Brukselkę uwielbiam od dziecka. Brukselka jest przysmakiem i każdy nowy
pomysł Agnieszki i przepis na brukselkę witam z otwartymi ramionami i
szerokim uśmiechem.
👉Jak zrobić brukselkę z boczkiem❓
Robota jest szybka, mało składników, więc każdy da radę przygotować taką
brukselkę z boczkiem na obiad, śniadanie lub kolację. W formie
przekąski, lub dodatku do obiadu....
Zapraszamy na przepis na brukselkę z boczkiem.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g brukselki
- 150g boczku
- 1 cebula
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Brukselkę obieramy ze zwiędłych listków i odcinamy końcówkę/ogonek. Dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie lub na parze. Ja gotowałam na parze przez 5 minut. Taka brukselka na parze zachowuje więcej wartości (witamin i minerałów) niż ugotowana w wodzie.
Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej mocy palnika podsmażamy aż zrobią się skwareczki. Do boczku dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i podsmażamy przez minutkę. Na patelnię dokładamy brukselkę, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Przykrywamy pokrywką i na minimalnej mocy palnika podsmażamy, aby brukselka przeszła aromatem boczku i cebuli. Trzymamy tak przez 10 minut i gotowe.
Taką brukselkę możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz