niedziela, 26 lutego 2023

Przepis na chleb mieszany łyżką

Chleb łyżką mieszany


   Od dawna słyszę jak znajomi chwalą się, że mają maszynkę do chleba, sama robi, sama miesza, sama piecze... i jeszcze produkuje prąd może... 

👉Jak zrobić chleb łyżką mieszany❓

    Ja też mam taką maszynkę! Model Agnieszka, która ma łyżkę i może mieszać! Mieszać wszystko! Najpierw namieszała w moim życiu, a teraz robi chleb mieszany łyżką... 
 
Zapraszamy na przepis na chleb mieszany łyżką.
 

Link do filmu z przepisem
 

 


Składniki:
  • 450g mąki orkiszowej jasnej typ 630 (można zamienić na pszenną typ 650)
  • 20g drożdży
  • 430ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 100g ziaren (u mnie: mak, czarnuszka, siemię, sezam)
Przygotowanie:
    Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Dosypujemy mąkę, ziarna, sól i wlewamy resztę wody. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny.
   Brytfankę (14/28cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi (można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do tak przygotowanej brytfanki przekładamy ciasto. Za pomocą zwilżanej w wodzie łyżki wyrównujemy ciasto po całej powierzchni. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, gdy wyrośnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 210 stopni (góra-dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze około 40 minut. Całość pieczenia trwa około 50 minut. 
   Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut, po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i kładziemy na kratkę. Po całkowitym wystudzeniu możemy chleb kroić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz