Schab gotowany
👉Jak zrobić domowy schab gotowany❓
Link do filmu z przepisem
Domowy schab gotowany – najlepsza wędlina na kanapki bez chemii!
Składniki:
- 1,2kg schabu
- 2 litry wody
- 3 liście laurowe
- 4 duże ząbki czosnku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki soli
- 2 cebule
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
Przepis na domowy schab gotowany (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego schabu gotowanego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie schabu: Schab należy umyć i nie trzeba osuszać [01:13, 01:16].
Przygotowanie wywaru: Do garnka z wodą wrzuć przyprawy: cały kminek, czarny pieprz w ziarnkach, liść laurowy, majeranek (dwie łyżeczki, ponieważ łyżka się nie mieści), musztardę (ostrą lub łagodną) i sól [01:21, 02:33].
Dodanie cebuli: Pokrój cebulę [02:36], a następnie dodaj ją do wody z przyprawami [03:23].
Pierwsze gotowanie: Doprowadź wodę z przyprawami i cebulą do zagotowania [03:35]. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć kawałek schabu [03:52]. Gdy woda ponownie się zagotuje, gotuj schab przez 15 minut na wolnym ogniu [04:07].
Odpoczynek i drugie gotowanie: Po 15 minutach wyłącz palnik, zdejmij garnek z kuchni i zostaw schab na 4 godziny do ostygnięcia [04:28]. Po 4 godzinach ponownie postaw garnek na kuchni.
Dodanie czosnku i ponowne gotowanie: Przeciśnij lub pokrój czosnek i dorzuć go do garnka [04:56]. Ponownie gotuj przez 15 minut [05:38].
Studzenie i chłodzenie: Po 15 minutach wyłącz palnik i zostaw schab do wystygnięcia w tej samej wodzie [05:38]. Po wystygnięciu wyciągnij schab, osusz go i włóż do lodówki, aby się schłodził [05:51].
Krojenie i serwowanie: Po schłodzeniu możesz kroić schab na plasterki. Jest delikatny i aromatyczny, nadaje się do każdego chleba czy bułeczek keto [06:49, 07:29].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz