środa, 31 marca 2021

Mazurek kajmakowy


Mazurek kajmakowy na wielkanocny stół


Mazurek wielkanocny zagości u nas w domu po raz pierwszy! Dzieci jak zobaczyły zdjęcie już są szczęśliwe i bardzo im się podoba zdobienie mamy... Przepis i wykonanie mazurka wielkanocnego jest proste, więc wierzę w Was i jestem głęboko przekonany, że sobie poradzicie!



Link do filmu z przepisem:
149 - Przepis na tradycyjny MAZUREK KAJMAKOWY na święta
 

 

Składniki:
  • 320g mąki
  • 160g masła
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • słoik kwaśnego dżemu
  • puszka masy kajmakowej
  • do ozdobienia: orzechy, rodzynki lub inne bakalie
Przygotowanie:
 
     Z masła, mąki i śmietany zagniatamy szybko ciasto (śmietana i masło w temperaturze pokojowej). 
     Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę, aby się porządnie schłodziło. 
      Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na cienki placek, aby wyłożyć brytfankę o wymiarach (25/39cm). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowany placek przekładamy do brytfanki, odcinamy nadmiar ciasta, z którego robimy cienkie wałeczki i obkładamy brzegi foremki. Na ciasto wykładamy cienką warstwę dżemu. 
      Tak przygotowany spód mazurka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 25 minut, aż brzegi będą rumiane. Po upieczeniu, zostawiamy spód mazurka do całkowitego wystudzenia. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i dowolnie zdobimy. 
 
     Taki mazurek możemy przygotować kilka dni wcześniej przed świętami. Należy go zawinąć w folię spożywczą i trzymać w chłodnym miejscu.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz