czwartek, 10 sierpnia 2023

Przepis na pałki z kurczaka w sosie curry

Kurczak w curry

    Tym razem Chicken curry potrawa z kuchni indyjskiej. Potrawa prosto z Bollywood, czyli z kosmopolitycznej kuchni bombajskiej, oraz północno indyjskiej. 

    👉Jak zrobić kurczaka w curry❓ 👉  Jak zrobić Chicken curry❓

    Kurczak curry to potrawa, której nie zrobimy w południowych i wschodnich Indiach ze względów religijno filozoficznych, za to zrobimy w Polsce. Tą potrawę prędzej znajdziemy kierując się na północ i północny zachód Indii, gdzie na kuchnie i potrawy z mięsem ma już większy wpływ kuchnia Mogołów.
    Po krótkiej wycieczce po Indiach zapraszamy na bollywoodzki przepis na kurczaka w curry.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić kurczaka w curry z sercem? - Chicken curry pełne miłości
 



Składniki:
  • 1kg pałek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulek ziela angielskiego
  • 200ml słodkiej śmietanki (np. 30%)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Kurczaka w CURRY (pałki z kurczaka w sosie CURRY) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pałek z kurczaka w sosie curry, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Obsmażanie kurczaka:

    • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:06].

    • Obsmaż pałki z kurczaka z każdej strony [01:09, 01:46].

  2. Przygotowanie i podsmażanie warzyw:

    • Cebulę pokrój w kostkę [02:01].

    • Czosnek pokrój w plasterki lub kosteczkę [03:00].

    • Na patelnię, na której smażył się kurczak, wrzuć pokrojoną cebulę [02:42].

    • Podsmażaj cebulę tylko do momentu zeszklenia [02:49, 03:00].

    • Dodaj czosnek i smaż przez minutę [03:44].

  3. Łączenie i duszenie:

    • Włóż obsmażonego kurczaka z powrotem na patelnię [04:00, 04:08].

    • Oprósz przyprawami [04:25].

    • Dodaj płaską łyżkę curry [04:34].

    • Zalej całość słodką śmietanką (może być 30%) [04:41].

    • Dodaj liście laurowe (dwa listki) [04:56, 05:00].

    • Dodaj ziele angielskie (cztery kuleczki) [05:00, 05:04].

    • Przykryj i duś [05:10].

    • Około 10 minut przed końcem duszenia dopraw solą i pieprzem [05:15, 05:22].

    • Od czasu do czasu obracaj mięso na drugą stronę [05:13, 05:37].

    • Duś do uzyskania miękkości [06:01].

  4. Finalizacja:

    • Wyłącz kuchenkę [06:29].

    • Posyp posiekaną nacią pietruszki [06:29, 06:40].

    • Obiad jest gotowy do podania [07:39].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 9 sierpnia 2023

Przepis na zapiekany ser feta z pomidorami

Ser feta z pomidorami

    Dziarsko wkroczyła Agnieszka do pokoju i zakomunikowała: - Ser feta zapiekany w piekarniku! - Trochę się zdziwiłem jak Agnieszka ogłosiła nowy przepis.

    👉Jak zrobić zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach❓

    A jednak może być ser feta zapiekany w piekarniku. Przepis łatwy do zrobienia, za to pyszny do jedzenia.
    Zapraszamy na przepis na zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach.
 



Składniki:
  • kostkę fety (300g)
  • 400g pomidorów koktajlowych (można więcej)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy
  • pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany ser feta w ziołach i pomidorach (pasta do smarowania) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej fety z pomidorami, idealnej jako pasta do kanapek lub dodatek do dań, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie do pieczenia:

    • Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C [00:52, 01:08].

    • Przełóż fetę do naczynia żaroodpornego [01:21, 01:25].

    • Wokół sera ułóż pomidorki koktajlowe i czosnek [01:31, 01:56].

  2. Przyprawianie:

    • Polej pomidorki i fetę oliwą [01:56, 02:04].

    • Dopraw pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) [02:04, 02:08].

    • Posyp całość ziołami prowansalskimi [02:08, 02:23].

  3. Pieczenie i podanie:

    • Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika [02:34, 02:36].

    • Zapiekaj od 20 do 30 minut, aż ser będzie lekko złotawy [02:39, 02:47].

    • Gotową zapiekaną fetę z pomidorami można wykorzystać jako pastę do kanapek (świetnie pasuje np. do chlebka białkowego) [02:54, 03:07].

    • Oliwę i sok, który wydzielił się z pomidorów podczas pieczenia, również można zjeść z chlebem [04:02, 04:05].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 3 sierpnia 2023

Przepis na cukinię w sosie słodko kwaśnym


Cukinia w sosie słodko - kwaśnym

 
    Kiedy weszły budki z żarciem azjatyckim, a było to w zeszłym tysiącleciu, pojawiły się potrawy słodko kwaśne. Dawno, dawno temu było to może i zaskakujące... 

👉Jak zrobić cukinię w sosie słodko kwaśnym❓

   Kiedy Agnieszka ogłosiła, że ma kolejny pomysł na cukinie i będzie, to cukinia w sosie słodko-kwaśnym. Nic mnie nie zdziwiło, a jedynie zaciekawiło. Zaciekawiło wszystkich i oczywiście zabrakło, bo było tak pyszne, że każdy chciał dokładkę. Polecam zrobić więcej... 
 
   Zapraszamy na przepis na cukinię w sosie słodko kwaśnym. 
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona 
  • 250ml passaty pomidorowej
  • 3-4 łyżki oliwy/oleju
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól 
Przygotowanie:

Przepis na cukinię w sosie słodko-kwaśnym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warzywnego dania z cukinią w sosie słodko-kwaśnym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli i podsmażanie:

    • Pokrój cebulę w kosteczkę [01:17].

    • Wlej oliwę lub olej na patelnię i rozgrzej [01:37].

    • Wrzuć cebulę i podsmażaj ją do zeszklenia [01:46, 01:53].

  2. Krojenie i podsmażanie pozostałych warzyw:

    • W międzyczasie pokrój cukinię i paprykę w większe kawałki [01:53, 02:03].

    • Czosnek pokrój w plasterki lub kosteczkę [02:03].

    • Do cebuli wrzuć cukinię i podsmażaj przez 10 minut [02:26, 02:39].

  3. Duszenie:

    • Dodaj do cukinii paprykę i czosnek [02:49, 02:52].

    • Dodaj passatę pomidorową lub przecier [02:52].

    • Dopraw niewielką ilością soli i pieprzu [02:56, 03:01].

    • Dokładnie wymieszaj [03:07, 03:11].

    • Przykryj i duś do miękkości warzyw. (Twórczyni woli dusić krócej, aby cukinia pozostała twardsza [03:11, 03:21]).

  4. Doprawianie słodko-kwaśne i finalizacja:

    • Dopraw ostatecznie octem, cukrem (ilość dopasuj do własnego smaku) oraz, jeśli potrzeba, solą i pieprzem [03:34, 03:41].

    • Trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty, aby wszystko przeszło smakiem [03:51, 04:02].

    • Danie jest gotowe do podania [04:02]. Można jeść samo lub z dodatkiem chleba żytniego, kaszy, ryżu lub makaronu [04:14, 04:24].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 2 sierpnia 2023

Przepis na chleb bez mąki, chlebek białkowy

Chleb białkowy

    Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to warto spróbować chleb bez WĘGLOWODANÓW, czyli chleb bez mąki! Taki chlebek białkowy idealny do wędlin i serków.

    👉Jak zrobić chleb bez mąki❓

    Aby spróbować trzeba zrobić! A jak zrobić? To już klaruje Agnieszka, krok po kroku w filmie. Po 5 minutach będziecie wiedzieć jak taki chleb zrobić.
    Zapraszamy na przepis na chleb keto.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
Jak zrobić chleb bez mąki❓ - Przepis na chleb keto - Chlebek białkowy
 



Składniki:
  • 120g siemienia lnianego mielonego
  • 50g siemienia lnianego w ziarnkach
  • 100g pestek słonecznika (można pół na pół z pestkami dyni)
  • 5 jajek
  • 200ml ciepłej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g masła 
Przygotowanie:

Przepis na chleb bez mąki (chleb keto, chlebek białkowy) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chleba białkowego bez mąki, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Łączenie składników suchych:

    • Połącz ze sobą wszystkie sypkie składniki (ziarna siemienia, słonecznik, siemię mielone, proszek do pieczenia) [01:16, 01:20].

    • Dodaj sól [01:47].

    • Dokładnie wymieszaj suche składniki [01:47, 01:57].

  2. Dodawanie składników mokrych:

    • Dodaj jajka do sypkich składników [02:00].

    • Dokładnie wymieszaj [02:00, 02:06].

    • Dodaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę [02:25, 02:37].

    • Wymieszaj [02:37].

    • Dodaj roztopione i przestudzone masło [02:41].

    • Wymieszaj całość, aż powstanie ciasto na chlebek keto [02:54].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia [02:54, 03:23].

    • Włóż foremkę do nagrzanego piekarnika (180°C) [03:23, 03:28].

    • Piecz przez około 40 minut [03:32].

    • Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki [03:53].

    • Zostaw go do całkowitego wystudzenia [04:06].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 1 sierpnia 2023

Przepis na młodą kapustę z piekarnika

Młoda kapusta z mięsem mielonym

    Jak macie dość zwykłych kotletów mielonych smażonych na patelni, to Agnieszka ma dla Was propozycję. 

    👉Jak zrobić młodą kapustę z mięsem mielonym❓

    Zamiast robić kotlety mielone na patelni, czyli smażyć lub w piekarniku, co jest już zdrowsze, to jest jeszcze kolejna opcja. Agnieszka proponuje zrobić pewną zapiekankę z młodą kapustą i mięsem jak do kotletów mielonych.
    Zapraszamy na przepis na młodą kapustę z mięsem mielonym zapiekana w piekarniku.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 800g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1/2 cebuli 
  • 400g gęstego jogurtu lub śmietany (może być grecki)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • papryka czerwona słodka
  • ok. 300g sera żółtego 
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
Przygotowanie:

Przepis na Młodą KAPUSTĘ zapiekaną w piekarniku z mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty zapiekanej z mięsem mielonym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie kapusty i blachy:

    • Zdejmij wierzchnie liście z młodej kapusty [01:19].

    • Pokrój kapustę na plastry o grubości do 1,5 centymetra [01:21].

    • Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą lub olejem [01:52].

    • Ułóż plastry kapusty na blasze [01:54].

    • Delikatnie posól każdy plaster kapusty [02:06].

  2. Przygotowanie mięsa:

    • Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do mięsa mielonego [02:18].

    • Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj mięso (masa ma być identyczna jak na kotlety mielone) [02:42, 03:09].

    • Uformuj z mięsa placki o wielkości plastrów kapusty i ułóż je na kapuście [03:13, 03:20].

  3. Przygotowanie sosu:

    • Do śmietany (lub gęstego jogurtu greckiego) dodaj przecier pomidorowy, zieleninę (natka pietruszki, szczypiorek) [03:43, 04:05].

    • Dopraw solą i pieprzem [03:52, 03:58].

    • Dokładnie wymieszaj [03:58].

    • Nałóż sos na plastry mięsa [04:12, 04:25].

  4. Pieczenie i podanie:

    • Włącz piekarnik i nagrzej go do 180°C [04:25].

    • Zetrzyj żółty ser na dużych oczkach i obficie posyp nim kapustę [04:38].

    • Włóż kapustę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C [05:09, 05:20].

    • Po upieczeniu obiad jest gotowy. Danie można polać ulubionym sosem i posypać zieleniną [05:35, 06:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 27 lipca 2023

Przepis na fasolkę szparagową z dressingiem

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Fasolka szparagowa ostatnio zdominowała nasze obiady. Pojawia w różnych formach, wersjach i na różne sposoby. 

👉Jak zrobić fasolkę szparagową z czosnkiem❓ 

    Tym razem Agnieszka proponuje zrobienie fasolki szparagowej przesiąkniętej aromatem czosnku.. Dodatkowo, poza czosnkiem jeszcze jeden składni sprawi w magiczny sposób, że ta fasolka nabierze smaku i aromatu. 
 
Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową z dressingiem. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 600g fasolki szparagowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fasolkę z dressingiem (fasolka szparagowa z czosnkiem) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania aromatycznej fasolki szparagowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie fasolki:

    • Wlej wodę do garnka i doprowadź do zagotowania [01:25].

    • Gotuj fasolkę al dente, lekko ją soląc [01:25, 01:34].

  2. Prażenie sezamu:

    • Rozgrzej suchą patelnię [01:47].

    • Upraż sezam na suchej patelni, uważając, by go nie spalić [01:47, 02:04].

    • Wyłącz palnik i odstaw sezam do przestudzenia [02:04].

  3. Przygotowanie dressingu:

    • Do miski włóż musztardę, dodaj natkę pietruszki, sok z cytryny i oliwę [02:37, 02:51].

    • Dodaj pieprz oraz odrobinę soli (pamiętając, że fasolka jest już solona) [02:51, 03:00].

    • Przeciśnij czosnek przez praskę [03:00, 03:10].

    • Dokładnie wymieszaj, aż dressing będzie gotowy [03:10, 03:16].

  4. Łączenie i finalizacja:

Fasolkę można jeść na ciepło lub na zimno (wtedy traktowana jest jako sałatka), samodzielnie lub jako dodatek do obiadu [04:04, 04:13].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 26 lipca 2023

Przepis na zupę owocową jagodową

Zupa owocowa jagodowa

    Tym razem jeden z ulubionych przepisów Agnieszki z dzieciństwa. Takie przepisy budzą wspomnienia i nasuwają myśl by przypomnieć sobie beztroskie lata dzieciństwa...

    👉Jak zrobić zupę jagodową❓

    Zrobienie takiej zupki jest proste! Można ją zrobić w lato z jagód prosto z krzaka, lub jagód mrożonych, a także w okresie zimowym z jagód ze słoika.
    Zapraszamy na przepis na zupę jagodową.
 



Składniki:
  • 400g jagód
  • erytrytol lub inny słodzik (ilość według własnych potrzeb)
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia zupy 
  • makaron (forma dowolna)
Przygotowanie:

Przepis na zupę jagodową (zupa owocowa) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej i pysznej zupy jagodowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie jagód:

    • Wsyp jagody do wody [01:13, 01:23].

    • Dodaj erytrytol lub inny słodzik (ilość dostosuj do preferowanej słodkości) [01:28, 01:34].

    • Postaw garnek na kuchence [01:34].

    • Mieszaj, aby słodzik się rozpuścił [01:47].

    • Od momentu zagotowania gotuj przez 3 minuty [01:34, 01:54].

    • Ważne: Nie przykrywaj zupy pokrywką podczas gotowania, ponieważ jagody lubią wykipieć [01:54].

  2. Zagęszczanie:

    • Wlej odrobinę wody do skrobi/mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją, aby się rozpuściła [02:07, 02:18].

    • Pod koniec gotowania wlej rozpuszczoną skrobię do zupy [02:18, 02:29].

    • Mieszaj [02:37].

    • Wyłącz palnik, gdy zupa się zagotuje [02:37, 02:40].

  3. Podanie:

    • Zupę owocową podawaj z kluseczkami (np. nitkami) [02:40, 02:42].

    • Zupę można zabielić śmietaną (w całym garnku lub indywidualnie na talerzu) [02:50, 03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 24 lipca 2023

Przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną

Chleb żytni na zakwasie z żurawiną

    Chleb żytni, to mój ulubiony chlebek. Od czasu do czasu, Aga robi jakieś inne chleby lub bułki, co by nam się nie znudziło jedzenie tylko jednego chleba. Wyciąga ze swojego wachlarza przepisów coś i mamy urozmaicenie...

    👉Jak zrobić chleb żytni z żurawiną❓

    Jeśli uwielbiacie chleb żytni na zakwasie, to od dziś możecie robić nową wersję tego samego chleba. Cieszyć się nowym smakiem i estetyką... 
   Zapraszamy na przepis na chleb żytni na zakwasie z żurawiną.
 
 

Składniki:
  • 550g mąki żytniej typ 720
  • ok. 200g aktywnego zakwasu żytniego 
  • 340ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 garście suszonej żurawiny 
Przygotowanie:

Przepis na CHLEB ŻYTNI na zakwasie z ŻURAWINĄ - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego chleba żytniego na zakwasie z dodatkiem żurawiny, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta:

    • Do aktywnego zakwasu żytniego wsyp mąkę żytnią [01:05, 01:27].

    • Wlewaj letnią wodę i zacznij wyrabiać ciasto [01:27, 01:36]. (Jeśli zakwas jest gęstszy, należy dodać więcej wody [03:34]).

    • Dodaj sól [01:36].

    • Wsyp suszoną żurawinę i wymieszaj [01:43].

    • Pod koniec mieszania wlej oliwę lub olej [01:53].

    • Mieszaj dokładnie, aż składniki połączą się w jednolitą konsystencję ciasta [01:53, 02:06].

  2. Wyrastanie ciasta:

    • Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej tłuszczem [02:24].

    • Aby łatwiej rozprowadzić ciasto, zwilż łyżkę wodą i rozprowadź masę po całej foremce [02:38].

    • Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia [02:57].

    • Wyrastanie trwa od 3 do nawet 5 godzin (im cieplej, tym szybciej) [03:00, 03:08].

    • Ważne: Ciasto musi wyrastać w stałej temperaturze (nie w przeciągu) i musi ciut wystawać ponad foremkę [03:13, 03:26].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Wyrośnięty chleb delikatnie posmaruj wodą (nie dociskaj) [03:58, 04:12].

    • Włóż chleb do nagrzanego piekarnika (220°C, grzanie góra-dół) [04:12].

    • Od razu po włożeniu i zamknięciu drzwiczek, zmniejsz temperaturę do 200°C [04:16, 04:22].

    • Piecz przez 45 minut (obserwuj, chleb ma być rumiany) [04:22, 04:32].

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw chleb w środku na 5 minut [04:37, 04:46].

    • Po 5 minutach wyjmij chleb z foremki na kratkę, aby całkowicie wystygł [04:46, 04:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 22 lipca 2023

Przepis na sałatkę z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycy i kukurydzy

    Może być sałatka białkowa, sałatka neutralna i sałatka węglowodanowa.

    👉Jak zrobić sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy❓

    Tym razem Agnieszka zrobiła sałatkę na bazie węglowodanów, czyli taki mały zastrzyk energii w towarzystwie dużej ilości warzyw neutralnych, co daje tej sałatce lekkości, więc można ją spokojnie zaserwować na kolację lub na śniadanie przed treningiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z ciecierzycy i kukurydzy.
 
 

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 zielony gruntowy ogórek
  • garść drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z ciecierzycą i kukurydzą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiej i lekkiej sałatki z ciecierzycą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój wszystkie warzywa w kosteczkę (paprykę zieloną i czerwoną, ogórek zielony, cebulę czerwoną) [01:17, 01:20].

  2. Łączenie składników:

    • Do pokrojonych warzyw dodaj kukurydzę z puszki [01:42].

    • Dodaj ciecierzycę [01:42].

    • Dodaj posiekaną natkę pietruszki [02:04].

  3. Przygotowanie sosu (dressingu):

    • Do składników sosu (musztarda, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz) dodaj przyprawy [02:10, 02:27].

    • Wymieszaj sos [02:27].

  4. Finalizacja:

    • Wlej sos do warzyw [02:27, 02:33].

    • Dokładnie wymieszaj sałatkę [02:33, 02:44].

    • Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu po wymieszaniu, ale można ją też na jakiś czas schłodzić w lodówce [02:58, 03:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 19 lipca 2023

Przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim

Fasolka szparagowa w sosie bolońskim

    Dawno nie jadłem sosu bolońskiego, a właściwie to czegoś z sosem bolońskim. Ponieważ jego główne zastosowanie to sos do spaghetti. 

    👉Jak zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim❓

    Jednak spaghetti można zastąpić i zrobić fasolkę szparagową w sosie bolońskim. Oczywiście aby to było smaczne, to trzeba znać sekret, a o tym już będzie w filmie...
    Zapraszamy na przepis na fasolkę szparagową w sosie bolońskim.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • ok. 800g fasolki szparagowej
  • 700g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FASOLKĘ szparagową w sosie BOLOŃSKIM - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fasolki szparagowej w sosie bolońskim bez węglowodanów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Gotowanie fasolki:

  2. Przygotowanie sosu bolońskiego:

    • Rozgrzej patelnię z tłuszczem [01:57].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę [02:00, 02:19].

    • Pokrojoną cebulę wrzuć na patelnię i podsmaż do zeszklenia [02:19, 02:31].

    • Dodaj mięso mielone i podsmażaj, aż straci różowy kolor [02:43, 03:11].

    • Czosnek pokrój w kosteczkę lub przeciśnij przez praskę [02:31, 03:18].

    • Gdy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek i podsmażaj przez minutę [03:18, 03:22].

    • Dodaj pomidory z puszki [03:22, 03:30].

    • Wymieszaj [03:30].

    • Duś pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa [03:41, 03:52].

    • Gdy mięso jest prawie gotowe, dodaj przyprawy: bazylię, oregano (nie przesadzaj z ilością, by nie było gorzkie), sól i pieprz [03:52, 04:13].

    • Mieszaj i duś jeszcze przez około 10 minut, aby sos się zredukował [04:13, 04:22].

  3. Łączenie i podanie:

    • Gdy sos się zredukuje, dorzuć do niego ugotowaną fasolkę [04:22, 04:30].

    • Wymieszaj i trzymaj chwilę na ogniu, aby fasolka przeszła aromatami sosu [04:30, 04:41].

    • Wyłącz palnik [04:41].

    • Gotowe danie nałóż na talerz [05:06].

    • Do ozdoby można dodać natkę pietruszki [05:18].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗