niedziela, 5 lutego 2023

Przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą


Placki z kapusty i ziemniaków

    Placki ziemniaczane w nowej odsłonie, czyli zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych Agnieszka serwuje przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. 

👉Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą❓ 

Zaczynamy robotę jak przy zwykłych plackach ziemniaczanych... A co potem? Co dalej? 
 
Zapraszamy na przepis na placki ziemniaczane z kiszoną kapustą.
 


Link do filmu z przepisem





Składniki:
  • 500g ziemniaków (już obranych)
  • 300g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 duże łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
Przygotowanie:
   Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
   Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i drobno kroimy.
   Do ziemniaków dodajemy cebulę, kapustę, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Jeśli mamy ziemniaki bardzo wodniste (czyli mało skrobi, a dużo wody), to należy dodać jeszcze z łyżkę mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie.
   Tak przygotowane ciasto nabieramy łyżką i kładziemy na rozgrzany olej. Placki smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Po usmażeniu placki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekł nadmiar tłuszczu i gotowe.
   Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą świetnie smakują polane kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub sosem pieczarkowym.
 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz