W dzieciństwie biała kiełbasa kojarzyła mi się ze świętami, robiła ją
moja babcia, a potem mama... Biała kiełbaska, to danie które pojawia się u
nas w domu regularnie. Agnieszka robi ją na różne sposoby.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym❓
W tym filmie kolejny przepis na białą kiełbaskę w sosie kremowym, czyli
kolejny rewelacyjny przepis Agnieszki, która poprowadzi Was najprostszą
drogą do idealnego obiadu lub kolacji, albo potrawy na świąteczny stół.
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną w sosie kremowym.
Agnieszka przechodzi samą siebie... Zrobiła fantastyczny sos
musztardowy. Sos wielo-musztardowy z majonezem i śmietaną. Nie
zapomniała o przyprawach... a wyśmienity sosik wyskrobałem z miski z pomocą skórki
od chleba...
👉Jak zrobić śledzia w sosie musztardowym❓
Jak mamy sosik, to już pozostaje niewiele do zrobienia. Trzeba pokroić
śledzie i wypaćkać sosem, znaczy wymieszać z sosem musztardowym.
Na
koniec przekładamy śledzika do mniejszej salaterki i pakujemy do
lodówki. Oczywiście nie zapominamy by wyskrobać sosik z miski, w której
mieszaliśmy.
Zapraszamy na przepis na śledzie w sosie musztardowym.
Przygotowanie: Płaty śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy (jeśli są bardzo słone, to należy wodę zmienić kilka razy).
Gotowe śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski takie około 2cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Z musztardy, śmietany, majonezu, curry i pieprzu robimy sos. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Do sosu wrzucamy cebulę, śledzie i całość mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na kilka godzin (można nawet na całą noc) aby smaki się przegryzły i gotowe.
Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy
pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i
szerokim uśmiechem.
👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓
Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką
brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie
przekąski, lub dodatku do obiadu....
Przygotowanie: Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe.
Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Jak Agnieszka zaczęła robić na obiad kaszę kuskus z warzywami, to nie
moglem się doczekać kiedy będzie gotowy i zjem... Nie wiem dlaczego mam
ostatni ochotę na kasze kuskus. Jednak każdy przepis na kasze kuskus,
czyli w moim przypadku gotowa wyżerkę jest mile widziany.
👉Jak zrobić kaszę kuskus z warzywami❓
Robota jest prosta jak pręt stalowy prosto w fabryki... Najpierw
Agnieszka powiem jak przygotować kaszę kuskus. A potem co i jak pokroić,
kiedy walnąć na patelnię i w jakiej kolejności. Oczywiście ile czasu co
ma się tam prażyć i jak przyprawić i co? I gotowe!
Śniadanie było dla mnie i było fantastyczne... Powiedział bym, że palce
lizać chociaż jadłem widelcem.
👉Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus❓
Trzeba mieć kasze kuskus. Potem ją przygotować tak jak mówi Agnieszka, a
potem elegancko poukładać składniki. Jeśli nie wiecie jak układać, to
ściągnijcie pomysł od Agnieszki. Oczywiście wszytko jest w filmie.
Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidor kroimy na ćwiartki/ósemki. Cebulę kroimy w drobne piórka. Paprykę kroimy w kostkę/paseczki lub jeśli to jest spiczasta to w plasterki.
Na talerzu rozkładamy sałatę, na sałacie sypiemy kaszę kuskus, kukurydzę, cebulę, pomidory, paprykę.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny plus sól i pieprz robimy sos. Wszystko dokładnie mieszamy, ma powstać jednorodna emulsja. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę.
Jeśli lubimy, to sałatkę możemy przyozdobić kiełkami i gotowe.
Taką sałatkę możemy spakować do pudełka i zabrać do pracy. Sos zabieramy w słoiczku i dopiero na miejscu polewamy sałatkę.
Można robić z nadzieniem lub bez nadzienia. Jednak jak nam się już
znudzą rożne rodzaje ciasteczek bez nadzienia, to warto pójść krok do
przodu i zrobić z nadzieniem...
👉Jak zrobić Kruche ciasteczka z marmoladą❓
Po pierwsze trzeba wykombinować nadzienie! Zastanowić się co lubimy lub
co lubią domownicy. Jak już mamy nadzienie to robimy ciasto i ...
Nadziewamy tak jak Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na Kruche ciasteczka z marmoladą.
Przygotowanie: Składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę, wkładamy do foliowej torebki i umieszczamy na pół godziny w lodówce (można dłużej).
Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 milimetry. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 7-8cm. Następnie te paski kroimy na kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę marmolady i zlepiamy (łapiąc ciasto za dwa przeciwległe końce).
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni (góra-dół) przez ok. 25 minut. Ciasteczka mają być lekko złociste (nie spiekamy zbyt mocno bo będą twarde). Czas pieczenia dopasować do własnego piekarnika.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 10 minut, a następnie zdejmujemy ciasteczka z blaszki. Ciasteczka możemy posypać pudrem (jeśli wolimy bardziej słodkie), ale nie jest to konieczne. Ja tego nie robię, bo dla mnie są w sam raz.
Miałem okres w życiu, że uwielbiałem jedną sałatkę z piersią kurczaka.
Natrafiłem na taką sałatkę w jednej knajpie w Mińsku. Dokładniej, to
było w pizzerii. Na początku miałem dylemat kupić pizze, czy sałatkę.
Odkąd zacząłem stosować dietę rozdzielną dylemat się skończył. Do tej
pizzerii chodziłem głownie na tą sałatkę. Potem pizzeria się przeniosła.
Pojawiło się nowe menu i zniknęła moja ulubiona sałatka.
👉Jak zrobić sałatkę z piersią kurczaka❓
Teraz sałatka powróciła i nie koniecznie taka sama. I nie koniecznie tak
samo smaczna.... Tylko smaczniejsza. Sens, charakter i smak tej sałatce
nadaje sos! Który dla mnie stanowi główny walor tej sałatki... i taki
sosik trzeba koniecznie zrobić.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z piersią kurczaka.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem:
ok. 350g piersi z kurczaka (już upieczonej lub grillowanej, czy smażonej
160g mixu sałat
2 garście pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
1 łyżka sezamu
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie: Pierś z kurczaka solę i nacieram ziołami: papryką czerwoną, czosnkiem granulowanym, majerankiem i pieprzem ziołowym. Wkładam do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładę trochę masła, przykrywam i piekę w 180 stopniach ok. 30 minut. Długość pieczenia jest uzależniona od wielkości i grubości piersi. Taką pierś można również usmażyć, czy zgrillować.
Cebulę kroimy w drobne piórka. Pomidorki przekrawamy na pół.
Na półmisku rozkładamy sałatę, na niej układamy cebulę i pomidorki. Na środku kładziemy pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.
Z oliwy, musztardy, soku z cytryny plus sól i pieprz robimy sos. Tak przygotowanym sosem polewamy naszą sałatkę. Na samym końcu posypujemy sezamem. Jeśli lubimy, to do ozdoby możemy sałatkę posypać kiełkami.
Od dawna słyszę jak znajomi chwalą się, że mają maszynkę do chleba, sama
robi, sama miesza, sama piecze... i jeszcze produkuje prąd może...
👉Jak zrobić chleb łyżką mieszany❓
Ja też mam taką maszynkę! Model Agnieszka, która ma łyżkę i może
mieszać! Mieszać wszystko! Najpierw namieszała w moim życiu, a teraz
robi chleb mieszany łyżką...
450g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną typ 650)
20g drożdży
430ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 100g ziaren (u mnie: mak, czarnuszka, siemię, sezam)
Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dosypujemy mąkę, ziarna, sól i wlewamy resztę wody. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
Brytfankę (14/28cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto. Za pomocą zwilżanej w wodzie łyżki wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu możemy chleb kroić.
Czym uraczyć przyjaciółki, które wpadną z rewizytą w następny weekend? Na to jest odpowiedź... Szybka nalewka z cytryn.
👉Jak zrobić cytrynówkę❓
Cytrynówka to nalewka, którą można robić przez cały rok. Dodatkową zaletą jest, to że krótko musi stać by nabrała wartości.
Zapraszamy na przepis na nalewkę z cytryn.
Kiełbaski białe zawsze kojarzyły mi się ze świętami. Jednak mając 1000
pomysłów na pieczenie białych kiełbasek, to zabrakło by świąt w życiu by
przetestować wszystkie przepisy.
👉Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą ❓
Zrobić można na dwa sposoby. Wszystko zależy od tego jaką kiełbaskę mamy
do dyspozycji, ... Wtedy tak naprawdę zmieni się czas pieczenia, a baza
będzie dokładnie taka sama, czyli cebulka, przyprawy i robota...
Zapraszamy na przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulką.
Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach razem z jedną cebulą i czosnkiem, lub w blenderze, czy maszynce z sitkiem specjalnie przeznaczonym do tarcia ziemniaków. Po starciu ziemniaki przekładamy na sitko aby obciekły z wody.
Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy skwareczki zrobią się złociste dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażamy.
Ziemniaki z sitka przekładamy do miski. Wodę z obciekania ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię która została na dnie dokładamy do miski z ziemniakami. Dodajemy mąkę, podsmażoną słoninę z cebulą, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli ziemniaki są bardzo wodniste (mało skrobiowe), to należy dodać trochę więcej mąki.
Tak przygotowane ciasto ziemniaczane przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Brytfanką uderzamy kilka razy o blat, aby pozbyć się pustych przestrzeni.
Babkę ziemniaczaną wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę. Jeśli podczas pieczenia zauważymy, że wierzch babki zbyt szybko się przypieka, to zmniejszamy temperaturę lub nakrywamy papierem do pieczenia.
Po upieczeniu babkę zostawiamy na 10-15 minut aby lekko przestygła, bo taką gorącą źle się kroi.
Taką babkę możemy podać z sosem pieczarkowym lub czosnkowym.
Kolejny rarytas dla stosujących dietę keto, odchudzających się lub
dbających o linie.
Z przepisu na pastę z łososia też zadowoleni będą
wszyscy, którzy liczą ile potrzeba białka w diecie.
👉Jak zrobić pastę z łososia i serka białego ❓
Przepis do zrobienia bardzo łatwy i robi się go w ekspresowym tempie...
Wyjąć z lodówki składniki, pokroić łososia i wymieszać z przyprawami. A
jak przyprawić by była pyszna kolacja lub przekąska, to już jest w
filmie.
Przygotowanie: Łososia kroimy w drobną kostkę, dodajemy serek, koperek, sok z cytryny, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ja nie dodawałam soli, ponieważ łosoś jest słony i on sprawia, że pasta jest słona. Jeśli stwierdzisz, że dla Ciebie jest za mało słone, to zawsze można dosolić.
Pastę wykorzystałam do zrobienia mini kanapeczek na plastrze zielonego ogórka. Taką pastę możemy również wykorzystać do nafaszerowana jajek.
Tłusty Czwartek to święto pączka pączka który może być sam w sobie
pączkiem albo pączkiem nadzianym to wszystko kwestia jak chcecie.
👉Jak zrobić pączki nadziewane marmoladą różaną❓
Jak zrobić pączki nadziewane zaprezentuję Wam Agnieszka. Udało mi się w
końcu namówić Agę aby zaprezentowała jak zrobić nadziewane pączki? Jak
nadziewać pączki?
Prosta sprawa jeśli wie się jak to zrobić.
Zapraszamy na przepis na pączki na tłusty czwartek.
Link do filmu z przepisem
Jak zrobić pączki nadziewane? - Przepis na pączki z marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Składniki:
0,5kg mąki
25g drożdży
250ml letniej słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
45ml spirytusu/wódki
1 łyżka cukru
esencja waniliowa lub cukier waniliowy
70g masła
marmolada
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie śmietanki z dodatkiem cukru. Wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, alkohol i wlewając partiami śmietankę zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia swojej objętości).
Jak ciasto wyrośnie, przekładamy na blat podsypany mąką. Zgniatamy w kulkę i wałkujemy na placek o grubości ok. 1,5-2cm.
Szklanką wykrawamy z ciasta krążki, a następnie na każdym kładziemy łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepiamy (żeby marmolada podczas smażenia nie wypłynęła).
Zostawiamy pączki do podrośnięcia. Gdy podrosną smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Tłuszcz rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. W tej temperaturze pączki się pięknie smażą, nie są spalone i nie są surowe w środku. Jeśli nie mamy termometru, to kawałkiem ciasta sprawdzamy, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany. Gdy wrzucony kawałek ciasta od razu wypływa, to znaczy że tłuszcz jest dobrze rozgrzany.
Pączki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu pączki możemy polać lukrem lub posypać pudrem i gotowe.
Aby zrobić lukier potrzebujemy ksylitol/erytrytol zmielony na puder i sok z cytryny. Do pudru wlewamy po troszku sok z cytryny i dokładnie mieszamy (rozcieramy) aby nie było grudek. Soku z cytryny wlewamy tyle, jakiej gęstości chcemy uzyskać lukier. Gęstszy lukier szybciej będzie nam zastygał, rzadszy będzie potrzebował więcej czasu aby zastygnąć. Lukier polewamy na wystudzone pączki, na ciepłych będzie nam spływał.
Śledzik z cebulką w oleju, to moja ulubiona potrawa z dzieciństwa.
Przestałem dodawać rodzynki, gdy zacząłem stosować dietę rozdzielną.
Jednak po ostatnim razie, kiedy robiłem sobie kanapkę z cebulką po tych
śledzikach, stwierdziłem że można jednak dodać rodzynki.
Należy tylko
zjeść je na końcu, z tą cebulką, a nie razem ze śledziami. będzie pyszna
kolacja. Z takiej potrawy wyjdą 2 posiłki, jeden białkowy - keto, a
drugi węglowodanowy...
👉Jak zrobić śledzie w oleju z cebulką❓
Ten przepis różni się od poprzedniego 2 składnikami. Pierwszy to
rodzynki, a drugi to sok z cytryny. Trochę bardziej rozbudowany niż ten
pierwszy, a zrobienie zajmuje może 1 minutę dłużej.
Zapraszamy na przepis na śledzika w oleju z cebulką, rodzynkami i sokiem
z cytryny.
Przygotowanie: Najpierw trzeba namoczyć rodzynki w ciepłej wodzie. Czym chłodniejsza tym dłużej będą się moczyły, a czym cieplejsza, gorąca tym więcej straca wartości.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Na dno salaterki sypiemy cebulkę, potem pieprzymy, układamy warstwę śledzi i znowu pieprzymy. Tę procedurę powtarzamy 2-3 razy aż do wyczerpania zapasów.
Przy przedostatniej warstwie w koło układamy rodzynki, a na końcu możemy na wierzchu przyzdobić rodzynkami po całości.
Zalewamy olejem i robimy fotkę na insta lub fb. Jak już mamy fajną fotkę trochę ugniatamy, by zlikwidować wolne przestrzenie i zużyć mniej oleju. Dolewamy oleju tak by wszytko było zakryte olejem.
Ważne by najpierw wlać pierwszą porcję oleju by dotarł wszędzie.
Tłusty czwartek zazwyczaj kojarzy się z pączkami. To nie jedyna opcja,
jednak najbardziej popularna. A jak robimy pączki, to mogą być one w
rozmiarze małym...
Wersji mini, czyli robimy mini pączki bo są wygodne...
👉Jak zrobić mini pączki❓
Mini pączki robimy podobnie jak duże, tylko w mniejszym rozmiarze. Każdy
może dopasować rozmiar pączków do siebie i może zrobić maciupkie,
malutkie, małe lub średnie.
puder do posypania pączków (użyłam zmielonego ksylitolu)
ewentualnie kurkuma (dosłownie na czubek noża)
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy kilka łyżek letniego mleka, dodajemy cukier, drożdże i mieszamy do rozpuszczenia składników. Następnie wsypujemy mąkę, dodajemy kilka kropli esencji waniliowej, kurkumę, alkohol i zaczynamy ręką wyrabiać ciasto wlewając małymi porcjami letnie mleko, na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło (nie może być gorące).
Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie nam odchodzić od ręki, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1,5 - 2cm i kieliszkiem wykrawamy kółka.
Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi go być tyle aby pączki swobodnie pływały). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najlepsza temperatura do smażenia pączków, to 175 stopni. Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, to wrzucamy kawałek ciasta, jeśli od razu wypływa, to znaczy, że możemy smażyć paczki.
Keto rolada, to fantastyczne danie białkowe, które nie tylko można
rozpatrywać pod kątem odchudzania. Również jest to porcja białek dla
sportowców - rozwoju mięśni, jak także dla tych, którzy jeszcze rosną i
uczą się, aby łatwiej przyswajać wiedzę...
👉Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem❓
Rolada szpinakowa, to nie skomplikowane danie. Trzeba jednak zapoznać
się z procesem i sposobem, metodami rolowania. Jak rolowanie ogarnięte,
to każda rolada nie tylko będzie smaczna, ale również wyjdzie wspaniale.
Zapraszamy na przepis na roladę szpinakową z łososiem.
opakowanie szpinaku mrożonego (450g) lub 250g świeżego
150g sera białego tłustego
100g łososia wędzonego na zimno
200g serka śmietankowego (typu labneh/almette)
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
Przygotowanie: Szpinak jeśli używamy mrożony, to dajemy na gęste sitko i zostawiamy do rozmrożenia i aby obciekł z jak największej ilości wody.
Szpinak świeży dajemy na patelnię z łyżką masła i chwilę trzymamy na ogniu aż zwiędnie (skurczy się). Następnie taki szpinak blendujemy i jest gotowy do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do roztartych żółtek z serem dajemy szpinak i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blaszkę z wysposażenia piekarnika, którą wykładamy papierem i smarujemy dokładnie olejem.
Ciasto na roladę szpinakową wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15 minut. Jeśli brzegi rolady są rumiane, to znaczy że jest gotowa.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut. Następnie roladę zwijamy w rulon razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy rolada wystygnie rozwijamy ją, smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy łososia i zwijamy w rulon pomagając sobie papierem. Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gdy się schłodzi kroimy na plastry takie około 1,5cm i jest gotowa do jedzenia.
Zrazy, to takie małe roladki. Bo to co rolujemy dzielimy na duże ROLADY i
małe ROLADKI.
Ja kiedyś uwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna,
a smak jeszcze lepszy.
W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła
zrazy wieprzowe zawijane.
👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu❓
Trzeba zrobić dużo hałasu... Nie nie chodzi mi żeby nakrzyczeć na
Agnieszkę, a Agnieszka na mnie.
Tylko trzeba rozbić kotlety... Po 40
minutach takiego łomotu, możemy przejść do cichej roboty... Aż do
wkładania zrazów na patelnie, gdzie jest tyle szumu, że musiałem wyciąć
ścieżkę dźwiękową, bo by Wam bębenki popękały... (a sam, po angielsku,
usunąłem się z kuchni).
Jak zawijać zrazy ze schabu?
Zanim te zrazy wylądowały na patelni, to nagraliśmy jak należy zawijać
zrazy? Bo w tym tkwi sekret. Jak poznacie, to zrobicie zrazy zawijane.
Zapraszamy na przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym.
Link do filmu z przepisem
Placki ziemniaczane w nowej odsłonie, czyli zamiast tradycyjnych placków
ziemniaczanych Agnieszka serwuje przepis na placki ziemniaczane z
kiszoną kapustą.
👉Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą❓
Zaczynamy robotę jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych... A co
potem? Co dalej?
Zapraszamy na przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.
Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy.
Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy ziemniaki bardzo wodniste (czyli mało skrobi, a dużo wody), to należy dodać jeszcze z łyżkę mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
Tak przygotowane ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe.
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą świetnie smakują polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pieczarkowym.
Zupa z kalarepy to zupa, którą możemy zaliczyć do zup warzywnych. Aby
była bardziej treściwa dorzucamy tonę innych warzyw na 1 kalarepkę...
👉Jak zrobić zupę z kalarepy❓
Trzeba mieć przynajmniej dwa garnki. Deskę do krojenia, tarkę, nóż i
jeszcze kilka gadżetów kuchennych. Jak to ogarniecie, to reszta prosta!
Kroimy, trzemy. mieszamy i nalewamy na talerz.