wtorek, 21 grudnia 2021

Domowa masa makowa z mielonego maku -Przepis do makowca

Jak zrobić masę z maku  mielonego do klusek?


    Przynajmniej dwie potrawy wigilijne wymagają maku. Pierwsza, to kluski z makiem, a druga to makowiec! 
   Makowiec to ciasto, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie świąt. Makowiec jest również przysmakiem i u mnie w domu pojawiał się częściej niż tylko na święta. Był robiony przy okazji rożnych imprez, imienin, czy urodzin... A ja i tak za nim nie przepadałem. 
   Moim faworytem były kluski z makiem, które pasowały mi najbardziej. 
 


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • opakowanie mielonego maku (200g)
  • 150g bakalii (ja użyłam rodzynek, moreli, daktyli i śliwek)
  • 220ml słodkiej śmietanki (ja użyłam 30%)
  • 4 łyżki miodu lub więcej jeśli preferujemy mocno słodki smak
  • łyżka masła ok. 40g
  • kilka kropli aromatu migdałowego lub z 5 łyżek amaretto
  • otarta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
    Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki (oprócz rodzynek). 
    Śmietankę przelewamy do rondla i mocno podgrzewamy, gdy jest gorąca wsypujemy mak. Cały czas podgrzewamy (na wolnym ogniu) i mieszamy. Dodajemy masło, miód, bakalie, skórkę z cytryny i mieszamy podgrzewając masę makową. Na samym końcu dodajemy aromat migdałowy lub alkohol.  
    Gdyby masa była zbyt sucha to należy dodać jeszcze kilka łyżek śmietanki. Gotową masę makową przed użyciem do makowca, czy innego ciasta należy wystudzić. 
    Taką masę należy zużyć w ciągu trzech dni, lub zamrozić i gdy będzie potrzeba wyjąć i odmrozić.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

4 komentarze: