Chleb z twarogu
👉Jak zrobić chleb z twarogu❓
Jeśli jesteście na diecie keto lub innej niskowęglowodanowej, to jest to dla Was rarytas, a jeśli nie to też z ciekawości można zrobić i spróbować.
Składniki:
- 300g twarogu chudego lub półtłustego
- 300g siemienia lnianego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska soli
- ewentualnie zioła: bazylia, zioła prowansalskie, kminek itp.
Przepis na chleb z twarogu (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba z twarogu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Miksowanie składników [02:14]: Wszystkie składniki należy zmiksować. Nie jest wymagane super dokładne miksowanie, wystarczy, aby składniki się połączyły.
Przygotowanie blaszki [03:08]: Blaszkę z wyposażenia piekarnika lub foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić.
Formowanie chleba [03:32]: Zmiksowaną masę przełożyć na blaszkę i uformować bochenek. Masa jest na tyle zwarta, że łatwo uformować bochenek. Podczas formowania najlepiej jest zwilżyć ręce oliwą lub olejem, co ułatwi proces [05:47].
Opcjonalne posypanie [04:35]: Tak przygotowany chlebek można posypać sezamem, makiem lub siemieniem.
Pieczenie [04:54]: Chlebek włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (góra-dół) i piec przez godzinę.
Studzenie [05:07]: Po upieczeniu chlebek należy zostawić do całkowitego wystudzenia przy uchylonym piekarniku.
Przechowywanie [05:38]: Jeśli chlebek nie zostanie zjedzony w ciągu dwóch dni, należy przechowywać go w lodówce.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz