piątek, 10 lutego 2023

Przepis na roladę szpinakową z łososiem


Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem

 
   Keto rolada, to fantastyczne danie białkowe, które nie tylko można rozpatrywać pod kątem odchudzania. Również jest to porcja białek dla sportowców - rozwoju mięśni, jak także dla tych, którzy jeszcze rosną i uczą się, aby łatwiej przyswajać wiedzę... 
👉Jak zrobić roladę szpinakową z łososiem❓ 
   Rolada szpinakowa, to nie skomplikowane danie. Trzeba jednak zapoznać się z procesem i sposobem, metodami rolowania. Jak rolowanie ogarnięte, to każda rolada nie tylko będzie smaczna, ale również wyjdzie wspaniale. 
   Zapraszamy na przepis na roladę szpinakową z łososiem.
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 5 jajek wielkość M
  • opakowanie szpinaku mrożonego (450g) lub 250g świeżego 
  • 150g sera białego tłustego
  • 100g łososia wędzonego na zimno
  • 200g serka śmietankowego (typu labneh/almette)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:
Szpinak jeśli używamy mrożony, to dajemy na gęste sitko i zostawiamy do rozmrożenia i aby obciekł z jak największej ilości wody.
Szpinak świeży dajemy na patelnię z łyżką masła i chwilę trzymamy na ogniu aż zwiędnie (skurczy się). Następnie taki szpinak blendujemy i jest gotowy do rolady.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka dodajemy do sera, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i dokładnie mieszamy. Do roztartych żółtek z serem dajemy szpinak i całość mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blaszkę z wysposażenia piekarnika, którą wykładamy papierem i smarujemy dokładnie olejem.
Ciasto na roladę szpinakową wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15 minut. Jeśli brzegi rolady są rumiane, to znaczy że jest gotowa.
Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy tak na 10 minut. Następnie roladę zwijamy w rulon razem z papierem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy rolada wystygnie rozwijamy ją, smarujemy serkiem śmietankowym, kładziemy łososia i zwijamy w rulon pomagając sobie papierem. Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki do schłodzenia. Gdy się schłodzi kroimy na plastry takie około 1,5cm i jest gotowa do jedzenia.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz