poniedziałek, 25 września 2023

Przepis na sos słodko kwaśny z cukinią do słoików na zimę


Sos słodko kwaśny do słoików 


  Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy. 
   Nigdy w sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych. 

👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓

   W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
 
   Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1500g cukini
  • 500g cebuli
  • 500g papryki (już po usunięciu pestek)
  • 600g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego 
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i odwadnianie warzyw:

    • Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].

    • Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].

    • Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].

    • Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].

    • Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].

  2. Przygotowanie pomidorów i zalewy:

    • W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].

    • Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].

    • Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].

  3. Gotowanie sosu (część 1):

    • Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].

    • Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].

    • Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].

  4. Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:

    • Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].

    • Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.

    • W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].

    • Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].

    • Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].

  5. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].

    • Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].

    • Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


1 komentarz: