środa, 24 września 2025

Przepis na keto gofry z cukinii

Gofry z cukinii  

    Kto by pomyślał, że zwykła cukinia może zamienić się w… chrupiącego gofra! 🥒🧇
    Dziś pokażę Wam prosty i przepyszny przepis na keto gofry z cukinii – idealne na śniadanie, kolację albo wtedy, gdy chcecie zaskoczyć rodzinę czymś zdrowym i innym niż zwykle.
    Z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie i sycące – no normalnie magia w gofrownicy! ✨


    👉Jak zrobić keto gofry z cukinii❓

    Zapraszamy na przepis na FIT keto gofry z cukinii.
    Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 


Składniki:
  • 800g cukinii 
  • 3 jajka L
  • 130g twardego sera mozzarella lub innego żółtego sera 
  • 80g mąki łubinowej lub migdałowej
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka listków bazylii 
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól 
  • pieprz 

 

Przygotowanie:

Przepis na keto gofry z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto gofrów z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach [00:57].

  2. Solowanie i odstawienie: Startą cukinię solimy, mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby puściła sok [01:35, 01:41].

  3. Odciśnięcie wody: Po 15 minutach odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Odpowiednie odciśnięcie jest kluczowe dla chrupiącej konsystencji gofrów [01:51, 07:26].

  4. Przygotowanie dodatków: Kroimy drobno świeżą bazylię (lub używamy suszonej) [02:25], a następnie przeciskamy ząbek czosnku [02:58].

  5. Mieszanie ciasta: Do miski wbijamy jajka [03:10]. Dodajemy mozzarellę (lub inny żółty ser), oliwę (lub olej), pieprz i odrobinę proszku do pieczenia [03:30, 04:02]. W filmie nie dodaje się soli, ponieważ cukinia była solona, a ser jest słony – w razie potrzeby można ją dodać [03:54]. Wszystko dokładnie mieszamy [04:07].

  6. Dodanie mąki i ponowne mieszanie: Wysypujemy mąkę łubinową (można zamienić na mąkę migdałową) i dokładnie mieszamy [04:25]. Ilość mąki zależy od tego, jak dobrze odciśnięta została cukinia [04:49].

  7. Pieczenie gofrów: Rozgrzewamy gofrownicę. Kiedy będzie gorąca, kładziemy porcje ciasta (nie musi być idealnie rozłożone po całości) [05:24, 05:55].

  8. Czas pieczenia: Pieczemy gofry przez około 4-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy (przy słabszej może trwać ciut dłużej) [06:24, 06:33].

  9. Studzenie: Po upieczeniu odkładamy gofry na kratkę, żeby odparowały. Nie należy kłaść ich na talerz, ponieważ zaparują i nie będą chrupiące [07:26, 07:37].

Gotowe keto gofry są pyszne i sycące [07:14].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz