piątek, 26 marca 2021

Domowy zakwas na żurek


   Żurek to danie staropolskie 

 
     Znany z opisów kronikarzy i podawanych przez historyków, chociaż każdy zdecydowanie woli żurek podany na talerzu i gotowy do zjedzenia bo od samego czytania o żurku człowiek się nie naje.  
     Tradycyjnie żurek był daniem postnym podawanym z ziemniakami lub jajkiem. Jednak obecnie ta tradycja miesza się z tradycją podawania barszczu białego, czyli żurek podaje się z boczkiem lub kiełbasą wędzoną, a najczęściej białą kiełbaską.



Link do filmu z przepisem:




Składniki:
  • 0,5l przegotowanej letniej wody
  • pół szklanki mąki żytniej typ 720 lub 2000
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
      Mąkę wsypujemy do słoika, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy (drewnianą lub plastikową łyżką). Do wymieszanej mąki i wody dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. 
     Słoik przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 5 dni.
     Zakwas codziennie mieszamy, a jeśli pamiętamy to możemy mieszać rano i wieczorem. 
Gdy zakwas jest gotowy, zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce (zimne miejsce zatrzyma dalszy proces kiszenia). 
     W zależności, czy bardziej lub mniej kwaśny preferujemy żurek, to wtedy możemy wydłużyć o dzień lub dwa długość kiszenia zakwasu. 


 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz