Zupa tajska curry z indykiem
👉Jak zrobić zupę tajską curry z kurczakiem lub indykiem❓
Wersja tej zupy tajskiej jest z dodatkiem curry, więc mamy zupę tajską curry i jak to bywa od metra innych przypraw. Także jest to zarówno zupa tajska curry jak i zupa tajska z mlekiem kokosowym i nie może zabraknąć oczywiście sosu sojowego... A zresztą sami zobaczycie w filmie.
Składniki:
- 400g filetu z indyka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 500ml wody lub delikatnego bulionu warzywnego
- 200ml mleczka kokosowego z puszki
- ok. 1,5cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do kuchni tajskiej lub pasty z limonki i trawy cytrynowej
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- kolendra lub natka pietruszki
- ewentualnie sok z limonki
Przepis na tajską zupę kokosową curry z indykiem (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tajskiej zupy kokosowej curry z indykiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Rozpuszczenie oleju kokosowego: Na początku należy rozpuścić olej kokosowy na patelni. Można użyć również innego oleju [00:58].
Podsmażanie cebuli: Gdy olej się roztopi, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją tylko do zeszklenia [01:09].
Dodanie czosnku i imbiru: Następnie zetrzyj na tarce lub drobno pokrój czosnek i imbir, a potem dodaj je do zeszkolonej cebuli [01:57].
Dodanie indyka: Wrzuć pokrojoną w kostkę pierś z indyka [03:25].
Dodanie papryki: Po 10 minutach gotowania na wolnym ogniu, dodaj pokrojoną w paseczki paprykę [04:45].
Dodanie pasty curry: Dodaj łyżkę lub dwie pasty curry, lub zamiennie łyżeczkę pasty z trawy cytrynowej i limonki. Gotuj przez kolejne 10 minut [04:58].
Doprawianie sosem sojowym: Dodaj łyżkę lub dwie sosu sojowego, dopasowując ilość do smaku [05:42].
Zakończenie gotowania: Gotuj jeszcze minutę lub dwie, a następnie wyłącz ogień [06:27].
Podanie zupy: Zupa jest gotowa do nalewania. Jest to wersja keto, bez dodatku ryżu czy makaronu ryżowego [06:37].
Wzbogacenie smaku: Zupę można wzbogacić sokiem z limonki, a jeśli go nie ma, sokiem z cytryny [06:46].
Dekoracja: Na koniec posyp zupę kolendrą lub natką pietruszki [07:28].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz