środa, 1 maja 2024

Przepis na chleb niskowęglowodanowy


Chleb Low Carb

 
     Z roku na rok nasz tryb życia staje się coraz bardziej siedzący. Nawet robotnik, który kiedyś kopał rów szpadlem siedzi coraz częściej na wygodnym fotelu w koparce... 

👉Jak zrobić keto chleb z mąki łubinowej❓

     Jeśli chcemy unikać węglowodanów, to warto zrobić kanapki z chleba niskowęglowodanowego. A jak zrobić chleb niskowęglowodanowy? To dokładnie zaprezentuje Agnieszka w filmie. 
     Zapraszamy na przepis na keto chleb na jogurcie.
     Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 400g jogurtu greckiego 
  • 4 jajka (L)
  • 25g oliwy lub roztopionego masła
  • 30g łuski babki jajowatej 
  • 45g mąki łubinowej 
  • 30g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przepis na chlebek niskowęglowodanowy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chlebka niskowęglowodanowego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie ciasta

  1. Najpierw należy wymieszać wszystkie suche składniki w misce [01:31:37].

  2. Następnie w osobnej misce miesza się składniki mokre [01:52:13].

  3. Wymieszane składniki sypkie dodaje się do mokrych i wszystko dokładnie miesza [02:52:03].

  4. Gotowe ciasto ma być na tyle gęste, że można je nakładać łyżką i nie spływa z niej. Jeśli jest zbyt rzadkie, można dodać odrobinę mąki łubinowej [03:19:15].

  5. Tak przygotowane ciasto odstawia się na 10 minut, aby napęczniało [03:39:18].

Pieczenie i studzenie

  1. Po 10 minutach ciasto przekłada się do foremki o wymiarach 25x11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadza po całej powierzchni [03:44:03].

  2. Chlebek należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 70-75 minut [04:12:12].

  3. Po upieczeniu uchyla się drzwiczki piekarnika i zostawia w nim chlebek na 10 minut [04:24:00].

  4. Po tym czasie chlebek wyjmuje się z foremki i układa na kratce do całkowitego wystudzenia [04:36:18].

  5. Dopiero po całkowitym wystudzeniu chlebek można kroić [04:55:08].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 23 kwietnia 2024

Przepis na pizzerinki z serka wiejskiego

Pizzerinki keto

 



Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 200g serka wiejskiego 
  • 50g mąki łubinowej (jeśli serek ma dużo śmietanki, to trzeba dać ciut więcej)
  • 1 duże jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżka oliwy/oleju 
  • sól
  • gęsta passata pomidorowa lub przecier pomidorowy 
  • ser żółty 
  • ewentualnie jakieś dodatki (ja dodałam salami)
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Przepis na pałki z kurczaka duszone z pieczarkami


Pałki z kurczka

    Kolejny białkowy obiad, który zawitał na naszym stole. Dzięki temu mamy dla Was przepis na kolejny pyszny domowy obiad.

    👉Jak zrobić pałki kurczaka z pieczarkami❓

    Teraz czas na Was! Obejrzyjcie, zróbcie i napiszcie jak smakowało...
 
    Zapraszamy na przepis na kurczaka z pieczarkami.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

 

Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 300g pieczarek 
  • 150ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej
  • sól
  • pieprz 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na duszonego kurczaka z pieczarkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania duszonego kurczaka z pieczarkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Smażenie pałek z kurczaka: Pałki kurczaka należy posolić, popieprzyć i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu [01:52].

  2. Przygotowanie cebuli, pieczarek i czosnku: W międzyczasie, gdy smaży się kurczak, należy pokroić cebulę w kostkę, a pieczarki i czosnek w plasterki [03:16].

  3. Podsmażenie warzyw: Po usmażeniu kurczaka, na tym samym tłuszczu należy podsmażyć cebulę, aż się zeszkli [03:16]. Następnie dodaj pieczarki, delikatnie je posól i smaż, aż puszczą wodę [04:44]. Na koniec dodaj czosnek [05:24].

  4. Duszenie dania: Do podsmażonych warzyw wlej słodką śmietankę 30% [05:33]. Dodaj paprykę (ostrą lub słodką) oraz majeranek, a następnie wszystko wymieszaj [05:33]. Włóż wcześniej obsmażone pałki kurczaka do sosu [05:53]. Przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż mięso będzie miękkie [06:18]. Co jakiś czas mieszaj, aby uniknąć przypalenia [06:18]. Odkryj pokrywkę na 10 minut przed końcem duszenia, aby nadmiar płynu odparował, a sos lekko zgęstniał [06:35].

Po upływie czasu danie jest gotowe [06:49].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 20 kwietnia 2024

Przepis na placki z soczewicy


Placki z soczewicy

    Tym razem przepis na bardzo ciekawe placki. Dlaczego? Bo jest to przepis na placki bezglutenowe.

    👉Jak zrobić placki bezglutenowe❓

    Aby zrobić placki bezglutenowe wystarczy dobrać odpowiednie składniki. Jak obejrzycie ten film to zaraz będziecie wiedzieć 2 rzeczy. - po 1. - Jak zrobić placki z soczewicy? i - po 2. - Jak zrobić placki bezglutenowe.
    Zapraszamy na przepis na PLACKI Z SOCZEWICY czerwonej, oraz informacje kiedy i jak przygotować soczewice do placków.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 

 

Składniki:
  • 200g czerwonej soczewicy 
  • 1 szkl. wody (250ml)
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól
  • pieprz 
  • zioła prowansalskie 
  • papryka słodka 
  • czosnek granulowany
Przygotowanie:

Przepis na bezglutenowe placki z soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych placków z soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie soczewicy

    • Czerwoną soczewicę należy zalać wodą na noc [01:08].

    • Następnego dnia rano odcedzić ją z wody [01:14].

  • Przygotowanie ciasta

    • Do namoczonej i odcedzonej soczewicy należy dodać wodę, zioła, paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz oliwę [01:39].

    • Całość zmiksować na gładką masę. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż na tradycyjne naleśniki, ale rzadsza niż na placki ziemniaczane [02:04, 02:41].

    • Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 2-3 łyżki wody [02:49].

    • Aby uzyskać wersję na słodko, należy pominąć sól i przyprawy [02:56].

  • Smażenie placków

    • Lekko natłuścić patelnię przed usmażeniem pierwszego placka [03:11].

    • Rozgrzać patelnię, a następnie wylać porcję ciasta i rozprowadzić ją po całej powierzchni [03:40, 03:48].

    • Po upieczeniu, placek należy obrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę do zrumienienia [03:58, 04:22].

  • Gotowe danie

    • Takie placki można podawać z pastą warzywną lub innym ulubionym sosem [05:18].

    • Mogą być również podawane na słodko z dżemem lub miodem [03:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 16 kwietnia 2024

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym

Pierś z kurczaka w sosie orzechowym

 Agnieszka zrealizowała dziś przepis mocno białkowy. Nawet jeden z dodatków sosu zawiera aż 27,5g/100g białka. Dzięki temu mamy w naszym obiedzie nie tylko białko z kurczaka, ale również i inne źródło białka i większa porcja białka...

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka w sosie orzechowym❓

    Teraz kolej na Was! Zróbcie pierś z kurczaka w sosie orzechowym, czyli obiad extra białkowy.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka w sosie orzechowym.
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • ok. 700g piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • 200g masła orzechowego 
  • 110g suszonych pomidorów (pokroić w paseczki)
  • niepełna szkl. słodkiej śmietanki 30% (można zamienić na 18% lub 12%)
  • 1 duża cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • sól 
  • pieprz 
  • kilka łyżek dowolnego tłuszczu (można użyć oleju z suszonych pomidorów)
Przygotowanie:

Przepis na kurczaka w sosie orzechowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kurczaka w sosie orzechowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie kurczaka

  • Umyj i osusz pierś z kurczaka [01:00].

  • Pokrój pierś na mniejsze kawałki [01:28].

  • Dopraw solą i pieprzem z każdej strony [01:58].

Smażenie kurczaka i warzyw

  • Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu [01:33].

  • Obsmaż kurczaka z każdej strony do momentu, aż mięso się zetnie [02:16].

  • Zdejmij kurczaka z patelni i dolej trochę tłuszczu [02:52].

  • Zeszklij pokrojoną cebulę [03:01].

  • W międzyczasie pokrój czosnek w kostkę [03:23].

  • Dodaj czosnek do zeszklonej cebuli i smaż przez minutę [03:38].

  • Dodaj pokrojone pieczarki i smaż przez chwilę [03:44].

Przygotowanie sosu i duszenie dania

  • Wymieszaj słodką śmietankę ze 100% masłem orzechowym, które powinno być w temperaturze pokojowej [04:30].

  • Dodaj mieszankę do składników na patelni i wymieszaj [05:06].

  • Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski oraz zioła prowansalskie [05:21].

  • Wymieszaj i dodaj z powrotem na patelnię obsmażonego kurczaka [05:38].

  • Zmniejsz moc palnika, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie [06:02].

  • Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możesz dodać kilka łyżek wody [06:22].

  • Pod koniec duszenia dopraw solą i pieprzem do smaku [06:30].

  • Kurczak jest gotowy do podania z ulubioną surówką [06:46].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 kwietnia 2024

Przepis na warzywną pastę z papryki i cukini


Pasta z papryki i cukinii

    Na pierwszy rzut oka nie miałem żadnych skojarzeń co do tej pasty z papryki, pomidorów i cukinii. Dopiero jak spróbowałem to mnie oświeciło. Smakiem przypomina mój ulubiony dodatek do mięsa, który jadłem zawsze w Chorwacji. Do mięs grillowanych, a przede wszystkim do cevapcici zawsze dostawałem, lub zamawiałem AJVAR.

    👉Jak zrobić pastę warzywną jako dodatek do mięsa na obiad❓

    Na początku Aga powiedziała, że to będzie pasta z cukinii i papryki do kanapek. Jak już spróbowałem, to wiem, że mogę polecić Wam jako idealny dodatek do mięs na grilla... A sezon grillowy już tuż, tuż... 🔥
    Zapraszamy na przepis na PASTĘ DO kanapek.
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 papryki
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy
  • 60g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na pastę warzywną z papryki i cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasty warzywnej z papryki i cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Warzywa, takie jak papryka, cukinia, pomidor, cebula i czosnek, są krojone na mniejsze kawałki [00:51].

    • Następnie są układane na blasze wyłożonej papierem do pieczenia [00:51].

    • Skropione oliwą i wkładane do piekarnika [01:00], [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Warzywa piecze się w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20-25 minut, aż papryka będzie pomarszczona i lekko przypieczona [02:33].

  3. Miksowanie:

    • Po upieczeniu z pomidorów i papryki ściąga się skórkę [03:06].

    • Pozostałe warzywa przekłada się do blendera i miksuje. Pasta nie musi być idealnie gładka, mogą pozostać większe kawałki [03:54].

  4. Duszenie:

    • Zblendowane warzywa przekłada się do rondelka [04:04].

    • Dodaje się przecier pomidorowy, ocet winny, oliwę, paprykę wędzoną, sól i pieprz [04:35].

    • Całość dusi się na kuchni, aby zgęstniała i smaki się połączyły [05:14].

    • Należy co jakiś czas mieszać, aby pasta się nie przypaliła [05:31].

  5. Przechowywanie:

    • Gotową pastę odstawia się do ostudzenia [05:46].

    • Następnie przekłada się ją do słoika i wkłada do lodówki [06:21], [06:28].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 11 kwietnia 2024

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

FIT sałatka z tuńczykiem

    Nie ma jak sałatka, która jest fit. Czyli sałatka z tuńczykiem, czyli czymś białkowym i rożnymi warzywami. Oczywiście najlepiej jak w takiej sałatce nie ma składników wysoko-węglowodanowych jak ryż, makaron lub ziemniaki...
    👉Jak zrobić sałatkę z tuńczyka❓
    W tym przepisie kolejna propozycja przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z tuńczykiem.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 150g tuńczyka w sosie własnym po odsączeniu (może być też w oleju)
  • 1/2 lub 1/3 kapusty pekińskiej 
  • puszka groszku konserwowego 
  • 1 cebula 
  • 130g papryki konserwowej
  • 1 ogórek zielony 
  • 1 czubata łyżka koperku 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 5 łyżek oliwy 
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z tuńczykiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z tuńczykiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie makaronu: Makaron należy zalać wrzątkiem i zostawić na 5 minut [01:06]. Po upływie tego czasu, odcedź makaron na sitku, a następnie odciśnij nadmiar wody [01:12].

  2. Krojenie warzyw: Kapustę należy bardzo drobno poszatkować, a ogórka pokroić w kostkę [02:01].

  3. Łączenie składników: Wszystkie składniki sałatki, takie jak tuńczyk, groszek, papryka, cebula oraz posiekany koperek, umieść w misce, a następnie dokładnie wymieszaj [02:22].

  4. Przygotowanie sosu: W osobnej miseczce dokładnie wymieszaj musztardę (francuską, sarepską lub delikatesową), majonez, pieprz, sól, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy, aż uzyskasz jednolitą konsystencję [03:10].

  5. Mieszanie sałatki z sosem: Gotowym sosem polej połączone wcześniej składniki sałatki, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj [04:31].

  6. Doprawianie i podawanie: Sprawdź, czy sałatka jest odpowiednio słona i pieprzna, a jeśli jest taka potrzeba, dodaj brakujące przyprawy [04:50]. Gotową sałatkę przełóż do miseczki i podaj [05:12].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 10 kwietnia 2024

Przepis na szakszukę z cukinią i papryką

Szakszuka

    Podstawowa szakszuka już była zrobiona na śniadania wiele razy, więc Agnieszka postanowiła urozmaicić przepis i tym razem jest szakszuka z cukinią i papryką.

    👉Jak zrobić szakszukę❓

    Agnieszka zrobiła pyszną szakszukę na śniadanie, więc ja mam śniadanie, a dla Was jest nowy przepis. Jeśli znudziły się Wam tak ja mnie jajka sadzona, to szakszuka, to fantastyczna alternatywa.
    Zapraszamy na przepis na szakszukę z passatą i papryką.
    Mariusz i Agnieszka 
 

 
 Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  •  5 jajek
  •  mała cukinia
  •  pół dużej czerwonej papryki
  •  cebula
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  2 łyżki oliwy/oleju
  •  280g passaty pomidorowej (w lecie możemy zastąpić świeżymi pomidorami)
  •  pół łyżeczki kuminu
  •  sól
  •  pieprz
  •  ewentualnie kawałeczek papryczki chili

Przygotowanie:

Przepis na szakszukę z cukinią i papryką (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szakszuki z cukinią i papryką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wlej niewielką ilość oliwy lub oleju na patelnię, a następnie wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją [01:01].

  2. Do cebuli dodaj pokrojony czosnek i podsmażaj przez minutę [03:00].

  3. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, po czym podsmażaj całość przez około 7-8 minut [03:07].

  4. Gdy papryka i cukinia zmiękną, dodaj passatę pomidorową (latem można użyć świeżych pomidorów), a także kumin, pieprz i sól [03:30]. Całość podsmażaj, aż warzywa zmiękną [03:59].

  5. Zrób wgłębienia w warzywach i wbij jajka [04:14].

  6. Zmniejsz moc palnika, przykryj patelnię pokrywką i gotuj jajka do momentu, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne [04:40].

  7. Na koniec dopraw każde jajko solą i pieprzem [05:02] i posyp danie posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub innymi ziołami [05:17].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na jajka w sosie majonezowo musztardowym

Jajka w sosie

   Urozmaicenie to podstawa. Były już jajka w majonezie, jajka w sosie tatarskim a dzisiaj jajka w sosie majonezowo-musztardowym.

    👉Jak zrobić jajka w sosie majonezowo-musztardowym❓

    Można zrobić jajka na wiele sposobów dzięki temu jajka nigdy się nie znudzą. Jeśli chcecie wypróbować nowy smak, to Agnieszka spieszy Wam z pomocą...
    Zapraszamy na przepis na jajka w sosie majonezowo-musztardowym.
 
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 8 jajek
  • 100g majonezu
  • 50g musztardy francuskiej
  • porządna garść dowolnej sałaty
  • sól
  • pieprz
  • kiełki, szczypiorek lub inna zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na jajka w sosie majonezowo-musztardowo-jajecznym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania jajek w sosie majonezowo-musztardowo-jajecznym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie sosu:

    • Do musztardy i majonezu dodaj odrobinę soli i pieprzu [01:17].

    • Całość dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitego sosu [01:27].

  • Przygotowanie jajek:

    • Jajka należy ugotować na twardo, a następnie pokroić [01:47].

  • Złożenie dania:

    • Przygotowanym sosem polej pokrojone jajka [02:12].

    • Gotowe jajka możesz od razu podawać na stół [03:10].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 22 marca 2024

Przepis na pieczone brokuły z mozzarellą

Brokuły zapiekane z serem


    Ten przepis to zarówno przekąska, kolacja, jak również dodatek do obiadu. 

👉Jak zrobić brokuły do obiadu z piekarnika❓ 

   Warto zrobić szybko, prosto i łatwo, bo po co komplikować prosty przepis... 
   Zapraszamy na przepis na brokuły z piekarnika.
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 3 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ser mozzarella w kulkach (ok. 1,5 kulki) można zamienić na mozzarellę twardą 
Przygotowanie:

Przepis na pieczonego brokuła z mozzarellą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego brokuła z mozzarellą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przygotowanie brokuła

  • Umyj brokuła, a następnie podziel go na różyczki.

  • Gotuj różyczki brokuła na parze, aż będą al dente [01:01].

Przygotowanie sosu

  • Przeciśnij czosnek i dodaj do niego oliwę, sól oraz pieprz [01:31].

  • Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

Łączenie składników i pieczenie

  • Rozłóż ugotowanego i lekko przestudzonego brokuła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [01:44].

  • Następnie delikatnie spłaszcz każdą różyczkę brokuła dnem szklanki [01:52].

  • Polej każdy kawałek brokuła przygotowaną wcześniej oliwą z czosnkiem, solą i pieprzem [02:24].

  • Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki i rozłóż na każdej różyczce brokuła [02:39]. Jeśli masz twardą mozzarellę, możesz ją zetrzeć na tarce [02:45].

  • Włóż tak przygotowanego brokuła do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 do 25 minut, aż ser się roztopi i nabierze koloru [03:20].

Gotowe danie możesz podawać ciepłe lub po ostygnięciu. Jako dodatek idealnie pasuje sos czosnkowy [04:03].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 21 marca 2024

Ćwikła czyli buraczki z chrzanem według babcinego przepisu

Ćwikła z chrzanem

   Najbardziej cenne są potrawy, które pamięta się z dzieciństwa, przywołują różne zakotwiczone w umyśle, w podświadomości stany emocjonalne. Przede wszystkim radość, szczęście, spokój, beztroskie zabawy i usposobienie, wspomnienia fajnych chwil z rodziną. 
    Daje nam, to moment wytchnienia od trosk dorosłego życia. 

👉Jak zrobić ćwikłę z chrzanem❓ 

    Dla mnie między innymi taką potrawą, a raczej dodatkiem do potraw jest ćwikła, czyli czerwone buraki z chrzanem. 
   Zapraszamy na przepis na ćwikłę z buraków. 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 200g czerwonych buraków
  • 70-80 g chrzanu o zawartości 50% (40% wagi buraków po starciu)
  • 20 ml soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Przepis na ćwikłę z chrzanem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ćwikły z chrzanem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Starcie buraków: Buraki (w filmie użyto buraków pieczonych w piekarniku) należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach [01:59, 03:30].

  2. Dodanie cytryny: Do startych buraków należy wycisnąć sok z połówki cytryny i wymieszać [04:01, 04:19].

  3. Dodanie chrzanu: Następnie należy dodać chrzan. Film sugeruje, że ilość chrzanu powinna stanowić około 40% objętości buraków, czyli około 72 gramy [04:36, 04:49].

  4. Doprawienie: Ćwikłę należy posolić [05:29].

  5. Wymieszanie i serwowanie: Całość dokładnie wymieszać [05:42]. Gotową ćwikłę można podawać od razu, na przykład z białym boczkiem [05:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 18 marca 2024

Przepis na mazurek cytrynowy z białą czekoladą

Mazurek wielkanocny

 
   Święta to zawsze okazja do siedzenia w kuchni i zrobienia różnych wypieków. Oczywiście nie zapominajcie o białym boczku, bo bez boczku nie ma świąt. 

👉Jak zrobić mazurek na Wielkanoc❓ 

   Jest Mazurek Dąbrowskiego, jest Mazurek Stanowskiego (Przynajmniej w wyszukiwarce), a my robimy mazurek na święta wielkanocne... 
 
   Zapraszamy na przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 
 


Składniki na krem:
  • 200ml śmietanki 36% lub 30%
  • 50g cukru
  • 1 duża cytryna (o wadze ok. 200g)
  • 100g białej czekolady 

 Składniki na ciasto:

  • 180g mąki
  • 110g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
  • 40g pudru (u mnie z erytrytolu)

Przygotowanie:

Przepis na mazurek cytrynowy wielkanocny (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania mazurka cytrynowego wielkanocnego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

1. Przygotowanie ciasta na spód [01:00]:

  • Do mąki, masła i kwaśnej śmietany (np. 18%) wsyp puder (np. z erytrytolu) [01:13].

  • Szybko zagnieć ciasto, aby jak najmniej się ogrzało [01:25].

  • Zrób kulkę z ciasta i włóż ją do foliowego woreczka, a następnie schłodź w lodówce przez godzinę [01:30].

  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na kształt okrągłej foremki, o średnicy 24 cm, tak aby były również brzegi [02:16].

  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia [02:30].

  • Rozwałkowany placek przełóż do foremki [02:51]. Jeśli ciasta jest za dużo, można je obciąć dookoła, aby było równo [03:08].

  • Spód mazurka podziurkuj widelcem [03:32].

  • Włóż spód mazurka z powrotem do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 200°C [03:50].

  • Piecz spód mazurka przez 15 do 20 minut, aż będzie złoty i lekko rumiany [03:59].

2. Przygotowanie masy cytrynowej [04:12]:

  • Do słodkiej śmietanki (36% lub 30%) wsyp cukier i postaw na ogniu, wolno podgrzewając i co jakiś czas mieszając [04:30].

  • Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj z niej skórkę, a z reszty wyciśnij sok [04:47].

  • Doprowadź śmietankę do zagotowania, cały czas mieszając. Gotuj przez kilka sekund i wyłącz palnik [05:30].

  • Dodaj skórkę cytryny i wyciśnięty sok, a następnie wszystko wymieszaj, aby się połączyło [05:44].

  • Połam białą czekoladę i wrzuć do jeszcze ciepłej śmietanki, a następnie mieszaj do rozpuszczenia [06:19].

  • Po dokładnym wymieszaniu odstaw masę do całkowitego wystudzenia [06:39].

  • Po całkowitym wystudzeniu włóż masę na godzinę do lodówki, aby się zsiadła [06:46].

3. Składanie mazurka [06:59]:

  • Zimny spód mazurka zalej schłodzoną masą [07:07].

  • Włóż mazurek do lodówki, aby się zsiadł. Jest gotowy do jedzenia [07:12].

  • Możesz go przygotować na dzień przed podaniem i ozdobić przed samym postawieniem na stół [07:22].

  • Masa w mazurku nie jest bardzo gęsta, dlatego należy przechowywać go w lodówce [08:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 16 marca 2024

Przepis na scarpaccię, czyli pieczony placek z cukinii

Scarpaccia włoska


    Kuchnia włoska jest modna od lat. Często wracając z wakacji we Włoszech mamy ochotę w domu nadal delektować się włoskimi smakami. 

👉Jak zrobić włoską tartę❓

   Jedną z takich opcji jest zrobienie włoskiej scarpaccii z Toskanii. 
 
   Zapraszamy na przepis na scarpaccię. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 cukinie (ok. 600g)
  • 1 cebula 
  • 0,5 szkl. mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej (szkl. o pojemności 250ml)
  • 3 łyżki kaszy manny 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na Scarpaccię z Viareggio (toskański placek z cukinii) (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania Scarpaccii z Viareggio, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię bardzo cieniutko pokrój nożem lub za pomocą mandoliny [01:17].

  2. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w cienkie półplasterki [01:54].

  3. Mieszanie i odstawienie: Cebulę dorzuć do cukinii i posyp solą [02:06, 02:16]. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, aby puściła wodę [02:25].

  4. Odcedzanie cukinii: Cukinię przełóż na durszlak, aby odciekła z niej woda. Możesz również docisnąć ją dłońmi, żeby wyciekło jak najwięcej wody [02:59].

  5. Przygotowanie ciasta: Do wody z cukinii dodaj mąkę, kaszę mannę i przyprawy (pozostaw jedną łyżkę kaszy manny do posypania wierzchu) [03:31, 03:58]. Całość dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto [03:59].

  6. Łączenie ciasta z cukinią: Do ciasta dodaj odcedzoną cukinię i wymieszaj [04:06, 04:24].

  7. Przygotowanie blaszki: Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i polej oliwą, a następnie rozsmaruj po całej powierzchni [04:29].

  8. Wykładanie ciasta: Wyłóż ciasto z cukinią na blaszkę i rozprowadź po całej powierzchni, lekko dociskając [04:40].

  9. Wykończenie przed pieczeniem: Wierzch delikatnie skrop oliwą i posyp odłożoną kaszą manną [05:14].

  10. Pieczenie: Włóż placek cukiniowy do nagrzanego piekarnika (200°C) i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany [05:32].

  11. Studzenie i serwowanie: Po upieczeniu wyjmij z blaszki i odstaw do całkowitego wystudzenia, wtedy łatwo się kroi [05:57]. Gotowe placuszki można jeść z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym [06:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


środa, 13 marca 2024

Przepis na keto bułki do burgerów

KETO BUŁKI do BURGERÓW


    Lata temu nie było takich fit rarytasów jak chleb keto, czyli chleb niskowęglowodanowy. Ponieważ nadaje się do diety keto, to także stosując DIETĘ ROZDZIELNĄ możemy zastosować takie bułki... 

👉Jak zrobić KETO bułki do burgerów❓

  Jak się zabrać za robotę i z sukcesem upiec KETO bułki wszystko zobaczycie w filmie. 
 
  Zapraszamy na przepis na keto bułki do burgerów i wędlin.
 
  Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 45g łuski babki jajowatej
  • 50g smalcu lub oleju kokosowego
  • 160g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
Przygotowanie:

Przepis na keto bułki do burgerów i kanapek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania keto bułek do burgerów i kanapek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Mieszanie suchych składników: Łuskę babki jajowatej wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą [01:09].

  2. Dodawanie mokrych składników i mieszanie: Do suchych składników dodaj śmietanę, smalec (miękki, w temperaturze pokojowej) i jajka, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj [01:30].

  3. Odpoczynek ciasta: Ciasto odstaw na 10 minut, aby napęczniało [02:07].

  4. Formowanie bułeczek: Po 10 minutach zwilż dłonie odrobiną wody i podziel ciasto na cztery równe części, a następnie uformuj bułeczki, robiąc je bardziej płaskie [02:30].

  5. Posypywanie sezamem: Uformowane bułeczki posyp po wierzchu sezamem [03:58].

  6. Pieczenie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz bułeczki przez około 35 do 40 minut [04:00].

  7. Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw bułeczki do całkowitego wystygnięcia [04:12].

  8. Krojenie i podawanie: Dopiero po całkowitym wystudzeniu można je rozkroić. Bułeczki nadają się do burgerów, ale także do zwykłych kanapek z wędliną [04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 10 marca 2024

Przepis na białą kiełbasę pieczoną na kapuście kiszonej


Pieczona biała kiełbasa

    Zbliżają się święta i mamy w tym filmie propozycje zarówno na śniadanie, na obiad lub na święta. Gdzie też można podać na zimno jako wędlinę na śniadanie, lub na ciepło, czyli na świąteczny obiad.

    👉Jak zrobić pieczoną kiełbasę na kiszonej kapuście❓

    ZROBIĆ CZY NIE ZROBIĆ, OTO JEST PYTANIE? Jeśli tylko macie kapustę kiszoną to koniecznie warto spróbować taką kiełbasę i na ciepło i na zimno, a potem podjąć decyzje, która pasuje lepiej.
    Zapraszamy na przepis na kiełbasę pieczoną na kiszonej kapuście.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:
  • 600g kiełbasy białej parzonej 
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki dowolnego tłuszczu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na białą kiełbasę pieczoną w kiszonej kapuście (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania białej kiełbasy pieczonej w kiszonej kapuście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cebuli: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tylko do momentu zeszklenia [01:29, 01:58].

  2. Nacinanie kiełbasy: Białą kiełbasę nacinamy z ukosa [02:02].

  3. Gotowanie kapusty: Kiszona kapustę gotujemy przez pół godziny z zielem angielskim i liściem laurowym. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, można ją przepłukać w zimnej wodzie [02:13, 02:28].

  4. Odcedzanie kapusty: Po ugotowaniu kapustę należy odcedzić na sitku, aby obciekł nadmiar wody, ale nie odciskać jej, ma być wilgotna [02:44].

  5. Mieszanie kapusty: Do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, pieprz i odrobinę soli (ponieważ kapusta jest już słona) [02:54, 03:10]. Całość dokładnie mieszamy [03:21].

  6. Przygotowanie naczynia: Wymieszaną kapustę przekładamy do naczynia żaroodpornego [03:28].

  7. Układanie i smarowanie: Kapustę lekko dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. W osobnej miseczce mieszamy musztardę i śmietanę, a następnie smarujemy nią kapustę [03:39, 03:58].

  8. Dodawanie kiełbasy: Białą kiełbaskę rozkładamy na kapuście i lekko ją wciskamy [04:09].

  9. Pieczenie: Wkładamy kiełbaskę do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i pieczemy przez około 40-45 minut [04:44].

  10. Podawanie: Gotową kiełbaskę można nakładać i jeść. Idealnie pasuje do niej dobry sos, np. ćwikła [05:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗