piątek, 30 marca 2018

Dodatki na święta

     Zbliżają się święta🐣, a  wraz z nimi i pytania do jakich grup zaliczamy, np: majonez, chrzan i musztardę?
     Zazwyczaj te dodatki są neutralne. Często są jednak dosładzane bo cukier to doskonały i tani wypełniacz. Aby kupić neutralny dodatek trzeba czytać etykietki i wybierać te, które są zrównoważane co do zawartości białka i węglowodanów💚, oraz zawierają jak najmniejsze ich ilości, a szczególnie najmniejsze ilości węglowodanów.

Musztarda

      Przykładowo nasza musztarda (Sarepska) ma 6g B i 9,4 g węglowodanów. Mogłem wybrać taką co ma 17 g węglowodanów... tylko po co mi 17% cukru. Oczywiście do mięsa/wędlin najlepsza byłaby musztarda, która ma 7 g B i 4,4 g węglowodanów - jak toś ją znajdzie to gratuluje, z kolei do kanapki węglowodanowej proporcje powinny być odwrotne. Zapomnijmy o musztardach słodkich, bo zawartość węglowodanów to 21, 27 a nawet 49%...

Ketchup

     Najgorzej jest z ketchupem...
     Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru.


Majonez

      A z tego wszystkiego najmniej problemów jest z majonezem, który uważny jest za białkowy, a ma z reguły 3-4x mniej białka niż musztarda... Z reguły od 1,3 do 1,8g białka... trochę więcej węglowodanów, nieraz przekraczają zaledwie 10 g. Oczywiście też czytamy etykietki...
      I co ciekawe najmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan...

Chrzan

      To już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁


RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia: 
  1. Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
  2. Buraczki z chrzanem (podobnie jw.)
  3. Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
  4. Ketchup - neutralny o ile zrobiony w domu... Sklepowy wypada z listy
  5. Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
Link do przepisu: Ketchup domowy


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Kanapki z ogórkiem 💚

     Ktoś, kiedyś powiedział mi, że chciałby zobaczyć😎 jak wyglądają posiłki zgodne z DIETĄ ROZDZIELNĄ💚 praktycznie na talerzu... 😀 Dziś wracamy do serii: "Praktycznie" 
     Mamy na blogu ponad 200 przepisów... Dzięki temu możemy komponować setki posiłków...🙌
     Dodatkowo mogą być setki kolejnych posiłków, które nie wymagają specjalnych przepisów bo wydają się oczywiste. Jednak często wylatują z głowy lub nigdy nie były w tradycji rodzinnej podawane. Ponadto dochodzi Dieta Rozdzielna i tu pojawia się problem jak zmienić menu...❓

    Dziś jedna z wielu wersji kanapek z zielonym ogórkiem... :)


Składniki:
  • chleb żytni
  • masło
  • ogórek świeży
  • cebula
  • majonez zwykły lub wegański
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Pokroić i ułożyć zgodnie ze zdjęciem... 😀
Prawda, że proste... ?

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 27 marca 2018

Zupa brukselkowa

Zupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀
Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo   kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁

Składniki:
  • 0,5kg brukselki
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok. 10cm
  • kawałek selera 
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz  
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 23 marca 2018

Placki z dyni - przepis i przygotowanie na filmie...

     Jeśli obawiasz się, że placki ziemniaczane mogą źle wpłynąć na Twoje odchudzanie, a modniej mówiąc na redukcję wagi💪, to mamy dla Ciebie alternatywę... 🙌
     Zrób placki z dyni❗
     Dziś Agnieszka i Olivka prezentują jak zrobić smaczne i zdrowe placki z dyni...😀

Link do filmu na YouTube: Placki z dyni





Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 21 marca 2018

Uważaj❗ na mąkę kokosową🌴❗

      Mąka kokosowa🌴 z założenia wszelkich klasyfikacji podawana jest jako neutralna.
      Wczoraj ktoś na blogu zapytał jak sklasyfikować mąkę kokosową🌴, więc przystąpiłem do odpowiedzi. Nauczony doświadczeniem, że to co w niektórych spisach jest, należy włożyć na półkę między książki z bajkami zacząłem "badania".
      Pierwsza klasyfikacja pokazała, że mąka kokosowa jest WĘGLOWODANOWA❗
W tym momencie Agnieszka podniosła bunt na pokładzie i stwierdziła, że za taką herezję to powiesi mnie na reji, a jak nie znajdzie reji to na salingu...😱 Jak dla mnie efekt taki sam!😀

Mąka kokosowa🌴 - I dane
     Zadałem sobie pytanie: Czy na stronie jest błąd
     Ok! Zacząłem dalsze poszukiwania otworzyłem wiele stron i "włamałem" się nawet do profesjonalnych spisów. Przyglądałem się i analizowałem...
     Drugi spis pokazał, że mąka kokosowa jest neutralna. Zacząłem się jednak zastanawiać nad tą rozbieżnością... i pojawiły się kolejne pytania:
Czy pierwszy jest prawdziwy
Czy może w drugim wykazie jest prawda

Mąka kokosowa🌴🌴 - II dane
     Gdy odpowiedziałem sobie na jedno pytanie pojawiły się dwa następne...

     Drugi wykaz popchnął mnie do poszperania w jeszcze bardziej zaawansowanych systemach, z których nota bene już mnie kiedyś wywalono za nadmierne eksplorowanie ich zasobów. Krótko mówiąc dostałem bana na jakiś czas. Tym razem postanowiłem być bardziej grzeczny i tyle nie szperać...
     Okazało się, że w tym trzecim spisie można znaleźć wszystko, czyli i takie mąki kokosowe🌴 i inne. Zarówno te neutralne mąki kokosowe🌴 jak i węglowodanowe. Wszystko zależy od producenta.
OK! Mamy pierwszy WNIOSEK!
Trzeba uważać co się kupuje❗ 
Czyli uważnie patrzeć na opisy na opakowaniu. Po zawieszeniu broni i zwinięciu sznurka, na którym już miałem dyndać... Agnieszka pobiegła do kuchni by sprawdzić jaką mąkę kokosową🌴 my mamy. Przybiegła po chwili i z ulgą odetchnęła, że nasza jest neutralna... - A już myślałem, że będę musiał cucić... !

     No dobra to już wiemy co i jak, to teraz kolejna seria pytań. Pierwsze pytanie dało odpowiedź, a ta odpowiedź dwa kolejne pytania... a teraz to już posypała się lawina pytań:
  1. Dlaczego są takie rozbieżności
  2. Dlaczego jedne mają 7g węglowodanów, a inne prawie 60g w 100g
  3. Skąd się wzięła pośrednia grupa, która ma 19-23 g węglowodanów...
  4. Co jest niezdrowe 
  5. Co jest zdrowe
  6. Która mąka kokosowa🌴 jest najzdrowsza
    Puzzle zaczęły mi się układać w całość obrazu dopiero wtedy, gdy zobaczyłem zawartość Tłuszczu! Wtedy kropki się połączyły! I doszedłem do wniosku.
Mąka kokosowa🌴🌴🌴 - III dane
     Zwróćcie uwagę na mąkę, która ma 5 g białek i 7 g i aż 45 g tłuszczy... Tu jest pewien klucz... Pozostałe mąki zawierają mniejszą zwartość tłuszczu i automatycznie rośnie udział % węglowodanów i białek...
     No i znowu pytania: Skąd się to bierze i Dlaczego tak jest
     Nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi, ale myślę, że leży ona na półkach w sklepach i nazywa się olej kokosowy🌴! Nasza mąka, która zawiera najmniej białek i węglowodanów (5g i 7g) i  najwięcej tłuszczy (45g) jest najprawdopodobniej najmniej przetwarzana.

     Pozostałe mąki kokosowe🌴 mogą pochodzić z przetworzonego produktu, który pozostaje po tłoczeniu oleju kokosowego... Gdzie w masie pozostaje już znacznie mniejsza ilość tłuszczu, a rośnie udział węglowodanów, białek i innych związków masy kokosowej...🌴 Po osuszeniu, zmieleniu tych odpadów mamy pośrednią grupę...
     Czyli jeszcze inaczej mówiąc, możemy mieć mąkę koksową🌴 z kokosa lub mąkę kokosową z odpadów po tłoczeniu... Którą wybierzecie to już Wasza decyzja❔
Wybierając mąkę kokosową🌴 zastanawiajcie się też na ile to co będziecie robili będzie zgodne z dietą rozdzielną! Która mąka kokosowa🌴 pasuje do węglowodanów, a która do białek... ?

P.S.
      Czy już teraz wiecie? Jaką drogę muszę przejść zanim odpowiem Wam na pytanie, kiedy pytacie: Do której grupy zaliczyć... ❔Dlatego nie zawsze odpowiedź jest od razu!
      Nie odpowiadam zaglądając do wcześniejszych spisów! Spisów powielanych przez dziesiątki lat i działających jak głuchy telefon... Od nowa sprawdzamy i systematyzujemy: Co i gdzie powinno być❔❕ Nawet sami poprawiamy nasze spisy jak znajdziemy błąd... 😀


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


wtorek, 20 marca 2018

Dziś w filmie: Jak zrobić sos czosnkowy?

      Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Agnieszka i Oliwka pokazują jak zrobić sos czosnkowy.

     Taki domowy sos może przydać się do różnych potraw, jako dodatek do dań, pizzy, czy nawet można posmarować kanapki.

     Dodatkowo o wiele lepiej smakuje niż sosy kupne i oczywiście minimalizuje się ilość konserwantów...

Link do filmu na YouTube: Sos Czosnkowy - Film na Yoytube




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 marca 2018

Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20

     Zapowiadana sałatka w poście: Sałatka do pracy i savoir-vivre...
      Jeśli jeszcze nie jesteś to od czasu do czasu bądź wegetarianinem... 💛 a nawet weganinem💚 ... 😀
      A jeśli masz pracę intelektualną to takie posiłki na pewno wpłyną pozytywnie na skupienie i ilość energii... 🔥


Składniki:
  • brokuł
  • rzodkiewka
  • zielony groszek
  • pomidor
  • kapusta pekińska
  • czarnuszka
  • pestki słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Brokuł ugotuj na parze, rzodkiewkę, pomidory, kapustę pokrój , groszek odcedź z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny , soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (jak ktoś nie lubi może pominąć) zrobić sos winegret. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać na warzywa. Przełożyć do pojemniczka, posypać słonecznikiem, czarnuszką i zabrać do pracy... :)



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę 😁❗

Sałatka do pracy i savoir-vivre... ❗

Czy wypada jeść sałatkę w pracy?

     Oto kolejny przykład i kolejna sałatka którą można zabrać do pracy.
     Proces przygotowania w pracy krótki i posty, który zadowoli wszystkich pracusiów, pracoholików i tych z brakiem czasu. Takie rozwiązania sam stosowałem i to już w pierwszej połowie lat 90-tych. 2 kg warzyw, śmietana - wtedy jogurty ie były jeszcze popularne w obiegu do sałatek. Cały dzień byłem jak królik, czyli wegetarianinem, zanim nie wróciłem do domu...
      Wróćmy do procedury przygotowania w pracy: wyjmujesz widelec i otwierasz pudełko... 😁
      Dziś każdy może sobie sałatkę zabrać do pracy i nikt na to dziwnie nie patrzy. Wręcz przeciwnie w poradnikach savoir-vivre zalecane❗ jest by na lanczu biznesowym z kontrahentem nie zamawiać mięsa, gdy Twój klient, dostawca czy kooperant jest wegetarianinem, a tym bardziej jak jest weganinem... 😀

Link do przepisu:  Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20 Już jest!!!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

Subskrybuj i daj łapkę w górę!

piątek, 16 marca 2018

2 lata razem❗ - 2 urodziny bloga... 🎈🎉

     Dokładnie dziś❗ Tylko, że 2 lata temu... 16 marca 2016 roku, o 22:04 wstawiłem pierwszy post na bloga... Tak rozpoczęliśmy naszą przygodę razem z Wami by pomagać i wspierać Waszą drogę do Zdrowia💚... 😁
     Pierwszy i historyczny post przypomnieliśmy wczoraj:

     Dziś świętujemy urodziny🎈🎉🎆🎊

Co się wydarzyło w te 2 lata❓

      1, Dokładnie dziś na naszym liczniku przekroczyło 600.000 wejść na blogu.

     2. Założyliśmy Fan Page, który polubiło ponad 2800 osób - dziękujemy Wam...

     3. W grudniu założyliśmy grupę, która w 3 miesiące liczy już ponad 303 osoby...

     4. Uruchomiliśmy też kanał na YouTube.

     5. Byliśmy też gościnnie w mediach z wywiadami: Hipoalergiczni i Moda&Styl
 

      6. Publikowaliśmy artykuły dotyczące Diety Rozdzielnej i Zdrowia.


     7. Dołączyła do mnie Agnieszka z przepisami. Najpierw na blogu, a potem i na YouTube, a razem z Agnieszką i Olivka, która uczy się na wizji piec, gotować i degustuje gotowe smakołyki...
     Pierwszy przepis Agnieszki z 17 kwietnia 2016: Sałatka jarzynowa - v. białkowa - #1
 


     8. i jeszcze jedna liczba opublikowaliśmy dokładnie 300 postów. Ten  artykuł jest dokładnie 300 postem...


Dziękujemy Wam, że jesteście razem z nami i inspirujecie nas❗

     Dziękujemy Wam za Waszą aktywność, za czytanie na bloga, udział na fan page  i na grupie.
     Dziękujemy Wam za pytania, te łatwe i te trudne, które zmusiły nas do głębszego zrozumienia i szukania wiedzy by móc Wam odpowiedzieć...
     Dziękujemy Wam, że jesteście...


     9. Zarejestrowaliśmy domenę dietarozdzielna.eu i przygotowujemy stronę internetową...
 

     10. Po drodze urodziła się Amelka nasza druga córka... która regularnie buszuje po kuchni, wyciąga wszystko z szafek, wchodzi na krzesło i podgląda co robi mama i przeszkadza podczas nagrywania filmów na YouTube...
 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


czwartek, 15 marca 2018

Jak zrobić ciasteczka owsiane❓ - film...

     Niedawno przepis, a dziś FILMIK na YouTube🎬  Pokażemy całą procedurę tworzenia ciasteczek.😁 Może nawet sekret zobaczycie❓ Znowu Agnieszka i Olivka w akcji...
     Przypomnę, że ciasteczka są bez cukru, bez konserwantów, tak jak powinny być domowej roboty❗ Słodkości nadaje banan i rodzynki - żadnych sztucznych i rafinowanych cukrów... 😀
     Dobre dla dzieci, do pracy, by przyjąć gości i na każdą inną okazję...


Link do filmu na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=KnSPlHB_eAw

Kliknij, obejrzyj i subskrybuj... ❗😁




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


środa, 14 marca 2018

Zapiekany makaron conchiglioni

     To na prawdę frajda gdy wchodzę do kuchni, a tam szykuje się niespodzianka, czyli coś nowego, czego jeszcze nie jadłem... 😁
Słyszałem, widziałem, wiedziałem o takich wynalazkach... Makaronie nadziewanym...
     Zaraz❗ Nie❗ Nawet raz taki jadłem❗ Trzy sztuki w jakiejś  restauracji w Mariotcie...😀 Nie powaliły mnie na kolana, smaku nie pamiętam, a tym bardziej co to było...😉 Powaliła mnie na kolana dopiero cena😱  za 2 porcje i jakąś przystawkę 10 lat temu zapłaciłem ponad 200 zł❗
    W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗


Składniki:
  • makaron muszle conchiglioni
  • pesto brokułowe
  • sos beszamelowy
Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy pesto i układamy (ściśle obok siebie) w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany makaron polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany.

Link do przepisu na pesto: Pesto z brokuła

Link do przepisu na sos beszamelowy: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


Ciasto orkiszowe

     Jestem zagorzałym przeciwnikiem😡 mąki pszennej...❗ Ciągle w tym temacie wiercę Agnieszce dziurę w brzuchu... 😀 Ale cóż jak się żyje w takim kołchozie jak rodzina trzeba się liczyć z nawykami i przyzwyczajeniami innych... 😉
      Wiem, że mąka pszenna jest idealna bo można z niej ulepić i upiec wszystko nawet bałwana... ⛄
     Jednak w końcu się doczekałem❗ Po tylu wspólnych latach📅📅📅📅📅📅 doczekałem się ciasta z mąki orkiszowej.😁😁😁
     ... i powiem tak jest GIT❗❗❗ Nawet bardziej - miłe zaskoczenie... 😋

Składniki:
  • 2 szkl.mąki orkiszowej (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 20g drożdży
  • ok. 200ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość wyrabiamy ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (19/10cm), po wierzchu ciasto smarujemy śmietanką. Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Smacznego :) 
P.S. Ciasto jest lekko brązowe bo mąka była ciemna, jeśli użyjemy jasnej mąki orkiszowej to ciasto będzie jasne.

poniedziałek, 12 marca 2018

Owsianka czekoladowa

     Jak się kiedyś dowiedziałem, że gorzka czekolada🍫 dostarcza magnez, którego brakuje, a objawem są skurcze mięśni, to nie chciałem wierzyć, że problem można rozwiązać czekoladą🍫...
     Miłym zaskoczeniem było, kiedy zjadłem tabliczkę czekolady🍫 w 2-3 dni i skurcze zniknęły. Oczywiście musi być to czekolada🍫 o dużej zawartości kakao i małej ilości cukru. W takiej sytuacji mówimy o czekoladach🍫🍫 które mają 70 - 90% kakao. Nawet taka 70% czekolada🔥 ma prawie połowę mniej cukru niż zwykła słodka, w której cukru jest ponad połowa, a 90% czekolada to już ma jakieś znikome ilości... 😁
     Drugą zaletą tej czekolady🍫 i owsianki🍵 jest power🔋! To odczuła bardziej Agnieszka, która stwierdziła, że na długo zasyciła głód i zaaplikowała taką dawkę energii🔋, że długo nie chciało jej się jeść...


Składniki:
  • płatki owsiane
  • 3 kostki czekolady gorzkiej (90% kakao)
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
Wsypujemy płatki do miseczki i zalewamy mlekiem roślinnym lub przegotowaną wodą 1 cm nad płatkami, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano wkruszamy do płatków czekoladę, wsypujemy rodzynki (jeśli lubimy ciepłą owsiankę to wystarczy przełożyć do garnka i podgrzać - pamiętając aby często mieszać).


Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


Sałatka z selera naciowego - wegańskie krewetki -#19

Zamiast ciasta, ciastek, na deser może być również zdrowa sałatka, jeśli nadal chcemy coś słodkiego to ananas i kukurydza na pewno zapewnią taki smak... 😀
     Taką opcję w ostatnią niedzielę zaserwowała Agnieszka na deser po pierwszym daniu czyli po zupie zawierającej ziemniaki. Bardzo pomysłowa alternatywa zamiast mocno węglowodanowego💣 deseru, obciążającego i zakwaszającego organizm, w postaci klasycznego ciasta🍩 lub innych kremówek🍨.
    To co proponuje Agnieszka ma działanie wręcz odwrotne i ukierunkowane na poprawę zdrowia💗. Jak mantrę będę powtarzał, że odkwaszanie🍏 organizmu to fundament dla naszego zdrowia i zadbania o stan homeostazy naszego organizmu na wszystkich poziomach naszego funkcjonowania... 💚

P.S.
Nie wiem jak wam ale mnie się kawałki selera naciowego kojarzą z krewetkami... 😁


Link do filmu z przepisem:
053 - Sałatka "Wegańskie krewetki" z selerem naciowym, kukurydzą i ananasem


Składniki:
  • 7 łodyg selera naciowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • łyżka natki pietruszki
  • majonez (weganie użyją swojego majonezu wegańskiego)
Wegańskie krewetki
Przygotowanie:

     Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w 0,5cm talarki. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w słupki. Kukurydzę dobrze odsączamy na sitku z zalewy. Wszystkie składniki plus drobno pokrojoną natkę pietruszki przekładamy do salaterki, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły) i dokładnie mieszamy.
     Gotową sałatkę wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki aby się schłodziła i smaki "przegryzły" i gotowe.




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 11 marca 2018

Ciasteczka owsiane z bananem

     Minęła godzina 13:30 u nas już po 1 daniu.
Być może u Was też, a może właśnie zjedliście coś białkowego i trzeba poczekać 4 godziny do następnego posiłku, np. podwieczorku, który z kolei może być węglowodanowy.
     Jest to dobry czas, by przygotować fit ciasteczka owsiane - bez grama cukru... By posłodzić można spokojnie użyć banany, które wspomogą sklejanie i dodadzą słodyczy...
    Można też zostawić sobie kilka takich ciasteczek i zaserwować po wysiłku😤, po treningu🏄, lub podczas maratonu🏃, który planujecie przebiec przed pójściem spać... :)


Składniki:
  • 2 banany(dobrze dojrzałe)
  • 200g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 1 kopiasta łyżka siemienia lnianego
  • 2 garstki rodzynek
  • 1 duża łyżka oleju

Niedługo film na Yoytube! 
Przygotowanie:


     Banany zmiksować, dodać do nich płatki owsiane, siemię lniane, rodzynki, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na 15 minut (jak będzie dłużej to nic się nie stanie) aby płatki napęczniały od bananów. Po upływie tego czasu formujemy ciasteczka. Nabieramy małą porcję ciasta, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce (zachowując małe odstępy). Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w 180 stopniach (góra-dół).


Smacznego :)

Niedługo film na YouTube: Jak zrobić ciasteczka owsiane z bananem? Subskrybujcie nasz kanał :)

https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA



Przepis na niedzielny obiad

Gulasz z indyka na YOUTUBE


     Dwa dni temu Aga udostępniała przepis na Gulasz z indyka.🐓
     Dziś przypominamy go jako propozycja na dzisiejszy niedzielny obiad... 😀
     Dodatkowo jest to fantastyczne rozwiązanie, gdy wpadają niezapowiedziani goście, a my mamy za mało mięsa.🍗 Drugą połowę załatwią nam pieczarki🍄 i warzywa🍅.



     Dziś poza przypomnieniem sobie przepisu na naszym blogu (linki niżej), dodatkowo możecie podejrzeć na YouTube jak to zrobić... Zobaczyć jak Agnieszka i Olivka pichciły gulasz w kuchni...  oraz jakie wypadki 😱 wydarzyły się w kuchni w czasie gotowania...😁


Link do przepisu: Gulasz z indyka

Link do filmu na YouTube: 009 Gulasz z indyka




sobota, 10 marca 2018

Farfalle z pesto z brokuła

     Dla dzieci same kluski już są atrakcją❗😀.
     Pamiętacie z dzieciństwa jak podjadaliście prosto z durszlaka świeżo ugotowany makaron❓
     Niedawno Oliwka z Amelką buchnęły mamie cały pojemnik spaghetti zaszyły się w łóżeczku i wciągały kluski...😀
     Takie farfalle to dopiero radość dla dziecka❗😁
     Z wiekiem wymagania wzrastają i do szczęścia potrzeba więcej... Poszukujemy wyzwań, nowych smaków i wyszukanego wyglądu...
    Dziś 2 w 1 i dla dzieci, i dla dorosłych... 😊👍


Składniki:
  • makaron dowolna forma
  • pesto z brokuła 
  • sezam
  • czarnuszka
Link do przepisu na pesto znajdziesz tutaj:  Pesto z brokuła

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wyłożyć na talerze, na niego położyć kilka łyżek pesto, posypać czarnuszką i uprażonym sezamem, i gotowe.


Smacznego :) 



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 marca 2018

Gulasz z indyka

     Gulasz z indyka to świetny obiad🍜 białkowy🍗 z dużą dawką warzyw🍅. Oprócz sałatki🍲 z ogórka kiszonego dodatkowo sam gulasz jest nafaszerowany sporą ilością warzyw. Warzyw duszonych w odpowiednich odstępach tak by zachowały odpowiednio dużą ilość swoich odżywczych składników...😁
    Drugą ciekawostką co do gulaszu z indyka jest fakt, że niedługo ukaże się przepis na YouTube... Jak tylko zmontuję film będziecie mogli zobaczyć jak Agnieszka z Olivką przygotowują cały obiad...
     🍵Oraz jak taki wynalazek smakuje dziecku... Zdradzę tylko, że nie można było Olivki odspawać od talerza, ani od szafki kuchennej, gdzie zaczęła i skończyła jeść... 😀

Link do filmu kliknij, obejrzyj i subskrybuj:
https://www.youtube.com/watch?v=FElpdJ9oQWw

Składniki:
  • 600g udźca z indyka
  • 250g pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 1 niepełna szklanka wody
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Udziec z indyka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki obrać i podzielić na mniejsze części. Z papryczki chili wyjąć tylko pestki. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na patelni i dodać mięso. Smażymy tylko do momentu aż w mięsie pozamykają się pory aby nie wypływały soki (cały czas mieszając). Następnie dodajemy cebulę, listek laurowy, ziele angielskie, wodę, przykrywamy pokrywką i chwilę dusimy. Dodajemy papryczkę chili, pieczarki i dalej dusimy ok. 40 minut (od czasu do czasu przemieszać). Na 10 minut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i dalej dusimy aby odparować nadmiar wody. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku, dokładnie mieszamy i dusimy aż papryka zmięknie (max. 15 minut), doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem wyjąć z gulaszu papryczkę chili i listki laurowe. Gotowy gulasz wyśmienicie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków.

Smacznego :)

czwartek, 8 marca 2018

Sałatka jaglana odkwaszająca💚 -#19

     Niedawno zapowiadana sałatka na wyjazd, na delegację do pracy...😁
     Walorem tej sałatki jest dobór składników❗ Jaki już wiecie, bo pisałem wiele razy, warzywa odkwaszają organizm. Białka i węglowodany zakwaszają... Są jednak wyjątki w grupie węglowodanowej🔥, a do nich należy kasza jaglana. Kasza jaglana, po 1. nie zakwasza organizmu💚, a po 2 wręcz ma właściwości odkwaszające... 😊
      I właśnie taką prozdrowotną sałatkę polecam na każdą okazję, jak najczęściej. Można zjeść w domu, w szkole, na studiach, w pracy, na delegacji i każdym innym wyjeździe... 😀


Składniki:
  • sałata lodowa
  • kasza jaglana
  • brokuły
  • pomidory
  • sezam
  • czarnuszka
  • oliwa lub olej
  • musztarda
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Kilka listków sałaty drobno pokroić lub porwać na małe kawałki i włożyć do salaterki. Na nią wyłożyć ugotowaną i wystudzoną kaszę, na kaszę pokrojone pomidory, następnie kładziemy ugotowany brokuł, posypujemy sezamem i czarnuszką. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu robimy dressing (wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą konsystencję) i polewamy sałatkę.


Smacznego :)