środa, 8 stycznia 2025

Przepis na keto chipsy serowe


Chipsy serowe

    Z reguły tylko na imprezach jadam chipsy, oczywiście bo są nie zdrowe lub średnio zdrowe, dlatego do domu ich nie kupujemy. W tym roku jadłem chipsy może 3 razy...

    👉Jak zrobić chipsy serowe❓


    Jednak Agnieszka nas zaskoczyła i wykombinowała chipsy serowe z 3 rodzajów sera... Dodatkowo są to białkowe chipsy, domowe chipsy i dlatego wiadomo co w nich jest. 
 
    Zapraszamy na przepis na chipsy serowe.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 100g sera cheddar 
  • 150g sera mozzarella 
  • 150g sera gouda 
  • ewentualnie przyprawy: papryka słodka lub ostra, czosnek granulowany, kminek, sezam, bazylia itp.
Przygotowanie:

Przepis na domowe chipsy serowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych chipsów serowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie sera [01:09]: Zetrzyj wybrane rodzaje sera (np. Gołda, Cheddar, Mozzarella) na tarce o grubych oczkach. Następnie wymieszaj starte sery ze sobą [02:07].

  • Formowanie chipsów [02:35]: Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj małe kopczyki sera, a następnie je spłaszczaj. Pamiętaj, aby zostawić odstępy między nimi, żeby sery nie posklejały się podczas pieczenia.

  • Doprawianie [03:28]: Przygotowane kopczyki sera posyp ulubionymi przyprawami. W filmie użyto granulowanego czosnku i słodkiej papryki, ale można również użyć kminku, ostrej papryki czy sezamu.

  • Pieczenie [04:09]: Włóż blaszkę z chipsami do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza, termoobieg) i piecz przez około 10 minut. Ważne jest, aby chipsy wysuszyły się, ale nie spaliły. Czas pieczenia może się różnić w zależności od zawartości tłuszczu w serze – sery z mniejszą ilością tłuszczu pieką się szybciej, a te z większą ilością tłuszczu dłużej [04:40]. Należy obserwować chipsy podczas pieczenia.

  • Studzenie i odsączanie [04:28]: Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw chipsy do całkowitego wystudzenia. Następnie ściągnij je z blaszki i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu [05:05].

  • Serwowanie [06:12]: Po całkowitym wystudzeniu chipsy są gotowe do podania. Świetnie smakują z sosem czosnkowym, innym domowym sosem lub dipem [06:39].

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli chcesz upiec większą ilość chipsów, rozłóż je na dwóch blachach [06:53].

  • Grubsze chipsy wymagają dłuższego czasu pieczenia [07:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz