Keto rolada, to fantastyczne danie białkowe, które nie tylko można
rozpatrywać pod kątem odchudzania. Również jest to porcja białek dla
sportowców - rozwoju mięśni, jak także dla tych, którzy jeszcze rosną i
uczą się, aby łatwiej przyswajać wiedzę...
👉Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem❓
Rolada szpinakowa, to nie skomplikowane danie. Trzeba jednak zapoznać
się z procesem i sposobem, metodami rolowania. Jak rolowanie ogarnięte,
to każda rolada nie tylko będzie smaczna, ale również wyjdzie wspaniale.
Zapraszamy na przepis na roladę szpinakową z łososiem.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 5 jajek wielkość M
- opakowanie szpinaku mrożonego (450g) lub 250g świeżego
- 150g sera białego tłustego
- 100g łososia wędzonego na zimno
- 200g serka śmietankowego (typu labneh/almette)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Szpinak jeśli używamy mrożony, to dajemy na gęste sitko i zostawiamy do rozmrożenia i aby obciekł z jak największej ilości wody.
Szpinak świeży dajemy na patelnię z łyżką masła i chwilę trzymamy na ogniu aż zwiędnie (skurczy się). Następnie taki szpinak blendujemy i jest gotowy do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do roztartych żółtek z serem dajemy szpinak i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blaszkę z wysposażenia piekarnika, którą wykładamy papierem i smarujemy dokładnie olejem.
Ciasto na roladę szpinakową wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15 minut. Jeśli brzegi rolady są rumiane, to znaczy że jest gotowa.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut. Następnie roladę zwijamy w rulon razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy rolada wystygnie rozwijamy ją, smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy łososia i zwijamy w rulon pomagając sobie papierem. Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gdy się schłodzi kroimy na plastry takie około 1,5cm i jest gotowa do jedzenia.
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz