środa, 24 września 2025

Przepis na schab gotowany

Schab gotowany  

    Hej, hej!
   🎉 Kto powiedział, że dobra wędlina musi być ze sklepu i nafaszerowana chemią?
   😅 Mama Agnieszka udowadnia, że domowy schab gotowany to nie tylko prosty przepis, ale też najlepsza wędlina na kanapki dla całej rodziny.
    Bez sztucznych dodatków, z przyprawami, które masz w kuchni – wychodzi mięciutki, aromatyczny i taki, że aż trudno przestać kroić plasterki! 🥪


    👉Jak zrobić domowy schab gotowany❓

    Zapraszamy na przepis na delikatną wędlinę bez chemii!
    Mariusz i Agnieszka
 
 
 


Składniki:
  1. 1,2kg schabu
  2. 2 litry wody
  3. 3 liście laurowe 
  4. 4 duże ząbki czosnku 
  5. 5 kulek ziela angielskiego 
  6. 2 łyżki musztardy 
  7. 2 łyżki soli 
  8. 2 cebule 
  9. 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 
  10. 1/2 łyżeczki kminku 
  11. 1 łyżka majeranku 
Przygotowanie:

Przepis na domowy schab gotowany (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego schabu gotowanego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie schabu: Schab należy umyć i nie trzeba osuszać [01:13, 01:16].

  2. Przygotowanie wywaru: Do garnka z wodą wrzuć przyprawy: cały kminek, czarny pieprz w ziarnkach, liść laurowy, majeranek (dwie łyżeczki, ponieważ łyżka się nie mieści), musztardę (ostrą lub łagodną) i sól [01:21, 02:33].

  3. Dodanie cebuli: Pokrój cebulę [02:36], a następnie dodaj ją do wody z przyprawami [03:23].

  4. Pierwsze gotowanie: Doprowadź wodę z przyprawami i cebulą do zagotowania [03:35]. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć kawałek schabu [03:52]. Gdy woda ponownie się zagotuje, gotuj schab przez 15 minut na wolnym ogniu [04:07].

  5. Odpoczynek i drugie gotowanie: Po 15 minutach wyłącz palnik, zdejmij garnek z kuchni i zostaw schab na 4 godziny do ostygnięcia [04:28]. Po 4 godzinach ponownie postaw garnek na kuchni.

  6. Dodanie czosnku i ponowne gotowanie: Przeciśnij lub pokrój czosnek i dorzuć go do garnka [04:56]. Ponownie gotuj przez 15 minut [05:38].

  7. Studzenie i chłodzenie: Po 15 minutach wyłącz palnik i zostaw schab do wystygnięcia w tej samej wodzie [05:38]. Po wystygnięciu wyciągnij schab, osusz go i włóż do lodówki, aby się schłodził [05:51].

  8. Krojenie i serwowanie: Po schłodzeniu możesz kroić schab na plasterki. Jest delikatny i aromatyczny, nadaje się do każdego chleba czy bułeczek keto [06:49, 07:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz