Karkówka po cygańsku
👉Jak zrobić karkówkę po cygańsku❓
Link do filmu z przepisem
Karkówka po cygańsku - Jak zrobić karkówkę pieczoną w piekarniku - Pyszny obiad
Składniki:
- 1kg karkówki
- 2 średnie cebule
- 250g pieczarek
- 3 małe ogórki kiszone
- 1 mała papryka czerwona
- 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
- 1/2 szkl. passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżka musztardy
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka lub ostra
Przepis na karkówkę po cygańsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania karkówki po cygańsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa [00:49]:
Karkówkę pokrój na plastry o grubości od 1 do 1,5 centymetra.
Dopraw plastry solą i pieprzem z każdej strony.
Obsmażanie karkówki [02:44]:
Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu (np. smalcu).
Obsmaż przygotowane plastry karkówki z dwóch stron.
Krojenie warzyw [04:18]:
Ogórki i paprykę pokrój w większe paski.
Pieczarki pokrój na jeden kęs.
Cebulę pokrój w piórka.
Układanie warzyw na karkówce [04:31]:
Najpierw ułóż pieczarki na obsmażonej karkówce.
Następnie dodaj pozostałe warzywa.
Przygotowanie zalewy [05:38]:
Wymieszaj passatę pomidorową (lub przecier), wodę, ocet jabłkowy (lub winny, ewentualnie dwie łyżki soku z cytryny) oraz porządną łyżkę musztardy (np. sarepskiej, lub łagodnej, jeśli wolisz delikatniejszy smak).
Dodaj drobno pokrojony czosnek.
Zalewanie i pieczenie [07:38]:
Zalej karkówkę przygotowaną zalewą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (opcja góra-dół) przez około 2 godziny (od 110 do 120 minut). Im grubsze plastry, tym dłużej należy piec.
Jeśli chcesz, aby wierzch się przyrumienił, możesz pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę lub włączyć funkcję grillowania.
Gotową karkówkę po cygańsku podawaj z ulubioną surówką [08:33].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz