wtorek, 21 stycznia 2025

Przepis na karkówkę po cygańsku


Karkówka po cygańsku

    Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką, to kolejna propozycja Agnieszki np. na niedzielny obiad. 


    👉Jak zrobić karkówkę po cygańsku❓

    Jak zrobicie taka karkówkę po cygańsku, to na pewno zaskoczycie domowników nową wersją obiadu, a i goście będą wniebowzięci...
    Zapraszamy na przepis na karkówkę po cygańsku.
 



Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 2 średnie cebule 
  • 250g pieczarek
  • 3 małe ogórki kiszone 
  • 1 mała papryka czerwona 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1/2 szkl. passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego 
  • 1/4 szkl. wody 
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól
  • pieprz 
  • papryka słodka lub ostra 
Przygotowanie:

Przepis na karkówkę po cygańsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania karkówki po cygańsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa [00:49]:

    • Karkówkę pokrój na plastry o grubości od 1 do 1,5 centymetra.

    • Dopraw plastry solą i pieprzem z każdej strony.

  2. Obsmażanie karkówki [02:44]:

    • Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu (np. smalcu).

    • Obsmaż przygotowane plastry karkówki z dwóch stron.

  3. Krojenie warzyw [04:18]:

    • Ogórki i paprykę pokrój w większe paski.

    • Pieczarki pokrój na jeden kęs.

    • Cebulę pokrój w piórka.

  4. Układanie warzyw na karkówce [04:31]:

    • Najpierw ułóż pieczarki na obsmażonej karkówce.

    • Następnie dodaj pozostałe warzywa.

  5. Przygotowanie zalewy [05:38]:

    • Wymieszaj passatę pomidorową (lub przecier), wodę, ocet jabłkowy (lub winny, ewentualnie dwie łyżki soku z cytryny) oraz porządną łyżkę musztardy (np. sarepskiej, lub łagodnej, jeśli wolisz delikatniejszy smak).

    • Dodaj drobno pokrojony czosnek.

  6. Zalewanie i pieczenie [07:38]:

    • Zalej karkówkę przygotowaną zalewą.

    • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (opcja góra-dół) przez około 2 godziny (od 110 do 120 minut). Im grubsze plastry, tym dłużej należy piec.

    • Jeśli chcesz, aby wierzch się przyrumienił, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę lub włączyć funkcję grillowania.

Gotową karkówkę po cygańsku podawaj z ulubioną surówką [08:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz