poniedziałek, 17 maja 2021

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Przepis na kruche ciasto

z rabarbarem i kruszonką 


Przepis na kruche ciasto już był, a teraz na bazie kruchego ciasta można zrobić kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
to tylko jeden z wielu przepisów do których można zastosować kruche ciasto! jednak zaczął się sezon na rabarbar więc rwiemy rabarbar, obieramy i smażymy...



Link do filmu z przepisem:
 
  


 
Kruche ciasto:
 
 

 
 
Kruszonka:
 
 





Składniki:
Przygotowanie:
    Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy kruchym ciastem łącznie z brzegami (tak aby rabarbar nie dotykał brytfanki). 
    Rabarbar kroimy w 1,5-2cm kawałki, wkładamy do garnka, dodajemy 3-4 łyżki wody (aby nie przypalić), przykrywamy pokrywką i zaczynamy smażyć na wolnym ogniu. Jak rabarbar zacznie się smażyć to zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszamy. Gdy zacznie się lekko rozpadać, to dodajemy erytrytol (ilość dopasować do własnego smaku) i smażymy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Możemy pominąć mąkę ziemniaczaną, ale wtedy należy zlać nadmiar soku z rabarbaru. 
    Przestudzony rabarbar wykładamy na ciasto i obficie posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra - dół) przez 45 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od tego jak nam piecze piekarnik. Kruszonka ma być mocno rumiana.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz