czwartek, 22 sierpnia 2024

Przepis na masło morelowe

Masło morelowe

     Musze przyznać, że masło morelowe mnie zaskoczyło. Być może dlatego, że Agnieszka dodała cytrynę, którą da się wychwycić, podkręca smak i nie powoduje że masło jest zbyt słodkie.

     👉Jak zrobić masło morelowe❓


 
     Garnek, blender, nóż, łyżka i masło można zrobić wkładając niewiele pracy.
 
     Zapraszamy na przepis na masło morelowe z cytrynką.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 600g wypestkowanych moreli
  • 70-80g erytrytolu lub cukru (można więcej)
  • sok z połowy małej cytryny 
  • 180g masła 
Przygotowanie:
 

Przepis na masło morelowe (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania masła morelowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie moreli [01:28]: Należy umyć morele, a następnie usunąć z nich pestki.

  • Rozpuszczenie masła [01:34]: Do rondelka wrzucić masło i je roztopić.

  • Dodanie moreli do masła [01:44]: Pokroić morele na mniejsze kawałki i dodać je do garnka z rozpuszczonym masłem.

  • Gotowanie moreli z erytrytolem/cukrem [02:29]: Dodać erytrytol lub cukier do smaku. Ilość jest dowolna i zależy od kwasowości moreli. Gotować, aż morele się rozpadną, od czasu do czasu mieszając.

  • Miksowanie moreli [03:03]: Większość moreli powinna się rozpaść, a te, które tego nie zrobiły, należy potraktować blenderem, aby masa była bardzo gładka.

  • Dodanie soku z cytryny [03:12]: Wyciśnij sok z połowy małej cytryny i dodaj do moreli.

  • Ponowne miksowanie [03:40]: Wyłącz kuchenkę i ponownie zmiksuj całość.

  • Przelewanie do słoiczka [03:53]: Gorące masło przelać do słoiczka.

  • Chłodzenie i przechowywanie [04:13]: Zamknięty słoiczek pozostawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki. Wtedy masło zgęstnieje do konsystencji gęstej śmietany. W lodówce zamknięte masło może stać do 2 tygodni, a jeśli jest w miseczce, należy je zużyć w ciągu kilku dni.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 20 sierpnia 2024

Przepis na surówkę z ogórka i kapusty pekińskiej

Surówka z ogórka i kapusty pekińskiej

 
     Surówka na grilla lub surówka obiadowa pasuje do każdej okazji dla domowników, lub jak przyjdą goście.

     👉Jak zrobić surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej❓


     Surówką również można zacząć grill i jak to robią Francuzi zacząć imprezę - biesiadę od warzyw, czyli np. od surówek i dziś taka propozycja.
 
     Zapraszamy na przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej.
 
     Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 1/3 lub 1/2 główki kapusty pekińskiej 
  • 3 ogórki zielone
  • mały pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 2 łyżki gęstej śmietany 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z ogórków i kapusty pekińskiej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z ogórków i kapusty pekińskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku należy umyć i pokroić ogórki w półplasterki, a kapustę pekińską drobno poszatkować [01:03:13].

  2. Następnie drobno posiekać koperek [01:49:10].

  3. Po przygotowaniu warzyw i koperku, należy dodać pieprz, sól, majonez oraz śmietanę lub gęsty jogurt [02:43:40].

  4. Na koniec całość dokładnie wymieszać [02:53:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na sypane ciasto ze śliwkami

Ciasto sypane ze śliwkami

    Od podstawówki interesowała mnie kuchnia i ściągałem przepisy do domu od znajomych, np. wracając od kolegów z imienin lub urodzin. Potrafiłem spędzić część imprezy w kuchni rozmawiając i dopytując się mamy kolegi jak coś zrobiła.


     👉Jak zrobić ciasto sypane ze śliwkami❓

     Nigdy jednak nie zrobiłem ciasta, ani nie upiekłem nawet najmniejszego ciasteczka. Męską rzeczą u mnie w domu było robienie tortu. Torty zawsze robił tata. Jeśli Wy nie jesteście takimi ignorantami ciast jak ja, lub chcecie zacząć przygodę z pieczeniem ciast to ten przepis jest dla Was idealny. Podejrzewam, że sam bym dał radę zrobić ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Zapraszamy na przepis na ciasto sypane ze śliwkami.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki na tortownicę 20cm:

  • 700g śliwek
  • 150g mąki 
  • 150g erytrytolu lub innego słodzika 
  • 180g kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1-2 łyżeczki cynamonu 
  • 150g masła 
Przygotowanie:

Przepis na ciasto ze śliwkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta ze śliwkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Na początku umyj i wydryluj śliwki [01:03].

  2. Następnie wymieszaj ze sobą suche składniki [01:07].

  3. Po dokładnym wymieszaniu, podziel je na trzy części [01:33].

  4. Natłuść tortownicę o średnicy 20 cm masłem i wysyp na dno jedną część suchych składników [02:39].

  5. Na suchą warstwę ułóż śliwki skórką do spodu, układając je ciasno [03:09].

  6. Posyp śliwki cynamonem [03:43].

  7. Przykryj śliwki drugą częścią suchych składników [03:51].

  8. Powtórz warstwę ze śliwkami i cynamonem [03:58].

  9. Na wierzch zetrzyj zimne masło, najlepiej lekko zmrożone [04:22].

  10. Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni, góra-dół) i piecz przez godzinę [05:03]. Pamiętaj, aby pod tortownicę włożyć coś do piekarnika, aby zapobiec zabrudzeniu w razie wycieku [05:15].

  11. Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto przestygnie [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 16 sierpnia 2024

Prażone pestki słonecznika

 Prażone pestki słonecznika

 
    W tym filmie będzie po 1 przepis na prażone pestki słonecznika, a po 2 wydłubaliśmy niczym pestki ze słonecznika przepisy z naszego kanału w których Agnieszka używał.
 

 👉Jak zrobić prażone pestki słonecznika❓ 

 
To pokaże Amelka i w przebitkach Agnieszka.
 
 Zapraszamy na przepis na prażone pestki słonecznika 
 
Zapraszamy na pomysł u z prażonymi pestkami słonecznika 
 
Mariusz i Amelka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 📌  Pestki słonecznika
  •  Inne gadżety 
  •  📌 Łyżka 
  • 📌  Miska 
  • 📌  Patelnia

Przygotowanie:
 
 1. Wrzuć pestki słonecznika na patelnię
 2. Rozgrzej patelnię i mieszaj pestki
 3. Jak się pestki zarumienią zdejmij je z patelni
 4. Zjedz pestki słonecznika same albo dodaj je do dania


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 14 sierpnia 2024

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną

Sałatka z mieloną wołowiną

     Wołowina nie jest najpopularniejszym mięsem w Polsce. Większość osób z wołowiną ma do czynienia, zamawiając tatar lub burgera wołowego.

     👉Jak zrobić sałatkę z mieloną wołowiną❓

     Jak zrobić sałatkę, to tłumaczy Agnieszka w filmie. Natomiast sztuką jest przyrządzenie mięsa tak by ta sałatka smakiem przypominała burgera i osobiście muszę stwierdzić, że Agnieszce idealnie udało się odwzorować smak Whoppera, czyli mojego ulubionego burgera, którego na szczęście nie ma w naszym mieście, bo pewnie bym tam częściej wpadał. Natomiast teraz mamy sałatkę zgodną z dietą rozdzielną i ma smak burgera. IDEALNY pomysł na sałatkę o smaku burgera.
 
     Zapraszamy na przepis na sałatkę z mieloną wołowiną.
 
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:

  • 400g mielonej wołowiny 
  • 250g pomidorów koktajlowych 
  • 170g sera cheddar 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 mała główka sałaty lodowej 
  • 4 ogórki kiszone 
  • 4 łyżki jogurtu greckiego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z mieloną wołowiną (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z mieloną wołowiną, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie wołowiny [00:54]: Na suchej patelni podsmaż mieloną wołowinę, często mieszając, aż będzie gotowa. Następnie odstaw ją do przestudzenia.

  2. Przygotowanie warzyw [01:38]: Zetrzyj ser cheddar na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki, takie jak ogórki, cebulę i pomidory, pokrój w kostkę. Sałatę porwij palcami.

  3. Przygotowanie sosu [03:15]: Wymieszaj majonez, musztardę francuską i jogurt grecki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  4. Łączenie składników [03:52]: Przestudzoną wołowinę dodaj do przygotowanych warzyw. Wlej sos i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

  5. Podanie [04:41]: Sałatkę przełóż do miseczki. Sałatka jest gotowa do jedzenia od razu.

 
Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na bruschette


Bruschetta

     Nigdy nie znudziły mi się kanapki z pomidorem. Jestem jednak za tym by urozmaicać wersję. Nie tylko dodając szczypior, cebule, czy majonez, a także by zrobić kompletnie inaczej.

     👉Jak zrobić bruschettę❓


 
     Inaczej czyli jak? Można skorzystać z kuchni włoskiej i zrobić pyszną bruschettę. Albo mówiąc po polsku jak zrobić pyszną kanapkę?
 
     Zapraszamy na przepis na bruschettę.
 
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 



Składniki:

  • bagietka lub inne pieczywo pszenne (ilość dowolna)
  • pomidory malinowe lub inne o słodkawym smaku
  • świeże liście bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa z oliwek 
  • ząbek czosnek 
Przygotowanie:

Przepis na bruschettę (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bruschetty, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Krojenie bagietki Bagietkę należy pokroić pod skosem na kromki o grubości około 1 cm [01:09].

  • Przygotowanie grzanek Kromki bagietki ułóż na blaszce, polej oliwą [01:58] i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na około 7 minut, lub dłużej, obserwując, by się nie spaliły [02:18].

  • Przygotowanie farszu pomidorowego Drobno posiekaj bazylię i przełóż ją do miseczki [03:10]. Pomidory pokrój w kostkę [03:28]. Do pokrojonych pomidorów dodaj oliwę, sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj [04:16].

  • Przygotowanie grzanek z czosnkiem Wyciągnij grzanki z piekarnika [05:10]. Każdą kromkę natrzyj ząbkiem czosnku [05:18].

  • Nakładanie farszu i dekorowanie Na każdą kromkę nałóż przygotowane pomidory [06:00]. Bruschettę można udekorować świeżą bazylią [06:44].

  • Podawanie Gotową bruschettę podawaj od razu po przyrządzeniu, aby pieczywo nie nasiąkło sokiem z pomidorów [07:20].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 8 sierpnia 2024

Przepis na syrop z jeżyn

Syrop z jeżyn

     Syrop z jeżyn można zrobić na 2 sposoby, albo tak jak robi go Agnieszka, albo z toną cukru jak moja babcia.

     👉Jak zrobić syrop z jeżyn❓


     Każda metoda zrobienia syropu ma swoje plusy i minusy, a do Was należy decyzja, którą formę wybierzecie, a może zrobicie na 2 sposoby i taki i taki.
 
     Zapraszamy na przepis na syrop z jeżyn.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 
 




Składniki:

  • 3kg jeżyn 
  • 750ml wody
  • 1,2kg cukru (można więcej od 0,4kg do 0,6kg na kilogram owoców)
Przygotowanie:

Przepis na syrop jeżynowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania syropu jeżynowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie jeżyn Jeżyny należy wypłukać i osuszyć na durszlaku [01:07].

  2. Gotowanie jeżyn Przełóż jeżyny do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce lekko się rozpadną. Pamiętaj o mieszaniu [01:29].

  3. Oddzielanie soku Odcedź sok od owoców, używając gęstego sitka. Jeśli chcesz uzyskać sok bez żadnych cząstek owoców, możesz go dodatkowo przecedzić przez gazę [02:26].

  4. Dodanie cukru Do soku dodaj cukier. Na każdy kilogram owoców użyj od 0,4 do 0,6 kg cukru [03:04].

  5. Gotowanie syropu Gotuj syrop przez 15 minut od momentu zagotowania [03:38].

  6. Pasteryzacja Gorący syrop przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoików. Upewnij się, że brzegi słoików są czyste i suche, a następnie szczelnie zakręć wyparzonymi pokrywkami [03:44].

  7. Przechowywanie Pozostaw słoiki do ostygnięcia, a następnie przenieś je w ciemne i chłodne miejsce [05:50].

Gotowy syrop jeżynowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów, a nawet piwa [05:59].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 7 sierpnia 2024

Przepis na schab pieczony z cukinią

Schab pieczony z cukinią

    Agnieszka wie, że ja nie jestem fanem wieprzowiny, więc wymyśla nowe potrawy bym zjadł jak nie z głodu to z ciekawości...

     👉Jak zrobić schab pieczony z cukinią❓


     Schab pieczony ma o połowę mniej kcal niż kotlet schabowy, więc to już zachęci do zrobienia takiego obiadu wiele osób, które liczą kalorie lub przynajmniej je ograniczają.
 
     Zapraszamy na przepis na schab pieczony w plastrach.
 
     Mariusz i Agnieszka 
 
 




Składniki:

  • 750g schabu
  • ok. 1,5kg cukinii
  • 300g gęstej śmietany 18%
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 140g przecieru pomidorowego 
  • 250g sera żółtego (u mnie gouda)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub garstka świeżych liści bazylii 
  • papryka słodka 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pieczony schab z cukinią (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego schabu z cukinią, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cukinii [00:54]: Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie ją posól i odstaw na 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie mocno odciśnij z niej wodę [03:58].

  • Przygotowanie schabu [01:46]: Pokrój schab w plastry o grubości około centymetra. Delikatnie rozbij tłuczkiem, ale nie tak cienko jak na kotlety schabowe. Każdy plaster posól, popieprz i posyp słodką papryką z obu stron [02:09].

  • Układanie w naczyniu [03:23]: Naczynie, w którym będziesz piec schab, wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż w nim przygotowane plastry schabu [03:23].

  • Przygotowanie dodatków [04:39]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Czosnek również pokrój w kostkę lub przeciśnij przez praskę [05:11]. Bazylię posiekaj drobniutko (jeśli używasz świeżej) [05:36].

  • Mieszanie składników z cukinią [06:02]: Do odciśniętej cukinii dodaj przecier pomidorowy, gęstą kwaśną śmietanę 18%, pokrojoną cebulę, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj całość [06:02].

  • Wykładanie cukinii na schab [06:32]: Tak przygotowaną masę z cukinii wyłóż równomiernie na plastry schabu ułożone w naczyniu [06:32].

  • Pieczenie [07:08]: Przykryj naczynie papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 50 minut.

  • Dodanie sera [07:22]: Po 50 minutach zdejmij papier z góry, rozłóż na wierzchu żółty ser i zapiekaj przez kolejne 15-20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zarumieni [07:22].

Schab pieczony z cukinią jest gotowy do podania [08:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 sierpnia 2024

Przepis na ogórki z curry

Ogórki w curry

 
     Nie wszyscy robią przetwory na zimę. Jeśli ktoś mieszka w bloku i nie ma piwnicy, lub garażu to małe szanse. Ja też mieszkałem w bloku, w Warszawie, mieliśmy garaż i piwnicę i co? Też nie robiliśmy w domu przetworów...

     👉Jak zrobić ogórki z curry na zimę❓

     To trochę nie do końca, nacisk trzeba położyć na słowie "w domu". Co do robienia przetworów była u nas tradycja. Ta tradycja to weekend lub wakacje u babci. Wszystkie przetwory robiliśmy u babci, często nawet w ogrodzie. Mama, babcia, dziadek, tata a na końcu ja... pamiętam jak próbowałem, a potem ubijałem kapustę w beczce...

     👉Jak zrobić ogórki w curry❓

 
     Ogórków carry nie robiliśmy, były różne inne przepisy, a ten przepis pochodzi od rodziny Agnieszki i jest na prawdę rewelacyjny, tzn. ogórki są rewelacyjne, pyszne i w ogóle...
 
     Zapraszamy na przepis na ogórki w curry.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 2kg ogórków 
  • 1l wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka soli
  • 3 płaskie łyżki curry
  • 4 słoiki 0,8 lub 0,9 litra
Na każdy słoik
:
  • pół łyżeczki gorczycy 
  • 5 ziaren czarnego pieprzu 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 grube plastry cebuli 

 

Przygotowanie:

Przepis na ogórki w zalewie curry (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ogórków w zalewie curry na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórków [01:23]:

    • Ogórki należy dokładnie umyć.

    • Odciąć końce.

    • Pokroić je na cztery części, w zależności od preferowanej grubości słupków.

  2. Przygotowanie słoików i przypraw [02:06]:

    • Słoiki należy wcześniej dokładnie umyć i wyparzyć, to samo dotyczy przykrywek.

    • Do każdego słoika wsypać przyprawy: ziele angielskie [02:28], czarny pieprz w kulkach [02:45] oraz gorczycę [02:55] i po jednym liściu laurowym [02:55].

  3. Wkładanie ogórków i cebuli do słoików [03:00]:

    • Do tak przygotowanych słoików wkładać pokrojone ogórki, dokładnie je upychając [03:00].

    • Cebulę pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu ogórków [03:48].

  4. Przygotowanie zalewy [04:11]:

    • Do wody wsypać sól, cukier i przyprawę curry [04:23].

    • Włączyć grzanie i doprowadzić do zagotowania, mieszając, aby cukier się rozpuścił [04:47].

    • Gdy woda się zagotuje, wlać ocet [05:07].

    • Sprawdzić, czy się gotuje i wyłączyć grzanie [05:20].

  5. Zalewanie i zakręcanie słoików [05:24]:

    • Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach [05:24].

    • Wytrzeć brzegi słoików do sucha i szczelnie zakręcić suchą pokrywką [05:57].

  6. Pasteryzacja [06:19]:

    • Na dno garnka włożyć ściereczkę.

    • Włożyć słoiki tak, aby się nie stykały [06:27].

    • Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości słoika (woda musi być ciepła, ponieważ słoiki są ciepłe po zalaniu gorącą zalewą) [06:39].

    • Włączyć grzanie i od momentu zagotowania wody pasteryzować przez 10 minut [07:07].

  7. Zakończenie [07:12]:

    • Po pasteryzacji wyjąć słoiki, odwrócić do góry dnem.

    • Dopiero po całkowitym wystudzeniu wynieść do piwnicy [07:28].

Ogóreczki są gotowe do spożycia już po trzech dniach [07:41].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 30 lipca 2024

Przepis na żeberka duszone w piwie

Żeberka duszone w piwie


     Żeberka z grilla były zawsze moją ulubioną potrawą, potem doszły żeberka pieczone. 

👉Jak zrobić żeberka duszone❓ 

     Teraz Agnieszka robi dużo rożnych ciekawych wersji, tak jak ta z żeberkami duszonymi w piwie. Pomyślałem, że chciałbym żeberka w piwie... i powiedziałem...
 
     Myśl, Mowa i Mam - Zasada 3xM. 
     A Wy też macie przepis i możecie uszczęśliwić siebie i domowników pysznymi żeberkami duszonymi w piwie😀. 
 
     Zapraszamy na przepis na żeberka duszone. 
 
Mariusz i Agnieszka
 
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 1kg żeberek
  • ok. 0,5l piwa
  • 2 duże cebule 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej 
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól
  • pieprz 
  • 2 liście laurowe 
  • 4 kulki ziela angielskiego 
  • tłuszcz do smażenia 
Przygotowanie:

Przepis na duszone żeberka w piwie (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonych żeberek w piwie, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie żeberek [01:06]: Żeberka należy pokroić, tak aby każde miało jedną kość. Następnie każde żeberko przyprawia się pieprzem i solą z każdej strony.

  • Obsmażanie żeberek [01:42]: Na patelni rozgrzewa się kilka łyżek dowolnego tłuszczu i obsmaża żeberka z każdej strony.

  • Podsmażanie cebuli [03:38]: Na tłuszczu pozostałym po obsmażaniu żeberek podsmaża się cebulę, tak aby lekko zmiękła, ale nie zbrązowiała.

  • Układanie żeberek [04:09]: Na podsmażoną cebulę układa się obsmażone żeberka.

  • Dodawanie przypraw [04:40]: Do żeberek dodaje się ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, ostrą paprykę, słodką paprykę i granulowany czosnek.

  • Duszenie w piwie [05:04]: Powoli wlewa się piwo (pół litra) i przykrywa naczynie. Żeberka dusimy, co jakiś czas obracając je z jednej strony na drugą.

  • Zagęszczanie sosu [05:45]: Na około pół godziny przed końcem duszenia zdejmuje się pokrywkę i dusi bez niej, aby nadmiar płynów odparował i sos się zagęścił.

  • Doprawianie [05:56]: Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotowe żeberka duszone w piwie można podawać z ulubioną surówką [06:33].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 29 lipca 2024

Przepis na jajko sadzone w parówce


Jajko sadzone w parówce

     Tradycyjne jajka sadzone są ok. a jeśli je zrobimy w inny fajny sposób np. w parówkach, to będą jeszcze bardziej OK.

     👉Jak zrobić jajka sadzone w parówce❓

     Dodatkowo nie tylko chodzi o to aby zrobić je w fajny sposób, a jeszcze je dodatkowo podać w wykwintnej formie.
 
     Zapraszamy na przepis na jajka sadzone w parówce podawane na rukoli.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 

 



Składniki:

  • parówki (ilość dowolna)
  • jajka (tyle ile parówek)
  • sól
  • pieprz 
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia 
  • szczypiorek 
  • wykałaczki
Przygotowanie:

Przepis na jajka sadzone w parówkach (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek sadzonych w parówkach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Na filmie przedstawiono dwa sposoby przygotowania jajek sadzonych w parówkach [01:05]:

Sposób 1: Serduszko

  1. Rozetnij parówkę wzdłuż, ale nie do końca, tak aby powstały dwa końce [01:20].

  2. Wywiń parówkę na drugą stronę, tworząc kształt serca [01:39].

  3. Połącz końce parówki wykałaczką, aby utrzymać kształt serca [01:41].

Sposób 2: Łódeczka

  1. Rozetnij parówkę tylko w środku, pozostawiając nienaruszone końce [01:24].

  2. Rozszerz naciętą część parówki, tworząc zagłębienie przypominające łódeczkę [01:44].

  3. Włóż wykałaczkę do środka, aby utrzymać kształt i ułatwić wlewanie jajka [01:58].

Smażenie jajek w parówkach:

  1. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością masła lub innego tłuszczu [02:09].

  2. Gdy tłuszcz się roztopi i rozgrzeje, ułóż przygotowane parówki na patelni [02:24].

  3. Wbij jajko do środka każdej parówki (do serduszka lub łódeczki) [02:48].

  4. Posól i popieprz jajka według uznania [02:48].

  5. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka zetną się do pożądanego stopnia [03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 28 lipca 2024

Przepis na bakłażana pieczonego z pomidorem i mozzarellą

Bakłażan pieczony z pomidorem i mozzarellą

 
     Jeśli komuś cię znudzi cukinia, to zawsze może sięgnąć po bakłażana.
 

     👉Jak zrobić pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami❓


     Pomimo, że bakłażan według przepisu Agnieszki jest daniem wegetariańskim, to może pasować na każda okazję i dla każdego.
 
     Zapraszamy na przepis na pieczony bakłażan z mozzarellą i pomidorami.
 
     Mariusz i Agnieszka
 
 
 
 

 

Składniki:

  • 1 szt. bakłażan 
  • 1 szt. pomidor
  • mozzarella w kulce (125g)
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól 
  • pieprz 

 

Przygotowanie:

Przepis na pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego bakłażana z pomidorem i mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bakłażana: Bakłażana należy umyć, osuszyć, a następnie przekroić na pół [01:06]. Posypać delikatnie solą i odstawić na 5-10 minut [01:16]. Po tym czasie bakłażana należy wytrzeć z wydzielonej wody, czyli osuszyć [02:20]. Następnie pokroić go w krateczkę [02:31].

  2. Przygotowanie pomidora i mozzarelli: Pomidora kroimy w plastry [01:27], podobnie jak mozzarellę [01:43].

  3. Przygotowanie sosu: Przecisnąć czosnek, dodać oliwę, odrobinę soli i pieprzu, a następnie całość wymieszać [02:54].

  4. Smarowanie bakłażana: Przygotowanym sosem z oliwy, czosnku i przypraw obficie posmarować bakłażana [03:23].

  5. Pierwsze pieczenie: Tak przygotowanego bakłażana włożyć do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i piec przez 15 minut [03:47].

  6. Ułożenie dodatków: Po upieczeniu bakłażana ułożyć na nim plastry pomidora i mozzarelli [04:07].

  7. Drugie pieczenie: Bakłażana z powrotem włożyć do piekarnika i zapiekać, aż ser delikatnie się rozpuści i przyrumieni z wierzchu [05:05].

  8. Danie gotowe: Upieczony bakłażan jest gotowy do podania na obiad lub lekką kolację [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗