Nadchodzi zima i czas robienie przetworów na zimę. W tym filmie zajmiemy
się pomidorami, a dokładniej jak zrobić przecier z pomidorów do słoików
na zimę...
👉Jak zrobić przecier pomidorowy na zimę do słoików❓
Jednym ze sposobów robienia przecieru to sposób tradycyjny. Czyli
gotujemy pomidory, pakujemy w słoiki, pasteryzujemy i... i co? i
oczywiście przecieramy. A co do przecierania pomidorów są dwie szkoły
przed i po... A o tym, to już dowiecie się z filmu.
Zapraszamy na przepis na domowy przecier z pomidorów.
Tym razem Agnieszka podkręca budyń czekoladowy na maksa. Dodatkowo by
był to wykwintny deser zaproponuje dodanie wiśni z nalewki wiśniowej.
Oczywiści tylko dla dorosłych. Będzie też wersja do lat 18, czyli z
porzeczkami...
👉Jak zrobić deser budyniowy z herbatnikami❓
Jak zrobić wykwintny deser o charakterze czekoladowym? Właściwie tak powinno brzmieć pytanie. A odpowiedź oczywiście w filmie.
Zapraszamy na przepis na deser z budyniem i wiśniami z nalewki wiśniowej.
dowolne owoce do ozdoby (u mnie porzeczki dla dzieci, a wiśnie z nalewki dla dorosłych)
Przygotowanie:
2/3 mleka wlewamy do garnka, dodajemy ksylitol i doprowadzamy do zagotowania. W 1/3 ilości mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać proszek budyniowy i doprowadzić do zagotowania.
Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia, wkładamy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Następnie zostawiamy na 10 minut do lekkiego przestudzenia.
Połowę przestudzonego budyniu wkładamy do czterech pucharków.
Kruszymy herbatniki i posypujemy po budyniu.
Obieramy banana, kroimy w plasterki i układamy na herbatnikach, a na nich wykładamy drugą połowę budyniu.
Nasz deser po wierzchu przybieramy owocami i gotowe. U mnie są to wiśnie z nalewki (dla dorosłych) i porzeczki dla dzieci.
Nowy sposób zastosowania tuńczyka. Była już sałatka z tuńczyka, a teraz
kolejny przepis na sałatkę z tuńczyka, nowa propozycja, nowy pomysł np.
na imprezę, grilla...
👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka ❓
Generalnie jest to jedna z łatwiejszych sałatek do zrobienia, więc każdy
poradzi sobie ze zrobieniem tej sałatki, a wyśmienicie prezentuje się
na stole. Tak zrobiona sałatka jest w wersji keto, więc ucieszy
zwolenników diety ketogenicznej.
Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczyka i awokado.
Link do filmu z przepisem
Przygotowanie:
Sałatę wkładamy do salaterki i posypujemy solą.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy. Kroimy w większą kostkę, układamy na sałacie i skrapiamy sokiem z cytryny.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić na kawałki i ułożyć na sałatce.
Tuńczyka odsączamy z oleju, rozdrabniamy i wkładamy do salaterki.
Cebulę kroimy w piórka i układamy na sałatce.
Oliwki przekroić na pół i posypać po sałatce.
Sałatkę skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. Sałatka po zrobieniu nadaje się od razu do jedzenia.
Jak się okazuje każde ciasto można zrobić na wiele sposobów. Także tartę
można zrobić różnie...
Dziś Agnieszka prezentuje tartę rustykalną,
która rożni się od tarty klasycznej. Tej tarty, z którą spotykamy się
najczęściej
👉Jak zrobić tartę rustykalną z jabłkami❓
Do zrobienia tarty rustykalnej nie potrzebujemy specjalnej foremki z
bajeranckim pofałdowanym brzegiem. Tym razem zobaczycie jak zrobić tartę
z jabłkami, którą robiły kobiety na wsi. Zobaczycie jak sobie radziły
gospodynie na wsi bez bajeranckich paryskich form i później lądowała
taka tarta w piecu i smakiem nie ustępowała tym... No wiecie z tymi z
bajeranckimi brzegami...
Zapraszamy na przepis na tartę rustykalną, czyli wiejską.
Składniki na kruche ciasto: 📌 280g mąki (użyłam orkiszowej jasnej typ 630) 📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia 📌 160g masła 📌 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Z mąki, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto pakujemy do woreczka i wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło. Ciasto możemy sobie zrobić dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Ciasto rozwałkowujemy bezpośrednio na papierze do pieczenia na kształt koła (na grubość ok. 0,5-1cm). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z papierem na blaszkę.
Kaszę mannę sypiemy na ciasto (zostawiamy 5cm brzeg bez posypywania kaszy).
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka układamy na cieście (plastry jabłka mają zachodzić jeden na drugi). Jabłka sypiemy erytrytolem (jedną łyżeczkę zostawiamy) i cynamonem. Wolne brzegi ciasta zakładamy do środka i dociskamy.
Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Brzegi tarty smarujemy rozpuszczonym masłem i sypiemy erytrytolem. Masło, które nam zostało polewamy jabłka.
Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, ma być rumiana.
Gotową tartę możemy jeść na ciepło i na zimno (gdy wystygnie).
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sitku.
Buraka gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Składniki umieszczamy w blenderze: ciecierzycę, buraka (kroimy na mniejsze kawałki), czosnek, tahini, oliwę, sok z cytryny,wodę (na początku tylko 2 łyżki, a jeśli się okaże, że hummus jest za gęsty to więcej) . Dodajemy przyprawy: kumin, sól i pieprz. Wszystko dokładnie blendujemy, aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję. Gotowy hummus możemy użyć do posmarowania pieczywa, czy też jako dip do warzyw.
Po za racuchami drożdżowymi, takimi bez żadnych dodatków, które zawsze
były u mnie w domu na święta, mogą być jeszcze racuchy z jabłkami.
Najlepiej kiedy jest sezon na jabłka.
Tupta się pod jabłonkę i wraca z
jabłkami, a wtedy można już zrobić racuchy z jabłkami, świeżymi,
ekologicznymi i nie pryskanymi.
👉Jak zrobić racuchy drożdżowe z jabłkami❓
Robota jest prosta i podobna do zrobienia zwykłych racuchów. Jabłka
można pokroić w kosteczkę, a także w plasterki, talarki lub półksiężyce.
Jadłem i wszystkie są wyśmienite.
Zapraszamy na przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami.
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wkładamy do miski, dodajemy trochę mleka i mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Wsypujemy mąkę i wlewając partiami mleko mieszamy do połączenia się składników.
Jabłka obieramy, wykrawamy środki i kroimy w niedużą kostkę.
Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z tłuszczem (ma zakrywać dno patelni) i kładziemy porcję ciasta (jedna łyżka to jeden racuszek). Smażymy z obu stron na rumiany kolor, na średniej mocy palnika. Smażąc co którąś partię racuchów należy uzupełnić tłuszcz na patelni.
Po usmażeniu racuszki możemy posypać pudrem (posypałam pudrem z ksylitolu).
Ocet jabłkowy to nie nowość. Warto się zastanowić nad inną wersją octu
jabłkowego. Spłaszczając temat mamy do wyboru ocet jabłkowy sklepowy i
ocet jabłkowy domowy...
👉Jak zrobić ocet jabłkowy❓
W tym filmie będzie właśnie o domowym occie jabłkowym. Czyli uruchamiamy
domową produkcję octu jabłkowego!
Przygotowanie: Wodę gotujemy z cukrem i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, to dodajemy jeszcze jedną łyżkę cukru.
Jabłka porządnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki - usuwamy tylko twardy ogonek. Po pokrojeniu jabłka przepłukujemy na sitku wodą i nie dotykamy ich już rękami.
Duży słoik myjemy i porządnie wyparzamy. Przekładamy do słoja jabłka (możemy się wspomóc drewnianą łyżką, którą również wyparzamy) i wlewamy przegotowaną, wystudzoną wodę. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub gęstą gazą i obwiązujemy gumką (w ten sposób zabezpieczymy przed muszkami). Słój stawiamy w ciepłym miejscu.
Zawartość słoja codziennie mieszamy wyparzoną, drewnianą łyżką (dopychamy jabłka łyżką do dna). W zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu gdzie trzymamy słój po kilku dniach zacznie się proces fermentacji (im cieplej tym szybciej). Proces fermentacji może trwać około 3-5 tygodni.
Gdy ustanie fermentacja burzliwa (jabłka opadną na dno słoika), zostawiamy jeszcze ocet na tydzień i po tygodniu zlewamy do czystych, wyparzonych butelek lub słoików. Po zlaniu ocet wynosimy do ciemnego miejsca na 4-5 tygodni aby sobie dojrzewał. Na powierzchni butelki/słoika może się pojawić taka galaretka, jest to nic innego jak matka octowa (należy ją zebrać, przełożyć do słoika, zalać wodą lub octem i wykorzystać do kolejnego nastawu na ocet, w ten sposób przyspieszymy cały proces fermentacji).
Przed każdym użyciem octu należy wstrząsnąć, ponieważ na dnie robi się osad (spowodowany naturalnymi składnikami jabłek).
Kolor octu może się nieznacznie różnić barwą, a ma na to wpływ gatunek użytych jabłek.
Urozmaicenie, to domena kobiet. Wiele kobiet chce nowości i zabłysnąć w
kuchni, uszczęśliwić rodzinę, urozmaicić menu lub wypróbować coś
nowego... Był już na naszym kanale przepis na naleśniki ze szpinakiem, a
tym razem coś scalone w jedno. Dzięki temu nic nie wycieknie, nie
rozleci się i nie zabrudzi...
Można zjeść na śniadanie,kolacje lub
zabrać do pracy, czy też zaserwować do szkoły.
👉Jak zrobić placki ze szpinakiem❓
Dobrym pomysłem jest zrobienie placków ze szpinakiem. Mogą być podane
jako małe placuszki lub coś co przypomina pancakes. 2 w 1 i możecie
takie placuszki zrobić tak jak proponuje Agnieszka, a innym razem w
wersji mini.
jedna porządna garść szpinaku lub dwie małe garstki
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, przyprawy, wlewamy oliwę, ocet, doprawiamy solą, pieprzem i dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Szpinak drobno kroimy i dokładamy do ciasta - całość mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię. Na rozgrzaną patelnie kładziemy porcję ciasta (możemy robić małe placuszki lub duże) i smażymy na suchej patelni. Jak zaczną się robić bąbelki i ciasto się lekko zetnie, to placuszek przewracamy na drugą stronę i pieczemy z drugiej strony.
Gotowe placuszki możemy podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jakimś sosem np. czosnkowym.
Zdecydowanie czuję się poszkodowany! Agnieszka robi 8 bułek, dla każdego
po 2... A przecież jestem większy i 4razy cięższy od Amelki, czy
Oliwki. Nawet uwzględniając podwójny metabolizm dzieci, to i tak
powinienem dostać 2 x więcej - 20kg x 2 = 40 vs. moje ponad 80Kg.
Półtorej bułeczki dla każdego bąbla, 3 dla mnie, a Agnieszka niech sobie
zje swoje 2... Niestety dzieci są uprzywilejowane! No dobra, te całe
dywagacje wynikają z negocjacji, bo bułki są pyszne, a jak coś jest
pyszne to prowadzi do... Do obżarstwa!
👉Jak zrobić bułeczki orkiszowe ze śmietaną❓
Czyli jak robić bułeczki? Robimy tak by były pyszne, puszyste i
chrupiące... Tak jak to robi Agnieszka.
Zapraszamy na przepis na bułeczki orkiszowe na śmietaną...
1,5kg pomidorów (najlepiej malinowych, ale mogą być każde mocno dojrzałe)
1-1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
duży ząbek czosnku
1 cebula
gałązka oregano lub łyżeczka suszonego
1 łyżka masła
sól
pieprz
natka pietruszki do posypania zupy
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, wycinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Na dużej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy (szklimy) ją ok. 4 minuty i dorzucamy pokrojony czosnek. Całość podsmażamy jeszcze przez minutę i dokładamy pomidory, oregano. Przykrywamy pokrywką i gotujemy/dusimy przez godzinę (co jakiś czas zamieszać) na wolnym ogniu.
Po godzinie gotowania zawartość patelni dokładnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek.
Do przetartych pomidorów dodajemy rosół/bulion warzywny. Rosołu dodajemy taką ilość jaką lubimy zupę, jeśli bardziej zawiesistą, to litr wystarczy, a jeśli rzadszą to więcej. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zupa jest gotowa.
Możemy ją podać z ryżem lub makaronem. Jeśli lubimy zupę zabielaną to dodajemy śmietanę, możemy indywidualnie na talerzu lub w całym garnku.
Ogólnie rzecz biorąc, to nigdy nie ciągnęło mnie do tarty. Nie to żeby mi
nie smakowała, ale w mojej rodzinie nie było tradycji pieczenia tarty,
chociaż ciast i tortów nie brakowało.
👉Jak zrobić tartę ze śliwkami ❓
Agnieszka też do tej pory nie robiła, a jak zrobiła, to wyszła
świetnie... Tak świetnie, że poszedłem po dokładkę... Dwie trzecie tarty
zniknęło zanim zdążyła wystygnąć...
Zapraszamy na przepis na tartę ze śliwkami.
Link do filmu z przepisem
👉Jak zrobić surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego ❓
Trzeba potraktować nożem kapustę i cebulkę, a z ogórkiem rozprawić się
na tarce... Wycisnąć siódme poty z cytrynki i jednym ruchem zmiażdżyć
czosnek. Na koniec wszytko wymieszać i gotowe...
Zapraszamy na przepis na surówkę z białej kapusty i ogórka zielonego
Przygotowanie: Ogórki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka (półplasterki).
Warzywa przekładamy do miski, przeciskamy czosnek, dodajemy sok z cytryny, majonez, śmietanę, koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu surówka jest od razu gotowa do jedzenia.
Jedna z najprostszych i najszybszych sałatek do zrobienia. Praktycznie w 5 minut, czyli tyle ile czasu gotuje się kalafior. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu, sałatką na grilla lub inna imprezę. Lekkie i mało kaloryczne danie, dla tych którzy chcą schudnąć.
👉Jak zrobić sałatkę z kalafiora i winogron ❓
Podczas gotowania kalafiora robimy sos (ok 1 minuta), ogarniamy inne
sprawy w kuchni, albo sprawdzamy lekcje. A gdy kalafior się ugotuje
zostaje rozdrobnienie (ok. 2 min) i wymieszanie wszystkich składników (1
minuta).
kiść czerwonych winogron średniej wielkości (najlepiej bezpestkowych)
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany
sól
pieprz
Przygotowanie: Kalafior i winogrona porządnie myjemy. Kalafior gotujemy al dente w posolonej wodzie, max 5 minut. Po ugotowaniu kalafior przelewamy bardzo zimną wodą w celu zahartowania.
Z majonezu, śmietany, przeciśniętego czosnku, plus sól i pieprz robimy sos.
Do miski przekładamy oliwki, winogrona, kalafior pocięty na mniejsze kawałki i wlewamy sos. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę schładzamy w lodówce ok. godziny i jest gotowa do jedzenia.
Lato, to czas świeżych owoców i warzyw, więc można zrobić koktajl z
arbuza. Na naszym kanale był już przepis na koktajl ze szpinaku, więc
można połączyć pomysły i zrobić nowy koktajl arbuzowo-szpinakowy.
👉Jak zrobić koktajl arbuzowo-szpinkowy❓
Głównym gościem w filmie będzie blender, bo jest on niezbędny do zrobienia
koktajlu. Łapiemy za nóż kroimy kawałki owoców na mniejsze, co by
blender nie dostał zadyszki.
Na koniec trochę huku, trochę szumu i
możemy nalewać i pić...
Zapraszamy na przepis na koktajl z arbuza i szpinaku.
Arbuz jeśli są ciemne pestki, to usuwamy. Szpinak i jabłko porządnie myjemy, z jabłka wycinamy gniazdo nasienne.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeśli wolimy koktajl bardziej rzadki, to dodajemy więcej wody. Po zmiksowaniu koktajl jest gotowy od razu do picia.
Młodzi ludzie nie doceniają surówek i sałatek, jednak z czasem gusta się
zmieniają. Przychodzi pora na surówki i wtedy warto spróbować również
surówkę z surowego kalafiora...
👉Jak zrobić surówkę z kalafiora i ogórka❓
Aby ja spróbować trzeba najpierw zrobić. Wystarczy miska i łyżka, nóż i
tarka i do roboty...
Do surówki z surowego kalafiora ścieramy jeszcze
ogórka, przyprawiamy, mieszamy i smacznego, a z filmu dowiecie się do
czego Agnieszka zrobiła tą surówkę.
Ciasta to jedna z opcji, które kobiety uwielbiają piec. No dobra! Jeden
mój kolega też piecze ciasta...
👉Jak zrobić ciasto z jeżynami i kruszonką❓
Ja nie należę do takich facetów i nie pałam chęcią do nauczenia się jak
zrobić ciasto... Jednak nie bronię nikomu rozwijać swoich umiejętności,
więc panowie jeśli macie ochotę to zapraszam do zrobienia ciasta według
przepisu Agnieszki.
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol), a w drugiej mokre (mleko, ocet, olej). Do mokrych wsypujemy suche i szybko mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (o średnicy 21cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jeżyny i posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z tortownicy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Za czasów mojego dzieciństwa były kluski... Przyszło spaghetti, a potem
dowiedziałem się, że nie mówi się kluski tylko makaron z akcentem na R -
MakaRRRon!
A teraz mamy penne co z włoskiego znaczy piórka... I nie do końca
rozumiem, dlaczego na rurki mówi się piórka?
👉Jak zrobić penne ze szpinakiem❓
OK! Więc dziś ni robimy już klusek czy makaronu ze szpinakiem, tylko
penne przez 2 "NN" bo przez jedno "N" ten wyraz oznacza co innego... i
to coś już bardziej przypomina rurkę.
Zapraszamy na przepis na penne z szpinakiem.
Link do filmu z przepisem
Salsa to zarówno sos, pasta jak i drobno posiekane warzywa. Osobiście
bym miksował, czy tez wpakował wszytko do blendera, by pasowała do
nachos. Jednak starożytni meksykanie nie mieli mikserów ani blenderów i
byli skazani na siekani lub rozgniatanie...
Wprawdzie można było by coś
zmiażdżyć w moździerzu jednak pomimo że ten wynalazek był znany już w
starożytnym Egipcie i Azji to do nie znalazłem informacji by korzystali z
niego indiańscy szamani i kucharki z czasów przed hiszpańskich.
👉Jak zrobić salsę pomidorową ❓
Co się da rozgniatamy, co sie da siekamy tak po staremu. Przepis na
salse przywieźli do europy konkwistadorzy i nawet na na ziemiach
polskich była już znana w połowie XVI wieku. Skoro nasi przodkowie
dawali sobie radę to mu tez zrobimy oryginalną salsę.
Zapraszamy na przepis na orginalną salsę pomidorową
Przygotowanie: Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek również drobniutko kroimy. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, ocet, kolendrę/natkę pietruszki, przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Salsę przed podaniem porządnie schładzamy i gotowe.
Nalewki to sposób na robienie własnych domowych alkoholi. Nalewki z
reguły są dość mocne, czyli mają w granicach 40-45% jednak także możemy
spotkać słabsze.
👉Jak zrobić nalewkę wiśniową❓
Nalewkę należy zrobić tak by była zdrowa. Dlaczego zdrowa? Bo pierwsza
nalewka była sporządzona przez Hipokratesa, ojca nie tylko medycyny, a
jak się okazuje także i nalewek. Pierwsze nalewki były na bazie wina.
Dopiero ok 1100 lat później arabscy alchemicy otrzymali pierwszy bimber i
na jego bazie zaczęli robić nalewki, zwane na początku "aqua vitae"
czyli woda życia.
Nalewki do Polski przybyły dopiero w XVIw. Dopiero
wiek XVIII i XIX można było nazwać złotym okresem polskiego
nalewkarstwa. Patrząc na to co się dzieje myślę, że dziś polskie
nalewkarstwo przeżywa swój renesans...
Przygotowanie: Wiśnie myjemy i osuszamy z wody. Potrzebny nam będzie słoik o pojemności minimum 3 litry.
Do słoja przekładamy wiśnie, najpierw wlewamy pół litra wódki, a następnie pół litra spirytusu. Kołyszemy słojem i szczelnie zakręcamy.
Słoik z wiśniami odstawiamy na 14 dni w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy.
W 14 dniu zlewamy zawartość nalewki do mniejszego słoika, zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce. Do wiśni wlewamy pozostałą część (500ml) wódki i wsypujemy cukier. Kołyszemy słojem i zakręcamy.
Odstawiamy w ciemne miejsce do rozpuszczenia się cukru i postępujemy identycznie jak w pierwszym etapie, czyli każdego dnia kołyszemy słojem, odkręcamy na chwilę pokrywkę i znowu szczelnie zakręcamy.
Zwykle trwa to ok. 5 dni (rozpuszczenie cukru) i możemy go zlać do alkoholu, który zlaliśmy w pierwszym etapie, ale możemy jeszcze potrzymać do 10 dnia.
Zlaną nalewkę trzymamy jeszcze w słoju przez 2-3 dni w ciemnym miejscu i przefiltrowujemy ją przez gazę złożoną kilka razy (możemy użyć również filtr do kawy).
Gotową nalewkę rozlewamy do szklanych butelek i zostawiamy do leżakowania na minimum miesiąc (można zdecydowanie dłużej), wtedy jest gotowa do picia.
Wiśnie z nalewki możemy wykorzystać do ciast, deserów lub zjeść solo. Aby móc je przechowywać na dłużej, należy je przełożyć do szklanego słoika i przesypać cukrem. Takie wiśnie trzymamy w lodówce.