Agnieszka trochę poszaleje i zrobi naprawdę interesujący i smaczny chleb.
Chleb, który bardzo mocno różni się od większości chlebów i to nie tylko zawartością ale i sposobem zrobienia.
Nietypowy chlebek! W wykonaniu jak i smaku.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 500g mąki (użyłam orkiszowej)
- 250ml letniej wody plus jeszcze dodatkowo 7-8 łyżek do rozpuszczenia drożdży
- 50ml oleju (najlepiej o neutralnym smaku)
- 30g drożdży
- łyżeczka cukru
- płaska łyżeczka soli
Składniki na masło:
- 120g masła
- 2 czubate łyżki natki pietruszki
- 6 ząbków czosnku
- szczypta soli
Drożdże plus cukier i sól rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy mąkę i małymi porcjami wlewając wodę zaczynamy wyrabiać ciasto. Jak wlejemy całą wodę, to dodajemy olej i wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie nam odchodzić od ręki. Gotowe ciasto zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy masło: przeciskamy czosnek przez praskę, natkę pietruszki drobno kroimy i dodajemy do masła o temperaturze pokojowej plus sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotowe.
Gdy ciasto nam wyrośnie przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w kształt prostokąta o grubości pół centymetra. Następnie całość smarujemy przygotowanym masłem. Tak przygotowany placek tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 6cm. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy do wysmarowanej tortownicy (o średnicy 24cm) lub do brytfanki. Tak przygotowany chlebek zostawiamy do podrośnięcia, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45 minut, aż będzie dobrze rumiany.
Gotowy chlebek po lekkim przestudzeniu nadaje się do konsumpcji.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗