Pesto z bazylii
👉Jak zrobić pesto z bazylii bez orzechów❓
Składniki:
- 60g listków bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 40g parmezanu lub innego twardego sera np. Grana padano
- ok. 80ml oliwy
- sól
- pieprz
Przepis na pesto z bazylii i słonecznika (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pesto z bazylii i słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na początku musisz uprażyć pestki słonecznika, a następnie odstawić je, aby przestygły [01:01:00].
Pokrój czosnek na mniejsze kawałki [02:10:00].
Umieść bazylię w blenderze [02:19:00].
Dodaj uprażony słonecznik do bazylii i zacznij miksować. Stopniowo dolewaj oliwę [03:08:00].
Dodaj drobno starty ser parmezan lub granapadano i ponownie miksuj, aż składniki się połączą [04:09:00].
Dopraw pesto solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj [04:37:00].
Gotowe pesto przełóż do słoiczka, a wierzch zalej oliwą, aby zapobiec utlenianiu się bazylii [05:30:00].
Przechowuj pesto w lodówce do trzech dni [05:30:00].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz