sobota, 20 września 2025

Przepis na pesto z bazylii

Pesto z bazylii  

    Kochani, mamy dla Was najlepsze domowe pesto bazyliowe bez orzechów – idealne dla alergików i lżejsze w smaku!
    🌿 Do tego wielka radość – stuknęło nam 50 000 subskrypcji! 🥳
    Jesteśmy w połowie drogi do srebrnego przycisku YouTube, więc lecimy po drugą połowę razem z Wami! 😍 
    Pesto zrobicie w kilka minut, z prostych składników – bazylia, pestki słonecznika, parmezan i oliwa. 
    To genialny dodatek do naleśników, sałatek czy grillowanych serów. 


    👉Jak zrobić pesto z bazylii bez orzechów❓ 

    Zapraszamy na przepis na domowe pesto bazyliowe!
    Mariusz i Agnieszka 
 
 


Składniki:

  • 60g listków bazylii 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki pestek słonecznika 
  • 40g parmezanu lub innego twardego sera np. Grana padano
  • ok. 80ml oliwy
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pesto z bazylii i słonecznika (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z bazylii i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku musisz uprażyć pestki słonecznika, a następnie odstawić je, aby przestygły [01:01:00].

  2. Pokrój czosnek na mniejsze kawałki [02:10:00].

  3. Umieść bazylię w blenderze [02:19:00].

  4. Dodaj uprażony słonecznik do bazylii i zacznij miksować. Stopniowo dolewaj oliwę [03:08:00].

  5. Dodaj drobno starty ser parmezan lub granapadano i ponownie miksuj, aż składniki się połączą [04:09:00].

  6. Dopraw pesto solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj [04:37:00].

  7. Gotowe pesto przełóż do słoiczka, a wierzch zalej oliwą, aby zapobiec utlenianiu się bazylii [05:30:00].

  8. Przechowuj pesto w lodówce do trzech dni [05:30:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz