Zupa gołąbkowa
👉Jak zrobić zupę gołąbkową❓
Składniki:
- 600g mięsa mielonego (u mnie mieszane wołowo wieprzowe)
- ok. 600-700g białej kapusty
- 2 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- pomidory krojone w puszce
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,6 litra bulionu mięsnego lub warzywnego, można więcej (ewentualnie wody)
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania
Przepis na zupę gołąbkową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy gołąbkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Szatkowanie kapusty [00:49]: Kapustę należy drobno poszatkować, usuwając głąb.
Podsmażanie mięsa mielonego [00:53]: Rozgrzej garnek i na wolnym ogniu podsmaż mięso mielone (wołowo-wieprzowe), aż straci różowy kolor. Nie potrzeba dodawać tłuszczu, ponieważ wytopi się on z mięsa.
Dodanie cebuli [01:55]: Pokrój cebulę w kostkę i dodaj ją do mięsa, podsmażając przez 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła.
Dodanie marchewki, pietruszki i czosnku [02:23]: Pokrój marchewkę i pietruszkę w kostkę, a duży ząbek czosnku również w kosteczkę. Dodaj je do mięsa z cebulą i podsmażaj.
Dodanie kapusty i przypraw [04:35]: Po pięciu minutach dodaj poszatkowaną kapustę, kilka liści laurowych i parę kulek ziela angielskiego.
Zalanie bulionem i gotowanie [05:07]: Zalej całość delikatnym bulionem warzywnym lub mięsnym. Przykryj i gotuj przez 15 minut.
Dodanie majeranku i papryki [05:49]: Dodaj majeranek i słodką paprykę (jeśli wolisz ostrzejszy smak, użyj ostrej papryki).
Mieszanie i gotowanie do miękkości [06:16]: Wymieszaj i gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania można sprawdzić i ewentualnie dosolić lub dopieprzyć.
Dodanie przecieru pomidorowego [06:33]: Gdy warzywa i mięso są miękkie, dodaj dwie łyżki przecieru pomidorowego (można dodać więcej).
Zagotowanie i wyłączenie [06:47]: Zagotuj zupę, a następnie wyłącz ogień, ponieważ jest już gotowa.
Podanie [07:02]: Zupę można nałożyć na talerze i posypać dowolną zieleniną. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, możesz dolać więcej bulionu lub zwykłej wody [08:17].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz