw był robiony w kombiwarze, a teraz w piekarniku. Aaa! Zapomniałem, że kiedyś miałem piekarnik z rożnem i taki też był fantastyczny.

   👉Jak zrobić kurczaka pieczonego w prosty sposób❓ 

   To chyba najprostszy sposób na zrobienie wyśmienitego kurczaka z piekarnika. Nie ma co się rozwodzić, przepis jest prosty więc zróbcie, a sami zobaczycie jakie to łatwe.    
   Zapraszamy na przepis na kurczaka pieczonego. 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • pałki z kurczaka (ilość dowolna)
  • sól
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka w proszku słodka/ostra
Przygotowanie:

Przepis na soczysty i pachnący kurczak pieczony - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego kurczaka (pałek, udek lub skrzydełek), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa:

    • Umyj mięso z kurczaka i dokładnie je osusz, aby nie ociekało wodą [01:25, 01:31].

  2. Przyprawianie:

    • Oprósz kurczaka przyprawami (solą, czosnkiem granulowanym, majerankiem i papryką) z obu stron [02:01, 02:24].

    • Obróć mięso i przypraw drugą stronę [02:24, 02:30].

  3. Marynowanie i ocieplanie:

    • Włóż przygotowanego kurczaka do lodówki na przynajmniej godzinę (można zostawić na całą noc), aby mięso przeszło przyprawami [02:30, 02:40].

    • Przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki na pół godziny, aby mięso się ociepliło [03:00, 03:09].

    • Wskazówka: Aby zapobiec przechodzeniu zapachu przypraw na inne produkty, przykryj pojemnik folią spożywczą [03:20, 03:32].

  4. Pieczenie:

    • Piecz kurczaka w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około godzinę [02:40, 02:47].

    • 20 minut przed końcem pieczenia obróć pałki na drugą stronę, aby ładnie upiekły się z obu stron i miały chrupiącą skórkę [03:44, 03:47].

    • Czas pieczenia dostosuj do wielkości kawałków – małe pałki mogą wymagać skrócenia czasu, a grube, mięsiste kawałki mogą wymagać wydłużenia go o 5 minut [02:51, 03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 19 sierpnia 2023

Przepis na sałatkę z ogórka z chili


Pikantna sałatka z ogórkiem i chili

    Nie każda sałatka musi być łagodna. Co powiecie na sałatkę z papryką chili? MY jedliśmy ją kilka dni temu, a ponieważ zasmakowała, to nagraliśmy dla Was przepis.

    👉Jak zrobić sałatkę z ogórka zielonego na pikantno❓

    Możecie zrobić taką ostrą, pikantną sałatkę jako niezależne danie, przekąskę, danie wegetariańskie, czy też danie na odchudzanie. Ponieważ jest, to sałatka na ostro, to też idealnie pasuje do pieczonych ziemniaków z piekarnika.
    Zapraszamy na przepis na pikantną sałatkę z ogórka zielonego i chili.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 600g ogórków gruntowych
  • chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 łyżki szczypiorku, może być również szczypior z dymki
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 50ml octu ryżowego 
Przygotowanie:

Przepis na pikantną sałatkę z ogórka zielonego na ostro (chili) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania orzeźwiającej i pikantnej sałatki z ogórka, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórków:

    • Umyj i wyszoruj ogórki [01:17].

    • Pokrój ogórki w plastry o grubości od 2 do 3 milimetrów [01:36, 01:49].

    • Dodaj do pokrojonych ogórków sól i cukier [01:49, 01:57].

    • Dokładnie wymieszaj [01:57].

    • Zostaw ogórki na około 20 minut, aby puściły sok [02:04].

    • Po tym czasie odcedź ogórki na sitku, by ociekły z soku [02:10, 02:13].

  2. Przygotowanie dodatków:

    • Podpraż sezam na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypalił [02:13, 02:27].

    • Czosnek pokrój w kosteczkę [02:27].

    • Chili pokrój w plasterki (lub drobniej) [02:31, 03:16].

  3. Łączenie i chłodzenie:

    • Dodaj czosnek i chili do odcedzonych ogórków [02:41].

    • Dodaj pokrojony szczypiorek i ocet ryżowy [03:31, 03:51].

    • Wymieszaj [03:51, 03:59].

    • Przełóż sałatkę do mniejszej salaterki lub miseczki [03:59].

    • Obficie posyp uprażonym sezamem [04:10, 04:22].

    • Sałatkę schłodź w lodówce przez około pół godziny – będzie wtedy chrupka i orzeźwiająca [04:22, 04:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 16 sierpnia 2023

Przepis na kurczaka z cukinią w sosie słodko kwaśnym

Kurczaka w sosie słodko kwaśnym


   Kuchnia azjatycka wniosła wiele ciekawych potraw do naszego menu. Tak dokładniej, to tym razem mamy coś z kuchni chińskiej i nie tylko... 

👉Jak zrobić kurczaka w sosie słodko kwaśnym❓

    Był już na naszym kanale przepis na cukinię w sosie słodko kwaśnym, a teraz mamy przepis z mięsem. Przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym, czyli najbardziej znaną potrawę w tym stylu. 
   Zapraszamy na przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka 
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka 
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzika 
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 300ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na KURCZAKA z cukinią w sosie SŁODKO-KWAŚNYM - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka z cukinią w domowym sosie słodko-kwaśnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i obsmażanie kurczaka:

    • Pokrój pierś z kurczaka (w kostkę).

    • Dopraw mięso: dodaj oliwę/olej, paprykę i sos sojowy [01:34, 01:48].

    • Wymieszaj i obsmaż na rozgrzanej patelni [01:56, 02:30].

  2. Krojenie warzyw:

    • Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę [02:04, 02:15].

    • Marchewkę pokrój w większą kostkę [02:15].

    • Cukinię i paprykę pokrój w większe kawałki [02:17].

  3. Smażenie i duszenie warzyw:

    • Do podsmażonego kurczaka dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut [02:51, 02:59].

    • Dodaj czosnek i marchewkę i smaż przez kolejne 5 minut [02:59, 03:04].

    • Dodaj cukinię i smaż przez następne 5 minut [03:04, 03:22].

    • Dodaj paprykę [03:40].

  4. Tworzenie sosu i gotowanie:

    • Wlej passatę pomidorową [03:41].

    • Dodaj odrobinę soli [03:44].

    • Po wymieszaniu przykryj pokrywką i duś, aż warzywa i mięso będą miękkie [03:46, 03:59].

    • Gdy mięso i warzywa są miękkie, dopraw ostatecznie octem, erytrytolem/słodzikiem i pieprzem [04:08, 04:21].

    • Duś wszystko jeszcze około 3 minuty, by nabrało smaku i aromatu [04:21, 04:29].

  5. Podanie:

    • Gotowego kurczaka z cukinią w sosie słodko-kwaśnym nałóż na talerze i podawaj [04:39, 04:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 14 sierpnia 2023

Przepis na chleb białkowy z twarogiem

Chleb bez mąki

    Dawno, dawno temu nikt nie myślał o takich rarytasach jak chleb bez mąki. Była chleb a do niego salceson, pasztetowa i coś jak się udało kupić na kartki to człowiek był szczęśliwy. 
   Dziś możemy kupić wszystko, jednak mocno przetworzone pożywienie powoduje plagę otyłości. Wiele osób sięga po przepisy bardziej fit by zrzucić zbędne kilogramy. 

👉Jak zrobić chleb bez mąki❓ 

   Czas na chleb bez mąki by uniknąć dodatkowych węglowodanów, oraz jak ktoś stosuje dietę rozdzielną lub dietę keto do zrobić jakiś kanapeczki. Robimy chleb i robimy kanapki. 
    Zapraszamy na przepis na chleb bez mąki do kanapek zgodnych z dietą rozdzielną.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 275g białego sera (użyłam półtłustego)
  • 3 jajka L
  • 60g słonecznika (można pół na pół z pestkami dyni)
  • 100g siemienia lnianego mielonego 
  • 70g siemienia lnianego w ziarnach
  • 3 łyżki oliwy/oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chleb bez mąki (chleb białkowy z twarogiem) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba białkowego o niskiej zawartości węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy serowej:

  2. Dodawanie składników suchych i mieszanie:

    • Wsyp pozostałe składniki: proszek do pieczenia, siemię lniane (mielone i w ziarnach), słonecznik (można mieszać z pestkami dyni) oraz sól [02:05, 02:21].

    • Dodaj oliwę lub olej [02:21, 02:24].

    • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki [02:24, 02:33].

  3. Formowanie i przygotowanie do pieczenia:

    • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia [02:49].

    • Przełóż wymieszane składniki do foremki i rozprowadź po całej jej powierzchni [02:54, 03:09].

    • Wygładź i wyrównaj powierzchnię: zwilż dłoń lub łyżkę wodą, co ułatwi rozprowadzenie masy [03:09, 03:18].

  4. Pieczenie i studzenie:

    • Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (180°C) [03:18, 03:25].

    • Piecz przez 50 minut [03:26].

    • Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki, aby mógł wystygnąć [03:38].

    • Zostaw do całkowitego wystudzenia [03:51].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 10 sierpnia 2023

Przepis na grillowaną kukurydzę

Kukurydza z grilla

   Można przeżyć całe życie znając jedn przepis na gotowaną kukurydzę. Można też poznać nowy przepis i zaskoczyć domowników lub gości innym sposobem na kukurydzę, czyli kukurydzę z grilla.

 👉Jak zrobić kukurydzę z grilla❓ 

   Oto jest pytanie! Mnie Agnieszka zaskoczyła nowym pomysłem na kukurydzę na obiad, lub przekąskę. Zostałem oświecony i znam już 2 sposoby zrobienia kukurydzy. 
   Zapraszamy na przepis na kukurydzę z grilla. 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • kolby kukurydzy
  • oliwa
  • sól
  • ulubione zioła lub po zgrillowaniu do posmarowania masło czosnkowe
Przygotowanie:

Przepis na grillowaną kukurydzę (miękka i pyszna) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kukurydzy z grilla, z ujawnieniem sekretu jej miękkości, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wstępne obgotowanie (Sekret miękkości):

    • Aby przyspieszyć proces grillowania i zapewnić miękkość, kukurydzę należy wstępnie obgotować [01:13, 01:25].

    • Czas obgotowywania kukurydzy to od 8 do maksymalnie 10 minut [01:25, 01:28].

    • Ważne: Nie solimy kukurydzy ani podczas gotowania, ani przed grillowaniem, ponieważ sól utwardza ziarna [03:00, 03:08].

  2. Przygotowanie do grillowania:

    • Obgotowaną kukurydzę polej oliwą z oliwek [01:59, 02:13].

    • Rozprowadź oliwę dokładnie po całej kukurydzy, pomagając sobie palcami [02:13].

  3. Grillowanie:

    • Rozgrzej grill do 180°C [02:33].

    • Gdy grill się nagrzeje, ułóż kukurydzę [02:41].

    • Grilluj od 10 do 12 minut [03:24].

    • Jeśli używasz grilla z pokrywą, możesz ją lekko docisnąć, a jeśli nie masz pokrywy, wydłuż czas grillowania do 15 minut [03:29, 03:49].

  4. Finalizacja i podanie:

    • Po zgrillowaniu, kukurydzę można posmarować masełkiem czosnkowym (lub zwykłym masłem) [02:46, 04:13].

    • Posyp solą [02:58, 03:07]. Masło można podać oddzielnie, by każdy posmarował kukurydzę indywidualnie [04:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na pałki z kurczaka w sosie curry

Kurczak w curry

    Tym razem Chicken curry potrawa z kuchni indyjskiej. Potrawa prosto z Bollywood, czyli z kosmopolitycznej kuchni bombajskiej, oraz północno indyjskiej. 

    👉Jak zrobić kurczaka w curry❓ 👉  Jak zrobić Chicken curry❓

    Kurczak curry to potrawa, której nie zrobimy w południowych i wschodnich Indiach ze względów religijno filozoficznych, za to zrobimy w Polsce. Tą potrawę prędzej znajdziemy kierując się na północ i północny zachód Indii, gdzie na kuchnie i potrawy z mięsem ma już większy wpływ kuchnia Mogołów.
    Po krótkiej wycieczce po Indiach zapraszamy na bollywoodzki przepis na kurczaka w curry.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić kurczaka w curry z sercem? - Chicken curry pełne miłości
 



Składniki:
  • 1kg pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulek ziela angielskiego
  • 200ml słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Kurczaka w CURRY (pałki z kurczaka w sosie CURRY) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pałek z kurczaka w sosie curry, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Obsmażanie kurczaka:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:06].

    • Obsmaż pałki z kurczaka z każdej strony [01:09, 01:46].

  2. Przygotowanie i podsmażanie warzyw:

    • Cebulę pokrój w kostkę [02:01].

    • Czosnek pokrój w plasterki lub kosteczkę [03:00].

    • Na patelnię, na której smażył się kurczak, wrzuć pokrojoną cebulę [02:42].

    • Podsmażaj cebulę tylko do momentu zeszklenia [02:49, 03:00].

    • Dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:44].

  3. Łączenie i duszenie:

    • Włóż obsmażonego kurczaka z powrotem na patelnię [04:00, 04:08].

    • Oprósz przyprawami [04:25].

    • Dodaj płaską łyżkę curry [04:34].

    • Zalej całość słodką śmietanką (może być 30%) [04:41].

    • Dodaj liście laurowe (dwa listki) [04:56, 05:00].

    • Dodaj ziele angielskie (cztery kuleczki) [05:00, 05:04].

    • Przykryj i duś [05:10].

    • Około 10 minut przed końcem duszenia dopraw solą i pieprzem [05:15, 05:22].

    • Od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę [05:13, 05:37].

    • Duś do uzyskania miękkości [06:01].

  4. Finalizacja:

    • Wyłącz kuchenkę [06:29].

    • Posyp posiekaną nacią pietruszki [06:29, 06:40].

    • Obiad jest gotowy do podania [07:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 9 sierpnia 2023

Przepis na zapiekany ser feta z pomidorami

Ser feta z pomidorami

    Dziarsko wkroczyła Agnieszka do pokoju i zakomunikowała: - Ser feta zapiekany w piekarniku! - Trochę się zdziwiłem jak Agnieszka ogłosiła nowy przepis.

    👉Jak zrobić zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach❓

    A jednak może być ser feta zapiekany w piekarniku. Przepis łatwy do zrobienia, za to pyszny do jedzenia.
    Zapraszamy na przepis na zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach.
 



Składniki:
  • kostkę fety (300g)
  • 400g pomidorów koktajlowych (można więcej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach (pasta do smarowania) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fety z pomidorami, idealnej jako pasta do kanapek lub dodatek do dań, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie do pieczenia:

    • Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C [00:52, 01:08].

    • Przełóż fetę do naczynia żaroodpornego [01:21, 01:25].

    • Wokół sera ułóż pomidorki koktajlowe i czosnek [01:31, 01:56].

  2. Przyprawianie:

    • Polej pomidorki i fetę oliwą [01:56, 02:04].

    • Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) [02:04, 02:08].

    • Posyp całość ziołami prowansalskimi [02:08, 02:23].

  3. Pieczenie i podanie:

    • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika [02:34, 02:36].

    • Zapiekaj od 20 do 30 minut, aż ser będzie lekko złotawy [02:39, 02:47].

    • Gotową zapiekaną fetę z pomidorami można wykorzystać jako pastę do kanapek (świetnie pasuje np. do chlebka białkowego) [02:54, 03:07].

    • Oliwę i sok, który wydzielił się z pomidorów podczas pieczenia, również można zjeść z chlebem [04:02, 04:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 sierpnia 2023

Przepis na cukinię w sosie słodko kwaśnym


Cukinia w sosie słodko - kwaśnym

 
    Kiedy weszły budki z żarciem azjatyckim, a było to w zeszłym tysiącleciu, pojawiły się potrawy słodko kwaśne. Dawno, dawno temu było to może i zaskakujące... 

👉Jak zrobić cukinię w sosie słodko kwaśnym❓

   Kiedy Agnieszka ogłosiła, że ma kolejny pomysł na cukinie i będzie, to cukinia w sosie słodko-kwaśnym. Nic mnie nie zdziwiło, a jedynie zaciekawiło. Zaciekawiło wszystkich i oczywiście zabrakło, bo było tak pyszne, że każdy chciał dokładkę. Polecam zrobić więcej... 
 
   Zapraszamy na przepis na cukinię w sosie słodko kwaśnym. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona 
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól 
Przygotowanie:

Przepis na cukinię w sosie słodko-kwaśnym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warzywnego dania z cukinią w sosie słodko-kwaśnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli i podsmażanie:

    • Pokrój cebulę w kosteczkę [01:17].

    • Wlej oliwę lub olej na patelnię i rozgrzej [01:37].

    • Wrzuć cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia [01:46, 01:53].

  2. Krojenie i podsmażanie pozostałych warzyw:

    • W międzyczasie pokrój cukinię i paprykę w większe kawałki [01:53, 02:03].

    • Czosnek pokrój w plasterki lub kosteczkę [02:03].

    • Do cebuli wrzuć cukinię i podsmażaj przez 10 minut [02:26, 02:39].

  3. Duszenie:

    • Dodaj do cukinii paprykę i czosnek [02:49, 02:52].

    • Dodaj passatę pomidorową lub przecier [02:52].

    • Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu [02:56, 03:01].

    • Dokładnie wymieszaj [03:07, 03:11].

    • Przykryj i duś do miękkości warzyw. (Twórczyni woli dusić krócej, aby cukinia pozostała twardsza [03:11, 03:21]).

  4. Doprawianie słodko-kwaśne i finalizacja:

    • Dopraw ostatecznie octem, cukrem (ilość dopasuj do własnego smaku) oraz, jeśli potrzeba, solą i pieprzem [03:34, 03:41].

    • Trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty, aby wszystko przeszło smakiem [03:51, 04:02].

    • Danie jest gotowe do podania [04:02]. Można jeść samo lub z dodatkiem chleba żytniego, kaszy, ryżu lub makaronu [04:14, 04:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗